0
Your Cart

Balatoni balinok ASP spinnerekkel

A tilalom végéhez érve már nekem is nagyon viszketett a tenyerem a balinos botom után. Sem a hely, sem pedig a módszer nem volt kérdés számomra. Természetesen pergetve, gyors csalikat használva, és persze hogy a Balaton küszöktől hemzsegő mólói felé vettem az irányt.

1(46)

Gerinces, könnyű és átkozottul gyors. Ennyi a lényege a 3-15 grammos Wizard Samurainak.

2(54)

A legrövidebb Samurai még 100 gramm sincs, élvezet vele szórni a 10 gramm körüli balinos csalikat.

3(49)

Könnyű bothoz könnyű orsó kell. A 2000-es Samurai Spin 0,22-es monóval lett feltöltve.

Hogy teljes legyen a család, a műcsalikat is a Wizard kínálatából válogattam. Nem volt nehéz jót találni, hiszen a balatoni balinok kedvencei, a red head színkombinációk majd? minden változatban megtalálhatók, a plasztikoktól kezdve egészen a nagy hatótávú ASP spinnerekig.

4(50)

Wizard BLD spin, a plasztiktestű Crub és a kihagyhatatlan ASP spinner, bizony mind piros-fehérben.

A három színben (red head, zöld tigris és kék) gyártott Wizard ASP spinner kétféle méretben készül. A 4,5 centiméteres csali 10 grammos, míg az öt és feles nagytesó 18 grammot nyom. Aerodinamikai szempontból ideális forma, a levegőben kóválygás nélkül száll, emiatt messze és nagyon pontosan dobható.

5(48)

Sokszor elég a parti kövek elé ejteni és a küszrajokra kihúzódó őnök útvonalán vezetni a csalit, de megesik, hogy dobni kell akkorát, ami a csövön kifér.

Sok műcslival meg lehet fogni a balinokat, mégis a kedvenceim az ólomtestű ASP spinnerek lettek. Egyszerűek, és a vezetésükben sincs semmi trükk, vagy ördöngösség. A test végén található forgó kanál már a vízbe érkezés pillanatában dolgozni kezd, a húzás, a bevontatás intenzitásának függvényében a lemezke forgási sebessége is hatványozódik. S mindez excentrikus módon, vagyis csak a kanál forog, míg az ólomtest fixen áll, vagyis a zsinór csavarodásának esélye egyenlő a nullával. Nagyon sok pergető horgász pont ezért használja a körforgó villantók helyett.

6(40)

Egyik legrégebbi, sokat látott, jó alaposan meggyötört ASP-m. Testének nagy részén már festék sincs, mégis rendre hozza halat.

7(46)

Vagyis a halak hozzák vissza őt, mivel a VMC horgok fogságából senki sem szabadulhat.

Az ASP spinner, és a hozzá hasonló BLD hatalmas előnye, hogy egészen lassú vezetésnél is már ingerlő táncba kezdenek: az ASP-nél a kanál, a BLD esetében pedig maga a test. Felemelt botnál a bevontatás sebességét növelve pedig akár a vízfelszín alatt is vezethetjük, hűen imitálva ezzel a víztetőn menekülő küszt, a balinok, süllők potenciális zsákmányát.

8(37)

Vezetésüket nem lehet elhibázni. Ugye sejtitek, hogy miért lett a legkisebb fiam kedvenc csalija?

9(37)

Sokan tartják a fényváltást a legjobb időszaknak, de higgyétek el, a fényárban úszó nappali órákban is el lehet csípni őket!

10(48)

Eljött az alkony, a Nap nyugovóra tért a Káli-medence mögött. Süllők és harcsák órái következnek, de róluk majd legközelebb mesélek. 

Forrás: Halmos Mihály (EnergoFish)

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére