48
Your Cart

Halvacsora – Füstölt pisztrángok

A füstölt hal mennyei illata nemcsak engem, de a szűkebb és tágabb környezetemben élőket is rabul ejtette hosszú évek óta. Voltak, akik személyesen győződtek meg róla, de volt olyan is, aki szájhagyomány útján kóstolt bele a halfüstölés megunhatatlan ízvilágába. Ami különösen jó benne, az az, hogy akár az elkészített pisztránggal kedveskedünk valakinek, vagy akár magával a halfüstölővel ajándékozzuk meg szeretteinket, egyszerűen nem tudunk mellé lőni vele. A várt hatás és széles mosoly nem maradhat el!

Saját halfüstölőmet pontosan négy éve kaptam, és nagyon hamar ráéreztem a praktikáira, úgy voltam vele, hogy ezt bizony nekem találták ki. Imádván a füstölt halat, sokat használtam, a legtöbbször pisztráng, vagy makréla füstölődött benne bronzszínűre.

Hideg téli napokon van a legmeghittebb hangulat hozzá, ilyenkor bizony a borókás-bükkfás füst illata járja át a kertet, az udvart

Hideg téli napokon van a legmeghittebb hangulat hozzá, ilyenkor bizony a borókás-bükkfás füst illata járja át a kertet, az udvart.

Megesik, hogy magam fogom meg, de azért az esetek kilencven valahány százalékában a szupermarketek polcairól viszem haza a konyhakész szivárványosokat

Megesik, hogy magam fogom meg, de azért az esetek kilencven valahány százalékában a szupermarketek polcairól viszem haza a konyhakész szivárványosokat.

A füstölni kívánt halakat – ha időnk engedi – páclében hagyjuk állni egy teljes éjszakát, ha viszont sürgősen kell valami maradandót alkotnunk, akkor is legalább 1-2 órára tegyük pisztrángjainkat a hűtőbe szunnyadni, miután valami jóféle fűszersóval nyakon szórtuk őket.

Nem vagyok egy nagy kísérletező, szeretek biztosra menni. A bolti fűszersót azonban szeretem tovább turbósítani?

Nem vagyok egy nagy kísérletező, szeretek biztosra menni. A bolti fűszersót azonban szeretem tovább turbósítani

 ? így a négyféle borsválogatást tartalmazó fűszermalomból őrlök hozzá frissen egy keveset, melyet utána jól összekeverek

 így a négyféle borsválogatást tartalmazó fűszermalomból őrlök hozzá frissen egy keveset, melyet utána jól összekeverek.

Ezzel a borsos fűszersóval dörzsölöm be a füstre szánt halakat, kívül enyhén ?

Ezzel a borsos fűszersóval dörzsölöm be a füstre szánt halakat, kívül enyhén

? de belül jó alaposan, a maximális ízhatás kedvéért

de belül jó alaposan, a maximális ízhatás kedvéért.

Fontos megemlíteni, hogy sózás előtt minden egyes halat konyhai kéztörlő segítségével gondosan áttörlök, az idő közben kicsapódó vizet leitatom, hogy a füstölés végéig a halak a lehető legszárazabbak maradjanak. Ehhez mindenekelőtt természetesen friss alapanyag kell. Nem szeretem, és látványnak sem kívánatos a nedvességtől tocsogó füstölt hal.

A meleg füstöléshez előkészített, gondosan áttörölt és sóval ízesített pisztrángok

A meleg füstöléshez előkészített, gondosan áttörölt és sóval ízesített pisztrángok.

Sokat látott, régi fényét elvesztett, de máig remek ételeket varázsolni képes füstölőm, és az elmaradhatatlan bükkfa fűrészpor

Sokat látott, régi fényét elvesztett, de máig remek ételeket varázsolni képes füstölőm, és az elmaradhatatlan bükkfa fűrészpor.

A dupla rács és a zsírfogó lemez eltávolítása után a készülék legalján található kimélyített részbe szúrjunk másfél-kettő csapott evőkanálnyi fűrészport.

A dupla rács és a zsírfogó lemez eltávolítása után a készülék legalján található kimélyített részbe szúrjunk másfél-kettő csapott evőkanálnyi fűrészport.

Fontos, hogy csak ezt az ovális alakú mély részt fedje a fűrészpor, ugyanis alatta fognak dolgozni a lángok, ott a legnagyobb a hőtermelés!

Fontos, hogy csak ezt az ovális alakú mély részt fedje a fűrészpor, ugyanis alatta fognak dolgozni a lángok, ott a legnagyobb a hőtermelés!

Ezt követően a zsírfelfogó lapot helyezzük vissza ?

Ezt követően a zsírfelfogó lapot helyezzük vissza

? majd a dupla grillrácsot, mely milliméter pontosan bele kell hogy illeszkedjen a füstölő keretébe

majd a dupla grillrácsot, mely milliméter pontosan bele kell hogy illeszkedjen a füstölő keretébe.

A hőhatásért, a meleg füstért feleős égőket töltsük fel denaturált szesszel ?

A hőhatásért, a meleg füstért feleős égőket töltsük fel denaturált szesszel

? de nagyon figyeljünk rá, hogy csak a hálós részig érjen a nafta szintje, ez adja meg ugyanis az optimális füstölés idejét!

de nagyon figyeljünk rá, hogy csak a hálós részig érjen a nafta szintje, ez adja meg ugyanis az optimális füstölés idejét!

Következhet a szeszégők begyújtása, majd, ha oldalról a gyufával benyúlva végeztünk, a lyukak nyílásait nyugodtan csökkentsük a felére, így is bőven elég oxigént kapnak az optimális égéshez.

Következhet a szeszégők begyújtása, majd, ha oldalról a gyufával benyúlva végeztünk, a lyukak nyílásait nyugodtan csökkentsük a felére, így is bőven elég oxigént kapnak az optimális égéshez.

Halainkat a felső grillrácsra helyezzük szépen elosztva, egymás mellett és között helyet hagyva a forró levegő szabad áramlásának.

Halainkat a felső grillrácsra helyezzük szépen elosztva, egymás mellett és között helyet hagyva a forró levegő szabad áramlásának.

Az egyenletes meleg biztosítása, a hőveszteség minimálisra csökkentésének érdekében lényeges, hogy a füstölő fedelét a készülék két végén található füllel leszorítsuk

Az egyenletes meleg biztosítása, a hőveszteség minimálisra csökkentésének érdekében lényeges, hogy a füstölő fedelét a készülék két végén található füllel leszorítsuk.

Ha jól dolgoztunk, pár perc elteltével láthatóvá válik a füstölőnk tetején található nyílásból áramló füst

Ha jól dolgoztunk, pár perc elteltével láthatóvá válik a füstölőnk tetején található nyílásból áramló füst.

Mindössze kicsivel több, mint negyedóra kellett a mennyei halétel elkészítéséhez

Mindössze kicsivel több, mint negyedóra kellett a mennyei halétel elkészítéséhez.

Nemcsak az illatok az árulkodók, a szeszégők kialvása lesz egyértelmű jele annak, hogy a füstölt pisztrángjaink elkészültek. A gyönyörű bronzbarna színük mellett a vajpuhára párolódott halhús fenséges füstös íze mutatja majd meg mennyire dolgoztunk jól. Friss salátával és citromkarikával tálalva a legínyencebbek is megnyalják az ujjukat. Mikor lesz ilyen legközelebb- kérdésre, pedig készüljetek fel! Jó étvágyat mindenkinek!

Halmos Mihály

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére