0
Your Cart

Harsányi horgásztó

A horgásztó rendszer a Bükk déli lejtőinek ölelésében helyezkedik el Harsány községben. A festői környezetben elterülő horgászparadicsom Miskolctól alig 10 km-re található. A horgászati tevékenység 2006 áprilisában indult meg az egykoron szövetkezeti tulajdonban levő tavakon. A tavak a 2000-s esztendők elején egy tórekonstrukciós munkálaton estek át, így nyervén el végleges formájukat. A 3 tóból álló egymáshoz képest láncszerűen elhelyezkedő völgyzárógátas tavak közül jelenleg 2 tó áll a horgászok rendelkezésére, míg a völgy legfelső tava a folyamatos halutánpótlást hivatott ellátni a jövőben. A völgy szakmai munkái a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének koordinálása mellett folyik.

harsanyi horgaszto4harsanyi horgaszto93

Az 1. számú tó 20 ha területen fekszik, megközelíthetősége kiváló, tája gyönyörű táj pedig önmagáért beszél. A tó átlagmélysége 2,5 m, amely a meder felé fokozatosan növekszik. A parti zónát sás, néhol nád illetve gyékény borítja.

Fő állományalkotók a békés halak, azonban jelentős a csuka, süllő és szürkeharcsa állomány is. Jellemző a csukaállományra, hogy megfogásuk a nyári időszakban sem tűnik lehetetlen vállalkozásnak. A pontyok átlagsúlya 2,5-3 kg közötti. A bajszosok mellett termetes kárászok ill. egyre több sütőlapátnyi nagyságú tiszai dévér teszi színesebbé a fogási palettát. Fogás nélkül távozni szinte lehetetlen köszönhetően a 2-3 heti rendszerességgel történő telepítéseknek.

A bojlis horgászok is megtalálhatják számításaikat tavunkon, köszönhetően a tóban lakó több 10 mázsa 8 kg feletti pontynak ill. amurnak. A sok extra méretű halnak köszönhetően tavunk egyre népszerűbb a bojlis módszerrel horgászók körében. A nagyhalas horgászok részére külön partszakasz áll rendelkezésre, ezzel is elkerülvén a bojlis és napijegyes horgászok közötti nézeteltéréseket. Ezen helyek lefoglalása előzetes telefonos egyeztetés után lehetséges. A bojlis,és a napijegyes horgászrend ismertetése a horgászrend menüpontban tekinthetők meg.

harsanyi horgaszto2

A 2. számú tavunk 10 ha területen erdők, dombok ölelésében helyezkedik el. Halállományát tekintve a tetemes mennyiségű békéshal állomány mellett meghatározó szerepet töltenek be a ragadozóhalak, elsősorban a csuka. Nem véletlenül látogatja ezt a vizet egész évben rengeteg pergetőhorgász. A csukák mellett egyre több balin telepítését tervezzük, ezzel is fokozva a pergetőhorgászok izgalmait. Terveink között szerepel még a feketesügér meghonosítása is vizünkön, ezzel is kedvezve az egyre bővülő pergető társadalomnak. A műcsalis horgászok igényeinek megfelelően a későbbiekben lehetőség lesz csónak bérlésére is.

Tavainkat próbáljuk évről-évre komfortosabbá, horgászhatóbbá tenni segítvén a kellemes pihenést. A tórendszer alapvető célja között szerepel, egy olyan hobbicentrum létrehozása, ahol a család minden tagja megtalálja a számításait és jó szívvel gondol vissza a nálunk eltöltött időre.

harsanyi horgaszto3

Harsányi Horgásztó 2014-es horgászrendje!

Mivel ekkora az érdeklődés, ezért közzé teszem a teljes szabályzatot. A legtöbben tudjátok, hogy augusztus óta etetési korlátozás volt érvényben a tavon. A korlátozást a jövőben is folytatjuk, még ha nem is egészen abban a formában, ahogy az év második felében tettük. Tudjuk azt, hogy tökéletes szabály nincs, ezért fenntartjuk annak a lehetőségét, hogy amennyiben a korlátozás nem megfelelő ill. Ti a vendégeink nem megfelelően viszonyultok hozzá, bármikor változtathatunk és visszaállíthatjuk a felügyeletünk melletti közös etetéseket.

A különböző versenyeken is korlátozások lesznek, de ezek nem mindig egyeznek meg a házirendben érvényes mennyiségekkel. Annyi biztos, hogy versenyeken sem lehet majd mázsaszám etetni.

Üdv. Tóth Péter

 

Horgászrend 2014

Napijegyes Horgászati feltételek

– A napijegy ára 3000 Ft. Tavunkon csak ún. sporthorgász jegy váltható, tehát a haltartó használata nem engedélyezett. A horgászjegy váltója maximum 2 horgászbottal és botonként legfeljebb egy horoggal jogosult horgászatra. Egy horgászbottal való horgászat esetén a jegy ára 1200 Ft. A horgászat befejeztével a halőrháznál elhelyezett tartóhálóból van lehetőség halat vásárolni.

– A tó területére érkező minden horgásznak (csapatnak) kötelezően rendelkezni kell a halakat kímélő pontymatraccal és sebfertőtlenítővel. Ezek esetleges hiányában a hiányzó eszközök bérlés útján pótolhatók a halőrházból.

– Napijeggyel érkező vendégeink számára a spomb, dobócső, pasztaólom, etetőkosár és PVA technikák használata engedélyezett. A parittya, katapult használata azonban nem engedélyezett. Az etetésre szánt csali mennyisége maximum 5 kg/nap/napijegy mennyiségű lehet, azonban az etetőanyag és a főtt magvak mennyisége ebből maximum 3 kg lehet. A takarmány mennyiségét és minőségét a jegy megváltása után a helyek elfoglalása előtt ellenőrzés céljából a halőrnek be kell mutatni. Ázatott magvak használata nem engedélyezett. A különböző kutyatápokkal való etetés nem engedélyezett.

– Kizárólag ún. elhagyós végszerelék használható, amelyet szúrópróba szerűen ellenőrzünk. A szerelék összeállításánál tilos pl. az ólom elhagyását akadályozó forgók közbeiktatása. A fonott zsinór a szerelék teljes hosszában való alkalmazása tilos. A halak védelme érdekében a 4 méternél hosszabb és 3,75 lb-nál erősebb horgászbotok csak etetés céljából használhatóak.

– Szigorúan TILOS a halak bármilyen módszerrel való megjelölése, esetleges csonkítása. A kifogott hallal minden horgász köteles a lehető legkíméletesebb módon bánni. A hallal durván bánó horgászt a tó területéről a tógazda kitilthatja. A halak fényképezése kizárólag guggoló testhelyzetben a halat a pontymatrac felett tartva végzendő. TILOS a halak álló testhelyzetben való fényképezése. A halak pontymatracon való elhelyezése előtt minden esetben kérjük a matrac vízzel való lelocsolását.

– A horgászat befejezése után az őrnek a csomagokat ellenőrzés céljából be kell mutatni, ill. indokot esetben az őr kérésére mindenki köteles járműve tartalmát ellenőrzés céljából megmutatni. A tórendszer területére érkező vendégek is horgászoknak minősülnek.

– Kishalat csalihalként alkalmazó horgászmódszer nem engedélyezett. Pergetőhorgászatot lehet folytatni, azonban minden pergető horgásznak rendelkeznie kell szájfeszítővel ill. a horog kiszedéséhez szintén nélkülözhetetlen fogóval, csipesszel.

– Az esetleges súlyos egészségkárosodást szenvedő halakat kérjük nem visszaengedni. Ezen halakat a halőrnek be kell szolgáltatni.

harsanyi horgaszto91

Bojlis Horgászrend

– A bojlis állások előzetes telefonos helyfoglalás esetén vehetők igénybe. A helyfoglaláshoz szükséges telefonszám megtalálható honlapunkon, ill. a halőrházunkban elkérhető.

– A jegy ára 4.500 Ft/24 óra, amely nem tartalmazza a csónakhasználatot. A csónakok napi díja 1000 Ft. A napidíjon felül minden csónak után egyszeri 2000 Ft kauciós díjat számolunk fel, amit a csónak visszaszolgáltatásakor visszaadunk. A csónakot minden horgász köteles a halőrháznál lévő kikötőből csónakjegy ellenében átvenni illetve a horgászat befejeztével ugyanitt átadni. A visszaadáskor a vízi járművek állapotát, tisztaságát a tó dolgozói mindenkor ellenőrzik. Amennyiben a csónak állapota nem felel meg a bérbe vételkori állapotnak, a kaució levonásra kerül. A csónakban tartózkodó személy minden esetben köteles a csónakban elhelyezett mentőmellény viselésére.

– A jegy váltása legkevesebb 48 órás tartózkodás esetén lehetséges.

– Minden horgász köteles a gépjárművét a kipakolást, táborverést követően a halőrház melletti parkolóhelyen elhelyezni. A horgászat befejeztével a halőrházban való lejelentkezést követően a bepakolás idejére a gépkocsival a horgászállás újra megközelíthető. Ekkor azonban már az összes csomagnak összepakolt állapotban kell lennie ill. a gépjárműbe pakolás ideje alatt bedobott horgászbotok már nem lehetnek a parton. A bepakolás azonban csak a halőr ellenőrzése után kezdhető meg.

– Kötelező felszerelésként minden bojlis csapatnak rendelkeznie kell nagyméretű merítőszákkal, peremmel rendelkező pontymatraccal v. bölcsővel, sebfertőtlenítővel.

– Etetni csónakból naponta kétszer lehetséges. Az etetés időpontja évszakonként változ

– A csónakból való etetésen kívül spomb, pasztaólom, dobócső és PVA technikák használata engedélyezett. A parittya, katapult és a method mixek használata azonban nem engedélyezett. Etetni kizárólag bojlival, főtt magvakkal, halibut és mast pellettel lehetséges. Egyéb pelletek etetése nem engedélyeztt. A spombot használni a fenti táblázatban megjelölt reggeli etetés kezdetétől az esti etetés végéig lehetséges. A különböző kutyatápokkal való etetés nem engedélyezett.

– Azonban az etetésre szánt csali mennyisége a tó vízminőségének fenntartása érdekében szabályozásra kerül. A felhasználható takarmány mennyisége szintén megtalálható a fenti táblázatban. Az etetés mennyisége független az adott horgászálláson elhelyezkedő horgászok számától. A takarmány mennyiségét és minőségét a jegy megváltása után a helyek elfoglalását és a gépjárművek parkolóban történő elhelyezését követően ellenőrzés céljából a halőrnek be kell mutatni. Ázatott magvak használata nem engedélyezett.

– Kizárólag ún. elhagyós végszerelék használható, amelyet szúrópróba szerűen ellenőrzünk. A szerelék összeállitásánál tilos pl. az ólom elhagyását akadályozó forgók közbeiktatása. A fonott zsinór a szerelék teljes hosszában való alkalmazása tilos. A halak védelme érdekében a 4 méternél hosszabb és 3,75 lb-nál erősebb horgászbotok csak etetés céljából használhatóak.

– Etetőhajó használata TILOS!

– Tilos a csali behúzással való célba juttatása.

– Az etetés helyén kizárólag világítással ellátott dőlőbólya használata engedélyezett.

– Csónak segítségét csak a bóják lehelyezése és az etetés ideje alatt lehet igénybe venni. Indokolt esetben pl. leakadás a személyzet engedélyével igénybe vehető a csónak további használata. Az ezen időszakokon kívüli indokolatlan csónakhasználat a csónak elkobzását vonhatja maga után. Az éjszakai csónakhasználat minden formában Tilos!

– A bojlis állásokon tilos bármilyen ragadozóhalra irányuló horgászmódszer alkalmazása.

– A kifogott halat mérettől függetlenül a mérlegelést, az alapos fertőtlenítést (fényképezés) követően azonnal vissza kell helyezni. A halak bármilyen fajta eltárolása tilos, a horgászversenyeket kivéve. A halak fényképezése kizárólag guggoló testhelyzetben a halat a pontymatrac felett tartva végzendő. TILOS a halak álló testhelyzetben való fényképezése. A halak pontymatracon való elhelyezése előtt minden esetben kérjük a matrac vízzel való lelocsolását. Szigorúan TILOS a halak bármilyen módszerrel való megjelölése, esetleges csonkítása. A kifogott hallal minden horgász köteles a lehető legkíméletesebb módon bánni. A hallal durván bánó horgászt a tó területéről a tógazda kitilthatja!

harsanyi horgaszto5

Általános intézkedések

– Parkolni kizárólag a halőrház előtt kijelölt parkolóhelyen lehetséges.

– A gátra gépkocsival felhajtani szigorúan TILOS!

– Csak a kijelölt horgászhelyeken lehet horgászni, melyekről a horgász köteles tájékozódni.

– A tóberendezési tárgyak (padok, WC, szemetes stb.) rendeltetésszerű használata, ill. állapotmegóvása minden vendégünk kötelessége. Tilos a fák a növények rongálása.

– A keletkezett hulladékot a tó környékén található szeméttárolókba kérjük elhelyezni! Szemetes horgászállást maga mögött hagyó horgászt a tógazda a későbbiekben szankciókkal sújthatja.

– A tóban fürödni TILOS!

– Másokat szándékosan zavaró, túlzott alkoholos befolyásoltság alatt álló személyekkel szemben a tó területén lévő tartózkodás megtiltható.

– A horgásztó magánterület, melyet a nyitvatartási időn kívül őrökkel őrzünk. Ezért kérjük, hogy a hivatalos nyitvatartási időn kívül a tó területén horgászati tevékenységet ne folytasson! A nyitvatartási idő évszakonként változik, erről információt a halőröktől kaphat.

– A jegy átvétele a tó házirendjének automatikus elfogadását jelenti! A szabályokat megszegő horgászokat a tó területéről a tógazda kitilthatja!

 

Megközelíthetőség:

  • A 3-as főútról Mezőkövesd irányából haladva Bükkábrány települést elhagyva a harsányi letérőtől mintegy 5 percnyire található. Mezőkövesdtől méret távolság kb 25 km.
  • Miskolc irányából a városból a Pesti úton kifelé haladván a Harsányt jelző táblánál kell jobbra kanyarodni. Ezen táblától mintegy 10 percnyi kanyargós úton való autózás után érhetők el a tavak.

Elérhetőség:

Információ, helyfoglalás (minden nap 08:00-19:00 között): 06/20- 436- 8049

  • Tóth Péter, tógazda
  • Mobil: 06/20-536-8247

One thought on “Harsányi horgásztó

Comments are closed.

vissza az elejére