0
Your Cart

Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége

keletifeeder14

A szövetség fő tevékenysége: a megyében található horgászegyesületek érdekképviselete, érdekvédelme, szervezési feladatok ellátása. Információ nyújtása, szolgáltatások végezése (többek között állami horgászjegyek és területi engedélyek forgalmazása), halgazdálkodási feladatok ellátása a hasznosításában lévő horgászvizeken. Új-belépő horgászok vizsgáztatása.

Friss hírek a Szövetségtől
Friss hírek a Szövetségtől – Kattints a képre!
Elnök:  Márkus Gábor
Alelnök:Dr. Timkó Zoltán
Ügyvezető elnök: Cserepes Ernő
A szövetségi iroda címe:

4024 Debrecen, Blaháné u. 4.

Tel./Fax: 06-52/ 456-714

keletifeeder14A szövetség vízterületei: Keleti-főcsatorna (Balmazújváros-Bakonszeg közötti szakasza). Hajdú-Bihar megye három nagy térség találkozásánál terül el. Hozzá tartozik a Nyírség dél-keleti, a Sárrét északi területe. Nyugatról a Hortobágy öleli át, amely egyben összeköti a Nagykunsággal. Hatalmas szikes legelők, lecsapolt mocsárvidék, futóhomokos tájak váltják egymást az igen gazdag, termékeny lösztalajokkal.

Az alföldi rónán lassú áramlással átballagó Hortobágy-folyón átívelő, a 19. század elején épült kilenclyukú kőhíd környéke nemcsak a horgászok kedvelt helye, hanem a turisták kedvelt kiránduló helye is.

Szolgálatban fegyverviselésre és ellenőrzésre jogosult
Szolgálatban fegyverviselésre és ellenőrzésre jogosult

A Keleti-főcsatorna Hajdú-Bihar megyei szakasza

A Tiszától a Berettyóig folyó, a közel 100 km hosszúságú Keleti-főcsatorna partját erős nád szegélyezi. Jól tudja minden horgász, hogy a nádasok a nagy halak kedvenc búvóhelyei. A nádrengetegből kicsalogatni egy-egy kapitális pontyot és azt horogvégre akasztani, igazi horgászélmény.

A megyét mintegy százkilóméteres szakaszon kettészelő főcsatorna szakasz 227 hektárnyi, fekvése észak-déli irányú. Tulajdonosa a Magyar Állam, hasznosítója pedig a 45- fkm-től a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége.

Főbb horgászcentrumai: Hajdúnánás (megközelíthető Polgár illetve Nyíregyháza felől), Balmazújváros (Megközelíthető Debrecen felől), Hajdúszoboszló (megközelíthető a 4-es úton), Bakonszeg (megközelíthető Berettyóújfalu felől), továbbá a hídfők és a vízszint-szabályozó műtárgyak.

Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége

Szabályok:

Megegyeznek a Horgászat Országos Szabályaival, így a vízterületen az éjszakai és a csónakos horgászat is megengedett. A sátorozást a kijelölt helyeken, más szálláslehetőséget a falusi turizmus kínálata között szélszerű keresni. Területi engedélyeket több településen is be lehet szerezni. A megyei szövetség szívesen ad információt a 06-52-456-714-es telefonszámon.

A főcsatorna partja bokrokkal, náddal, sással szegélyezett. A csatorna partja mentén számos nyaraló áll, horgászstégekkel, a vándorhorgász azonban a legzsúfoltabb napokon is talál magának alkalmas horgászhelyet. A meder 30 méter széles, rézsűje padkákkal tagolt, a vízmélysége 3-5 méternyi. A szabolcsi szakaszhoz képest a vízáramlása mérsékeltebb és egyre letisztultabb, nagyobb átlátszóságú.

Halfauna: ponty, amur, süllő, csuka, törpeharcsa, balin, keszegfélék. Megfelelő természetes szaporulat mutatkozik harcsából, keszegfélékből, balinból. Vízhasznosítóként a szövetség a 2004. évben pontyból 11500, amurból 4000, keszegfélékből 6000kg-t, előnevelt süllőből 10000 db-t helyezet ki a hasznosított vízszakaszra.

A fogásokról:

A Keleti-főcsatorna számos helyen biztosít jó versenyhorgász lehetőségeket, így például 1974-ben Országos Horgászbajnokságot is rendezett itt a MOHOSZ. A kétségkívül ponty-centrikusság mellett egyre többen horgásznak keszegfélékre, modern eszközökkel, számos rekordpéldányt zsákmányolva. A műtárgyak zúgói alatt sokan pergetnek, wobblereznek rablóhalra.

Ajánlott csalik:

Békés halfajokra a kukoricán kívül a pufi félék, málégyurmák, a csontkukac, a trágyagiliszta, a harmatgiliszta, elsősorban nyerő azonban az árvaszúnyog-lárva. A rablóhalazók a küszt és az apró ezüstkárászt tűzik leggyakrabban horgaikra, továbbá a halfilét és egy hajdúsági specialitást, a halhús kockát.

Rekordfogások:

25-33 kilós harcsák, 15 kg-os csuka, 8 kg-os süllő, 6-10 kilós amurok, végül, de nem utolsó sorban 2-3 kilós jászok és dévérek

 

vissza az elejére
×