Címünk: 4031, Debrecen Kishegyesi út 146. Tel.: (52) 739-299 Email: info@kapitalis.eu Rendelj akár regisztráció nélkül!
Csatlakozz Egyesületünkhöz, váltsd ki nálunk állami jegyed

Csatlakozz Egyesületünkhöz, váltsd ki nálunk állami jegyed

Tisza-tavi területi jegyek és gáthajtási engedélyek elérhetőek üzletünkben.

A Tisza folyó 494 fm. km-től 638 fm. km-ig. Víztérkód: 000069,000077,000078

A "felső" Tisza szakaszra is kaphatóak napijegyek éves területi jegyek.

hajduhorgasz

Megyei Szövetségünk által kezelt vízterületek napijegyei is kaphatóak.

Kráter horgásztó

A Kráter horgásztó Hajdúszoboszló és Nagyhegyes közötti útról, a N 47° 31,728′ E 21° 21,407′ [GCKRAT+lehajtó] pontnál kell letérni, egy mezőgazdasági útra. A messziről csak egy kisebb erdőnek tűnő hely, káprázatos élményt nyújt, amikor meglátjuk. A kis erdő közepén egy kis tó található. Amint keresgélni kezdünk, megtudjuk, hogy hogyan alakult ki a tó, majd azt is megtudjuk, hogy nem csak szalonnát sütni, pihenni túrázni lehet itt, hanem igen is horgászásra is van lehetőség.

krater-horgaszto-nagyhegyes-16

krater-horgaszto-nagyhegyes-15

krater-horgaszto-nagyhegyes-11

Nézzünk egy kis történelmet:

Van egy falu a “Hortobágy melyekén”. A tájat Fazekas Mihály nevezte így, a falu pedig Nagyhegyes. 1952. januárjának első napjaival kezdődött el önálló élete.Nagyhegyes az Alföldön helyezkedik el, a Hortobágy keleti szélén, a Hajdúság dél-nyugati határán, a Keleti-főcsatorna mellett, Debrecen, Balmazújváros, Hajdúszoboszló városok által határolt környezetben.A település ártéri síkságon, a tengerszint felett 87-110 m közötti magasságban fekszik.

krater-horgaszto-nagyhegyes-2

Nagyhegyes elődjének Hegyes, Hegyesegyháza néven jegyzett templomos falu volt. Ez a vidék a honfoglaló magyaroknak jó szálláshelyet kínált, mely alkalmas volt halászó, állatokat legeltető törzsek megtelepedésére.

krater-horgaszto-nagyhegyes-4

Magyarországon az ezredfordulóig feltárt kereken 7000 kútból, 3500 esik az Alföldre. Nagyhegyes egész területének talajszíne alatt, nagy szénhidrogéntelep helyezkedik el, egymás alatt 670-1210 méter közötti mélységben. 1958-59-ben sikerült ezt a gázmezőt megtalálni.

krater-horgaszto-nagyhegyes-3

Addig elképzelhetetlen volt, hogy akár csak 1 milliárd köbméter gáz legyen valahol, itt pedig 33 milliárd köbméterre becsülték a készletet. A statisztika szerint minden ötvenedik termelő kútra jutott egy kitörés. Az Alföldön azért nagyobb számban, az itteni laza talajszerkezet miatt. Itt Nagyhegyesen, 1961. augusztusában, a Hajdúszoboszló 36-os kút kitörése volt az egyik legnagyobb.

krater-horgaszto-nagyhegyes-9

Amikor a kút megmozdulást a fúrómester jelentette, először a rúdlezáró kitörésgátlót zárták le,de ez nem volt elegendő. A fúrószerszámot el kellett ejteni a lyukba, és le kellett zárni a teljes szelvényű kitörésgátlót. Ezután elkezdték a kutat feltölteni iszappal. Ez látszólag rendben ment, amikor észrevettük, hogy egy repedés keletkezik a földön, ami egyre tágult, lassan vagy száz méter hosszú lett és iszap bugyogott ki belőle. Az iszapfüggöny nyolc-tíz méter magasságig emelkedett. A vadkitörés be is gyulladt, végül egy hatalmas lángfüggöny égett. Kráter keletkezett, amely rövid idő alatt elnyelte a 45 méter magas fúrótornyot a gépekkel, fúrómesteri bódéval együtt. A béléscsövek, mint a gyufaszálak, röpködtek a levegőben, kőzettömbök repültek föl, szétrobbantak és kezdtek a kút körül gátat építeni. Már éppen kitűztünk egy fúráspontot a közelben, hogy egy ferde fúrással segítsünk az elfojtásban, amikor a levegőbe szökött hatalmas gázmennyiség annyira lecsökkentette a rétegben a nyomást, hogy a vizes rétegből megindulhatott a beáramlás a kútba. A kráterben keletkezett iszap zagy fojtotta el a kitörést.

krater-horgaszto-nagyhegyes-12

A kitörés helyén több mint 200 méter átmérőjű és igen mély krátertó “keletkezett”. A kitörés hordalékai 17 méter magas földsáncot “építettek”, amelyen dús növényzet fejlődött. A horgásztó helye emlékhely és pihenő park átadása amelyet 2006.09.15. adtak át. A tó körül és a “földsánc” tetején séta utat alakítottak ki, padokkal. A bejárat mellett az emlékhelytől jobbra és balra szalonnasütő helyet hoztak létre, ahol bográcsozni grillezni is lehet. Mindenhova szemeteseket raktak ki.

Az igazán nem mindennapi módon létrejött horgászhelyen a következő szabályok betartásával lehet horgászni:

KRÁTER KÖZHASZNÚ HORGÁSZEGYESÜLET NAGYHEGYES

  • 1. A horgászat, kizárólag területi engedéllyel vagy napijeggyel lehetséges. Területi engedélyt az egyesület korlátozott számban ad ki, napijegyet viszont Nagyhegyes Kossuth út 1 szám alatti ABC- ben ,vagy NYUGATI presszóban lehet vásárolni, ára 2500 Ft.
  • 2. A napijeggyel rendelkező horgászok virradattól- sötétedésig horgászhatnak, éjszakai horgászat nem lehetséges.
  • 3. Etetni csak annyit szabad amennyi az etetőkosárban elfér.
  • 4. Sátrazni, tüzet rakni, hangoskodni, szemetelni, NEM SZABAD!
  • 5. Napijegyes horgászok elvihetnek 2db, nemes halat, és 3kg, keszeg-kárász vegyes halat. A nemes halakat 5 kg. fölött kötelesek visszaengedni. A különleges halakat, mint compó csík, stb, kötelesek visszaengedni. A megfogott halat kötelesek ,a szákba helyezés után a fogási naplóba beírni. Amennyiben ezt nem teszik meg, a halőr megtilthatja a további horgászást.
  • 6. Megkérjük a horgászkollégákat, hogy óvják a környezetüket és kíméletesen bánjanak a halakkal.
  • 7. Az egyesület kukákat helyezett ki, kérjük a szemetet ezekben elhelyezni.
  • 8. Az egyesület ellenőröket bízott még azzal, hogy a horgászokat ellenőrizhesse, kérjük hogy ezt tegyék lehetővé.
  • 9. Napijegyet csak érvényes horgászigazolvánnyal lehet váltani.
  • 10. Amennyiben rongálást, lopást, szemetelést észlelnek, kérem jelezzék az alábbi telefonszámon.

Érdeklődni lehet az egyesület elnökénél:

Luka Ferenc tel. 06-30-4159591 vagy

Titkáránál: Bajusz István tel. 06-30-6380716

Kosár
Termék kereső
Nyitva tartás
Hétfő 12:00-18:00
Kedd-Péntek 9:00-18:00
Szombat 7:30-14:00
Vasárnap 7:30-12:00