Kráter horgásztó

2018-03-04

A Kráter horgásztó Hajdúszoboszló és Nagyhegyes közötti útról, a N 47° 31,728′ E 21° 21,407′ [GCKRAT+lehajtó] pontnál kell letérni, egy mezőgazdasági útra. A messziről csak egy kisebb erdőnek tűnő hely, káprázatos élményt nyújt, amikor meglátjuk. A kis erdő közepén egy kis tó található. Amint keresgélni kezdünk, megtudjuk, hogy hogyan alakult ki a tó, majd azt is megtudjuk, hogy nem csak szalonnát sütni, pihenni túrázni lehet itt, hanem igen is horgászásra is van lehetőség.

Nézzünk egy kis történelmet:

Van egy falu a „Hortobágy melyekén”. A tájat Fazekas Mihály nevezte így, a falu pedig Nagyhegyes. 1952. januárjának első napjaival kezdődött el önálló élete.Nagyhegyes az Alföldön helyezkedik el, a Hortobágy keleti szélén, a Hajdúság dél-nyugati határán, a Keleti-főcsatorna mellett, Debrecen, Balmazújváros, Hajdúszoboszló városok által határolt környezetben.A település ártéri síkságon, a tengerszint felett 87-110 m közötti magasságban fekszik.

Nagyhegyes elődjének Hegyes, Hegyesegyháza néven jegyzett templomos falu volt. Ez a vidék a honfoglaló magyaroknak jó szálláshelyet kínált, mely alkalmas volt halászó, állatokat legeltető törzsek megtelepedésére.

Magyarországon az ezredfordulóig feltárt kereken 7000 kútból, 3500 esik az Alföldre. Nagyhegyes egész területének talajszíne alatt, nagy szénhidrogéntelep helyezkedik el, egymás alatt 670-1210 méter közötti mélységben. 1958-59-ben sikerült ezt a gázmezőt megtalálni.

Addig elképzelhetetlen volt, hogy akár csak 1 milliárd köbméter gáz legyen valahol, itt pedig 33 milliárd köbméterre becsülték a készletet. A statisztika szerint minden ötvenedik termelő kútra jutott egy kitörés. Az Alföldön azért nagyobb számban, az itteni laza talajszerkezet miatt. Itt Nagyhegyesen, 1961. augusztusában, a Hajdúszoboszló 36-os kút kitörése volt az egyik legnagyobb.

Amikor a kút megmozdulást a fúrómester jelentette, először a rúdlezáró kitörésgátlót zárták le,de ez nem volt elegendő. A fúrószerszámot el kellett ejteni a lyukba, és le kellett zárni a teljes szelvényű kitörésgátlót. Ezután elkezdték a kutat feltölteni iszappal. Ez látszólag rendben ment, amikor észrevettük, hogy egy repedés keletkezik a földön, ami egyre tágult, lassan vagy száz méter hosszú lett és iszap bugyogott ki belőle. Az iszapfüggöny nyolc-tíz méter magasságig emelkedett. A vadkitörés be is gyulladt, végül egy hatalmas lángfüggöny égett. Kráter keletkezett, amely rövid idő alatt elnyelte a 45 méter magas fúrótornyot a gépekkel, fúrómesteri bódéval együtt. A béléscsövek, mint a gyufaszálak, röpködtek a levegőben, kőzettömbök repültek föl, szétrobbantak és kezdtek a kút körül gátat építeni. Már éppen kitűztünk egy fúráspontot a közelben, hogy egy ferde fúrással segítsünk az elfojtásban, amikor a levegőbe szökött hatalmas gázmennyiség annyira lecsökkentette a rétegben a nyomást, hogy a vizes rétegből megindulhatott a beáramlás a kútba. A kráterben keletkezett iszap zagy fojtotta el a kitörést.

A kitörés helyén több mint 200 méter átmérőjű és igen mély krátertó „keletkezett”. A kitörés hordalékai 17 méter magas földsáncot „építettek”, amelyen dús növényzet fejlődött. A horgásztó helye emlékhely és pihenő park átadása amelyet 2006.09.15. adtak át. A tó körül és a „földsánc” tetején séta utat alakítottak ki, padokkal. A bejárat mellett az emlékhelytől jobbra és balra szalonnasütő helyet hoztak létre, ahol bográcsozni grillezni is lehet. Mindenhova szemeteseket raktak ki.

Az igazán nem mindennapi módon létrejött horgászhelyen a következő szabályok betartásával lehet horgászni:

KRÁTER KÖZHASZNÚ HORGÁSZEGYESÜLET NAGYHEGYES

  • 1. A horgászat, kizárólag területi engedéllyel vagy napijeggyel lehetséges. Területi engedélyt az egyesület korlátozott számban ad ki, napijegyet viszont Nagyhegyes Kossuth út 1 szám alatti ABC- ben ,vagy NYUGATI presszóban lehet vásárolni, ára 2500 Ft.
  • 2. A napijeggyel rendelkező horgászok virradattól- sötétedésig horgászhatnak, éjszakai horgászat nem lehetséges.
  • 3. Etetni csak annyit szabad amennyi az etetőkosárban elfér.
  • 4. Sátrazni, tüzet rakni, hangoskodni, szemetelni, NEM SZABAD!
  • 5. Napijegyes horgászok elvihetnek 2db, nemes halat, és 3kg, keszeg-kárász vegyes halat. A nemes halakat 5 kg. fölött kötelesek visszaengedni. A különleges halakat, mint compó csík, stb, kötelesek visszaengedni. A megfogott halat kötelesek ,a szákba helyezés után a fogási naplóba beírni. Amennyiben ezt nem teszik meg, a halőr megtilthatja a további horgászást.
  • 6. Megkérjük a horgászkollégákat, hogy óvják a környezetüket és kíméletesen bánjanak a halakkal.
  • 7. Az egyesület kukákat helyezett ki, kérjük a szemetet ezekben elhelyezni.
  • 8. Az egyesület ellenőröket bízott még azzal, hogy a horgászokat ellenőrizhesse, kérjük hogy ezt tegyék lehetővé.
  • 9. Napijegyet csak érvényes horgászigazolvánnyal lehet váltani.
  • 10. Amennyiben rongálást, lopást, szemetelést észlelnek, kérem jelezzék az alábbi telefonszámon.

Érdeklődni lehet az egyesület elnökénél:

Luka Ferenc tel. 06-30-4159591 vagy

Titkáránál: Bajusz István tel. 06-30-6380716