0
Your Cart

Körösszakál horgásztó

Körösszakál horgásztó

A Homokbányát a hatvanas évek végén nyitotta a helyi Kossuth tsz, 1971-ben már egy 30×20 méteres, 2m mély tó volt a betonút szélén, melybe néhány Biharugráról származó ponty lett telepítve.( A legrégebbi tórész ma már összefüggő nádas, partján a legöregebb, a tóval egyidős fűzfával, melyet pár éve villámcsapás ért, de túlélte.)

1975-re a tó elérte az egy hektárt és a tsz által telepített 2-3kg-ra nőtt pontyokat fogtak a tsz tagok. 1980-ban létrejött a Körösszakáli Béke HE, amely vízhasználati jogot szerzett a tóra. és napjainkban is tevékenykedik.

A Horgásztó területe időközben elérte az 5 hektárt. 35 év alatt az eredetileg sivár , homokos tómeder teljesen átalakult, először elhínárosodott, majd fokozatosan elterjedt a sás és a nád, jelenleg egy hektár nádas és egy fél hektár a sással borított vízterület. Mindez kiváló élőhelyet biztosít a halaknak, számos kapitális példány él a vízben, elsősorban ponty és harcsa.

A tó vízellátását a talajvíz biztosítja, homokitermeléskor a talajvízszint alá mentek 2-3 méterrel. Kisvíz ( talajvíz ) idején a tó vízmélysége 1.5 méter, magas talajvíznél eléri a 3 métert, a tó vízszintingadozása tehát 1.5 m. Szerencsére ez az ingadozás csak évek alatt megy végbe, jelenleg alacsony a vízszint, két évvel ezelőtt volt a legmagasabb.

Körösszakál horgásztó

Körösszakál horgásztó

A HE vezetősége kisvíz idején kotrásokat végeztetett az elmocsarasodott part menti részeken, itt 10 m széles, 2m mély halágyak kialakítása a cél, melyek kotrása a jövőben is folytatódik. A be nem fejezett kotrások miatt a tópart kialakítása még nem végleges .

A bányató lehalászhatatlan, mert a gyengébb minőségű agyagos, köves homokot néhány helyen nem bányászták ki, itt szigetek vannak, melyeket benőtte a nádas. Az óriáshalak a nádasba menekülnek, majd itt szétszakítják a horgászkészségeket.

Körösszakál horgásztó

Körösszakál horgásztó

A nádasokban fészkelnek a nádi poszáták, melyek fészkébe csempészi tojását a kakukk, horgászat közben megfigyelhető, hogy a poszátacsapat üldözi a kakukkokat. A tó körül a Sebes-Körös mellől származó szomorúfüzek és egyéb fűzfajták vesszői lettek leszúrva, melyek már fákká növekedtek. A tópart magasabb részei környékbeli diófamagoncokkal vannak beültetve. A víz minden időben megközelíthető, a betonút közvetlenül mellette van, a tó közepén lévő félszigetre homokkal borított út vezet, a tó autóval körbejárható.

Horgászrend:

minden nap 04.00-22.00

napijegy: 2.000 Ft

területi engedély: 10.000 Ft

egyesületi tagdíj: 2.500 Ft

új belépő egyszeri hozzájárulása: 10.000 Ft

A horgászat mellett lehetőség van vízparti táborozásra, bográcsozásra.

vissza az elejére