Horgászat világító úszókkal

Több oka is van, hogy szívesen próbáltam ki egy nagyszerű, világító úszós lehetőséget. Az egyik, ok, hogy az iBite ?fénycsalád” ragadozóhalas úszóinak használata egyszerűen kivitelezhetőnek tűnt. A másik, hogy amint az úszóra pillantottam, éjszakai ragadozónk, a süllő horgászatának legizgalmasabb pillanata, a látható kapás azonnal megelevenedett bennem. Vágyam támadt mielőbb lesni az éjszakai ragadozó halak titkait. Csábított a használatra, hogy a világító úszók hosszantartóan, belülről, az antennáikból, bóbitáikból szórják a fényt.

No products found

Természetesen, amíg jók a látási viszonyok addig világítás nélkül is használhatjuk őket, így is jól működnek. Nagyon sokszor a fényváltás körüli időpontok már eredményesek. Magam is fogtam süllőt az úszókkal az est beállta előtt.

A karcsú, úszótest nagyon könnyen meríthető, a támadó rablóhal nem érezhet ellenállást.

A háromféle méretet jól kihasználhatjuk. Kövesezéshez a hatgrammos, a legkisebb méret. Ha nagyobb, eleven csalihalat kínálunk fel, a tíz vagy akár a húszgrammosak a kívánatosak. Az antennák bóbitái nagyobb távolságról is nagyszerűen láthatóak.

Az úszót direktben is, de kapocs alkalmazásával is tehetjük a zsinórra. A dolgunk csupán annyi, amint erősödik a sötétség, nagyon egyszerűen üzembe helyezzük a világítást. A kis áramforrásunkat beletekerjük az antennába, majd amint az világítani kezd, az antennát visszatekerjük az úszó testébe.

Amikor rendesen beáll a sötétség, akkor látszik igazán milyen erőteljesen látható lesz az úszónk.

Így egyrészt ismét biztosan láthatjuk, hogy a megfelelő helyen kínáljuk e fel a csalihalunkat. Különösen a süllőzésnél fontos, hogy a tartások az süllőtanyák közelében várjuk a kapást. A sötétben is jól látható úszót könnyen tudjuk a megfelelő helyre dobni, így fokozzuk a kapás esélyét.

A kis sugárzó fényünk egy cseppet a környezetre is szór. Legizgalmasabb pillanat, amikor a világító antenna, egy pici tánc után süllyedni, víz alá bukdácsolni kezd. Ennél is jobb, amikor léket kap, átmenet nélkül eltűnik a mélységben. Ha élő kishalat használunk, akkor rendszeres, hogy a csali mozgásától az úszó egy cseppet fel és le vagy oldalirányba is mozog, ez a jó, mert a passzív kishal kevésbé figyelemfelkeltő a rablóhalak számára. Világító úszóinkkal nem csak akadók közelében, gyakran a partok rézsűjén is érdemes a süllőkre, harcsákra horgászni.

Számomra a néhány állóvízi horgászaton kívül, az alkonyodó, majd a leesteledő folyóvízen, a Dunán is élményeket jelentett a használata. Barátaimmal együtt nagyon örültem annak, hogy ebben az évben jelentős mennyiségű kősüllő örvendeztet meg bennünket. Számtalanszor támadnak még a felszín közelében húzott wobblerre is.

Ez adta az ötletet, hogy a part széleiben, kövezések oldalában a világító úszóval is próbálkoztam egy kicsit. Kövesre még a halszelet is bevált, még világosban kezdődtek, a sötétben folytatódtak a bátor támadásaik. Nagyon jó tere a világító úszós horgászatnak még a folyók megcsendesedő öblei, lassú visszaforgói is. Ha a sötétségben ilyen helyeken kaffognak az éjszakai ragadozóink, érdemes kishalat úsztatni a közelükbe. Itt általában nehezebben megy a pergetés, viszont az úszóval csábosan kínálhatjuk fel az élő csalit. Én legutóbb, az egyik pergetésem után, a kikötőnkben engedtem úszóval egy kis sétára élő csalihalat.

Még félig sem pakoltam össze, (bár húztam kicsit az időt) amikor a süllő bejelentkezett a vacsorára. Nem utolsó vacsorája volt az esti vendégnek. Amint merítette az úszót azonnal bevágtam, szája szélén akadt a horog, sértetlenül engedhettem vissza. A tesztelések után szívesen ajánlom: akár álló, akár folyóvízen horgásznak ragadozóhalakra, néhány darab iBite-os úszóval is érdemes kiegészíteni a felszerelést. Használata fényes élményeket hozhat.

No products found

Bokor Károly (Energofish.hu)