Virágzik a Tisza!

Évről-évre a Tiszán egy igazi kuriózum látható, de mindösszesen pár napig, mely 2021-ben igazán elhúzódott június utolsó hetére, ami igazi érdekességet rejtve a Tiszavirág elnevezést kapta.

Maga az érdekes elnevezés, nevével teljesen ellentétesen nem egy tiszai növényt rejt, hanem egy igazán röpke életű kérészfajtát, egy különleges rovart.

A tiszavirág a legnagyobb európai kérészfaj, akár 12 cm hosszú is lehet.

Szárnyuk hártyás, gyengén recézett, világos-barna színű, ahogy a testük is.

A kérészlárvák növekedése leginkább a külső hőmérséklettől függ, aminek végén kezdődik a sokak által várt víz feletti látványos rajzás.

Rövid, de mégis egészen csodálatos látványt garantáló tömeges rajzásuk egy igazán egyedi és mondhatni egyedülálló természeti látványosság.

Maga a rajzás több szakaszra osztható.

Az előrajzás, magyarul az aznapi kérészrajzás kezdetekor pár 10 darab kérész jelenik meg a vízfelszín közelében, leginkább partszélen.

Ezután érdemes figyelemmel kísérni az egyedek darabszámának növekedését, mert ha szerencsénk van, a főrajzás alatt, akár több millió darabos csapatba is belevihet a sors, garantálva egy életre szóló látványosságot.

Az utórajzáskor az első fázishoz hasonlóan, pár kérésszel lehet már csupán találkozni.

Ezen fázisok hosszú időtartamúnak tűnhetnek, de nem azok! Csupán 1-2 órás tiszai ?programot? sugall a násztánc.

Ezen időszak 18:00 és 20:00 között a késő délutáni, esti órákra tevődik általában.

Ezért a rövid életű hungarikumért kiemelten érdemes minden évben a Tisza partjára kilátogatni, mely nem csak a horgászok számára kecsegtet egyedi eseményt.

Forrás: Őze Dániel

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .