0
Your Cart

Lukácsi Béla – Kreatív előke kötés

A ragadozó horgászathoz nagyon sok féle előkét kaphatunk. Ezek általában kész előkék, amelyek átlagos felhasználásra vannak tervezve. Ezek nagyrészt megállják a helyüket, hiszen eleve olyan horgászok tervezték akik értik is a dolgukat, és tudják mely szituációra milyen előkét ajánljanak. Azonban vannak extrém esetek, mikor jól jöhet az alkotói szabadság,  vagy csak egyszerűen mi horgászok szeretnénk alkotni, valami olyat amiben talán jobban megbízunk.

01(32)

Ezekhez a csukafogakhoz kötelező a wolfram előke, de a fluorocarbon zsinórból is ildomos legalább egy 0,50-es átmérőjű.

02(28)

Amennyiben süllő, vagy kősüllő a célhal akkor is érdemes előkét használni, főleg ha akadós a pálya.

A lehetőségek nagyrészt adottak, de ebből talán a legnagyobb szabadság és lehetőség a fluorocarbon alapanyagú előkék esetében van. Elsőként tisztázzuk miért is kellhet egy ilyen előke. A ragadozós előkére gondolva, sokaknak a harapásállóság, és persze a csukafogak jutnak az eszébe, pedig nem csak ezért kell vagy kellhet előke. A régi drótelőkék ilyen szempontból már elavultnak számítanak, a wolfram előkék ebből a szempontból sokkal jobbak, de ezek valóban csak a csukafogak ellen készültek, a fluorocarbon előkéknél azonban teljesen más a helyzet.

03(28)

A pergető táska zsebében el lehet rejteni a hozzávalókat.

Igazából a fluorocarbon elsőként azért jött be a pergetők mindennapi használatába, mert láthatatlanok a vízben. Persze ez nagyon jól hangzik, azért, ha valójában megnézzük nem teljesen így van. Persze sokkal láthatatlanabb egy átlagos monofil zsinórnál, azonban a mai modern monofil pergető zsinórok között is van már olyan, amely ugyanennyire láthatatlan a vízben. A fluorocarbonnak azonban megvan az előnye, hogy jobban bírja az éles tárgyak okozta igénybevételt. Azonban ez némi hátrányát is jelenti, hiszen a keményebb anyag miatt sokkal sprődebb így nehezen kezelhetőbb. Van öszvér megoldás is, mikor a monofil anyagra fluorocarbont visznek rá, ez a fluorocoated, ez a felületi sérüléseket ugyanúgy bírja mint a tiszta anyagból készült, de nem annyira merev, így kiváló lehet előkének.

04(27)

A Fluorocoated előke választékából, a legtöbb helyzetre megtaláljuk a megfelelő méretet.

05(27)

A roppantó cső több méretben kapható, így könnyen igazodhatunk az előke méretéhez.

Nagyon fontos, megjegyezni, hogy ezek a zsinórok – sem a fluorocarbon, sem a bevonatos – nem nyújtanak 100%-os védelmet  csukafogak ellen, persze minél vastagabb az előkénk annál biztosabbra mehetünk, ha csukásabb a pálya akkor legalább a 0,50 mm átmérőjűt javasolnám a célra, az ettől vékonyabbak is nyújtanak némi biztonságot, de azoknak igazából más a szerepük.

06(27)

Íme a „titok” egyik része.

07(23)

Kezdésnek átvezetjük az előkét a roppantó csövön.

Joggal merül fel a kérdés, mire másra kellhet az előke? Nos, valóban nem csak a harapás állóság a szempont egy előke használatánál, egyrészt ezek kevésbé feltűnőek, és egy tiszta, vagy tisztább vízben lehet jelentősége a használatának, másrészt a csali is egy picit másképpen viselkedik egy ilyen előkén, harmadrészt pedig ami a talán legfontosabb szempont, a az akadók közötti kopásállósága. A köves terepen, vagy az akadók között horgászva óriási jelentősége van egy ilyen előkének, hiszen a fonott zsinórt egy pillanat alatt elvághatja egy kagyló, vagy egy kő széle, a fluorocarbonnál ez sokkal ritkább. Ha nem vesztünk csalit, nem csak a pénztárcának kíméljük, hanem a környezetünket sem szennyezzük a beszaggatott csalival, így a plusz elkészített előke ára anyagilag is megtérül, és lehet még hatékonyabbak is leszünk.

08(23)

Ha kell egy sima végfület is készíthetünk.

09(21)

Jól látszanak a Wizard krimpelő recéi.

Mint említettem ezeket a fluorocarbon előkéket is megvásárolhatjuk készen, de van lehetőségünk saját előke készítésére is. Ezek elkészítése egyszerű és akár rögtönzötten a vízparton is elkészíthetjük. Természetesen ehhez kell pár alapanyag és kiegészítő. Elsősorban az előke készítéshez szükséges fluorocarbon, amely több féle kiszerelésben elérhető a piacon, kell egy megbízható kapocs, amelybe majd a csalit rögzítjük, ha nem direktbe kötjük az előkét – erre még kitérek – akkor kell egy forgó is, énebbők a hengeres változatokat részesítem előnyben. Ami még fontos a krimpelő hüvely és a krimpelő fogó. A krimpelő hüvely igazából egy apró cső amely különböző átmérőkben kapható, ennek anyaga könnyen összeroppantható, de megtartja a formáját. A krimpelő fogó pedig ennek összenyomásához kell, ez egy olyan speciális fogó amely roppantáskor, jó néhány recét is nyom a krimpelő hüvelybe, így sokkal biztonságosabb, és nem roncsolja túlzottan az előkénket.

10(94)

Egyetlen határozott mozdulattal fixáljuk a fület.

Ennyi kiegészítő kell hozzá, de ha átgondoljuk, hogy a kapocsból az előke átmérőjéből és a hosszból mi választjuk ki melyiket szeretnénk, akkor máris óriási a lehetőségünk. Mint említettem nem fontos forgót beépíteni az előkébe, ha direktben rákötjük a főzsinórra az előkét akkor elég csak a végére krimpelnünk a karabinert. A főzsinórral való összekötésre az FG knot elnevezésű kötést ajánlanám amely szinte észrevétlen marad, ám hihetetlen erős tud lenni.

11(74)

Íme a kész roppantott vég, jól látszódnak az apró hornyok.

12(62)

Egyik és másik vég, de tehetünk bármilyen füles dolgot az előke bármely végébe.

Nézzük bármelyik véget, a lényeg, hogy elsőként a krimpelő hüvelyem kell átvezetnünk a zsinórt, utána tetszés szerint felfűzzük a karabinert, a forgót, vagy akár egy füles horgot is rakhatunk. Majd visszafűzzük a zsinórt a krimpelő hüvelybe, ha biztosra szeretnénk menni, még ismét visszavezethetjük a szabadon álló véget, ekkor már csak be kell állítanunk a fül méretét, és máris jöhet a krimpelő fogó amivel egy határozott erőteljes mozdulattal összenyomjuk a hüvelyt.

13(54)

A kész előke, ez éppen 60 centiméteres lett, de mint említettem, a határokat mi szabjuk meg.

Így készíthetünk egészen különleges előkéket, akár extrém hosszút is, ha szeretnénk, innentől csak a kreativitásunk szab határt az előke készítésnek, amelybe ha beletanulunk lehet olyan előkéket készítünk amelyek eredményesebbé tesznek bennünket a mai rendkívül kiélezett pergető horgászatban.

Lukácsi Béla

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére