Lukácsi Béla – Kreatív előke kötés

A ragadozó horgászathoz nagyon sok féle előkét kaphatunk. Ezek általában kész előkék, amelyek átlagos felhasználásra vannak tervezve. Ezek nagyrészt megállják a helyüket, hiszen eleve olyan horgászok tervezték akik értik is a dolgukat, és tudják mely szituációra milyen előkét ajánljanak. Azonban vannak extrém esetek, mikor jól jöhet az alkotói szabadság,  vagy csak egyszerűen mi horgászok szeretnénk alkotni, valami olyat amiben talán jobban megbízunk.

Ezekhez a csukafogakhoz kötelező a wolfram előke, de a fluorocarbon zsinórból is ildomos legalább egy 0,50-es átmérőjű.

Amennyiben süllő, vagy kősüllő a célhal akkor is érdemes előkét használni, főleg ha akadós a pálya.

A lehetőségek nagyrészt adottak, de ebből talán a legnagyobb szabadság és lehetőség a fluorocarbon alapanyagú előkék esetében van. Elsőként tisztázzuk miért is kellhet egy ilyen előke. A ragadozós előkére gondolva, sokaknak a harapásállóság, és persze a csukafogak jutnak az eszébe, pedig nem csak ezért kell vagy kellhet előke. A régi drótelőkék ilyen szempontból már elavultnak számítanak, a wolfram előkék ebből a szempontból sokkal jobbak, de ezek valóban csak a csukafogak ellen készültek, a fluorocarbon előkéknél azonban teljesen más a helyzet.

A pergető táska zsebében el lehet rejteni a hozzávalókat.

Igazából a fluorocarbon elsőként azért jött be a pergetők mindennapi használatába, mert láthatatlanok a vízben. Persze ez nagyon jól hangzik, azért, ha valójában megnézzük nem teljesen így van. Persze sokkal láthatatlanabb egy átlagos monofil zsinórnál, azonban a mai modern monofil pergető zsinórok között is van már olyan, amely ugyanennyire láthatatlan a vízben. A fluorocarbonnak azonban megvan az előnye, hogy jobban bírja az éles tárgyak okozta igénybevételt. Azonban ez némi hátrányát is jelenti, hiszen a keményebb anyag miatt sokkal sprődebb így nehezen kezelhetőbb. Van öszvér megoldás is, mikor a monofil anyagra fluorocarbont visznek rá, ez a fluorocoated, ez a felületi sérüléseket ugyanúgy bírja mint a tiszta anyagból készült, de nem annyira merev, így kiváló lehet előkének.

A Fluorocoated előke választékából, a legtöbb helyzetre megtaláljuk a megfelelő méretet.

A roppantó cső több méretben kapható, így könnyen igazodhatunk az előke méretéhez.

Nagyon fontos, megjegyezni, hogy ezek a zsinórok – sem a fluorocarbon, sem a bevonatos – nem nyújtanak 100%-os védelmet  csukafogak ellen, persze minél vastagabb az előkénk annál biztosabbra mehetünk, ha csukásabb a pálya akkor legalább a 0,50 mm átmérőjűt javasolnám a célra, az ettől vékonyabbak is nyújtanak némi biztonságot, de azoknak igazából más a szerepük.

Íme a „titok” egyik része.

Kezdésnek átvezetjük az előkét a roppantó csövön.

Joggal merül fel a kérdés, mire másra kellhet az előke? Nos, valóban nem csak a harapás állóság a szempont egy előke használatánál, egyrészt ezek kevésbé feltűnőek, és egy tiszta, vagy tisztább vízben lehet jelentősége a használatának, másrészt a csali is egy picit másképpen viselkedik egy ilyen előkén, harmadrészt pedig ami a talán legfontosabb szempont, a az akadók közötti kopásállósága. A köves terepen, vagy az akadók között horgászva óriási jelentősége van egy ilyen előkének, hiszen a fonott zsinórt egy pillanat alatt elvághatja egy kagyló, vagy egy kő széle, a fluorocarbonnál ez sokkal ritkább. Ha nem vesztünk csalit, nem csak a pénztárcának kíméljük, hanem a környezetünket sem szennyezzük a beszaggatott csalival, így a plusz elkészített előke ára anyagilag is megtérül, és lehet még hatékonyabbak is leszünk.

Ha kell egy sima végfület is készíthetünk.

Jól látszanak a Wizard krimpelő recéi.

Mint említettem ezeket a fluorocarbon előkéket is megvásárolhatjuk készen, de van lehetőségünk saját előke készítésére is. Ezek elkészítése egyszerű és akár rögtönzötten a vízparton is elkészíthetjük. Természetesen ehhez kell pár alapanyag és kiegészítő. Elsősorban az előke készítéshez szükséges fluorocarbon, amely több féle kiszerelésben elérhető a piacon, kell egy megbízható kapocs, amelybe majd a csalit rögzítjük, ha nem direktbe kötjük az előkét – erre még kitérek – akkor kell egy forgó is, énebbők a hengeres változatokat részesítem előnyben. Ami még fontos a krimpelő hüvely és a krimpelő fogó. A krimpelő hüvely igazából egy apró cső amely különböző átmérőkben kapható, ennek anyaga könnyen összeroppantható, de megtartja a formáját. A krimpelő fogó pedig ennek összenyomásához kell, ez egy olyan speciális fogó amely roppantáskor, jó néhány recét is nyom a krimpelő hüvelybe, így sokkal biztonságosabb, és nem roncsolja túlzottan az előkénket.

Egyetlen határozott mozdulattal fixáljuk a fület.

Ennyi kiegészítő kell hozzá, de ha átgondoljuk, hogy a kapocsból az előke átmérőjéből és a hosszból mi választjuk ki melyiket szeretnénk, akkor máris óriási a lehetőségünk. Mint említettem nem fontos forgót beépíteni az előkébe, ha direktben rákötjük a főzsinórra az előkét akkor elég csak a végére krimpelnünk a karabinert. A főzsinórral való összekötésre az FG knot elnevezésű kötést ajánlanám amely szinte észrevétlen marad, ám hihetetlen erős tud lenni.

Íme a kész roppantott vég, jól látszódnak az apró hornyok.

Egyik és másik vég, de tehetünk bármilyen füles dolgot az előke bármely végébe.

Nézzük bármelyik véget, a lényeg, hogy elsőként a krimpelő hüvelyem kell átvezetnünk a zsinórt, utána tetszés szerint felfűzzük a karabinert, a forgót, vagy akár egy füles horgot is rakhatunk. Majd visszafűzzük a zsinórt a krimpelő hüvelybe, ha biztosra szeretnénk menni, még ismét visszavezethetjük a szabadon álló véget, ekkor már csak be kell állítanunk a fül méretét, és máris jöhet a krimpelő fogó amivel egy határozott erőteljes mozdulattal összenyomjuk a hüvelyt.

A kész előke, ez éppen 60 centiméteres lett, de mint említettem, a határokat mi szabjuk meg.

Így készíthetünk egészen különleges előkéket, akár extrém hosszút is, ha szeretnénk, innentől csak a kreativitásunk szab határt az előke készítésnek, amelybe ha beletanulunk lehet olyan előkéket készítünk amelyek eredményesebbé tesznek bennünket a mai rendkívül kiélezett pergető horgászatban.

Lukácsi Béla

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .