0
Your Cart

Végszerelékek kezdő pontyhorgászoknak 2. rész

Helicopter végszerelék: Ez a szerelék melyet talán legsűrűbben használok horgászataim során. Főként Pop up csalik felkínálására használjuk. Távdobások során sem kell félnünk a gubancoktól és mégis szabad mozgást biztosít a lebegő csalink számára, ezzel minél előbb kapásra ingerelve bajszos barátainkat.

kepatmeretezes hu 3 1(1)

1. Fűzzünk föl egy gumiütközőt a főzsinórunkra majd vágjunk le egy kb 30 cm-es darabot a Carp Expert PVC gubancgátlóból majd ezt is fűzzük föl főzsinórunkra. 

kepatmeretezes hu 3 2(1)

2. Fogjunk egy Carp Expert nagyméretű gumigyöngyöt, vagy például egy kötésvédő gumiharang végét levágva fűzzük föl egy bojlifűző tűre.

kepatmeretezes hu 3 3(1)

3. Fűzzük föl az ütközőt a gubancgátló csőre.

kepatmeretezes hu 3 4(1)

4. Állítsunk be egy tetszőleges távolságot a gubancgátló cső végétől.

kepatmeretezes hu 3 5(1)

5. Vegyünk egy Carp Expert Helicopter forgót majd fűzzük fel azt a gubancgátló csőre egészen az ütközőig.

kepatmeretezes hu 3 2(2)

6. Vegyünk egy újabb ütközőt majd fűzzük föl a bojlifűző tűre.

kepatmeretezes hu 3 3(2)

7. Fűzzük fel a gubancgátló csőre.

kepatmeretezes hu 3 8(1)

8. Húzzuk fel az ütközőt úgy, hogy a forgónknak hagyjunk némi mozgásteret.

kepatmeretezes hu 3 9(1)

9. Fűzzünk föl a főzsinórunkra a gubancgátló cső alá egy kötésvédő gumiharangot.

kepatmeretezes hu 3 10(1)

10. Válasszunk ki egy Zeppelin ólmót és fűzzük át forgóján a főzsinórunkat.

kepatmeretezes hu 3 11

11. Rögzítsük azt egy univerzális csomóval.

11111

12. Vágjuk le a fennmaradó zsinórvéget.

1212

13. Húzzuk rá a forgóra a kötésvédő gumiharangunkat.

kepatmeretezes hu 3 14

14. Az első pontban felfűzött gumigyöngy segítségével állítsuk be a számunkra megfelelő mozgástartományt a gubancgátlócső számára.

kepatmeretezes hu 3 15(1)

15. Ezzel elkészült a végszerelékünk melyre már csupán az előkét kell felhelyeznünk.

kepatmeretezes hu 3 16

16. Ehhez egy Carp Expert kötésvédő gumit fűzzünk föl a bojli fűzőre.

kepatmeretezes hu 3 17

17. A kiválasztott előkénkre fűzzük föl a kötésvédő gumit úgy, hogy a keskenyebbik vége legyen a horoghoz közelebb eső oldala.

kepatmeretezes hu 3 18

18. Kössük fel az előkénket a helikopter forgóra, majd húzzuk vissza a kötésvédő gumit a forgóra. Ez kellően eltartja előkénket dobás közben a gubancgátló csőtől valamint óvja kötésünket! Ekkor már csak a megfelelő csali felfűzése maradt hátra és be is vethetjük szerelékünket!

?

4. Ólomkapcsos végszerelék

Az ólomkapcsos végszerelék elkészítéséhez mindösszesen 4 elemre lesz szükségünk és néhány percre. Egy igen egyszerű mégis hasznos és jól használható szerelékről beszélünk. Egy apró kis trükkel elérhetjük viszont, hogy kapást követően a fárasztás során az ólmot elhagyjuk a szerelékünkről, ezzel elkerülve az ólom miatt történő elakadást akadós területeken. Ezt a szereléket szintén Carp Expert Method Gum felhasználásával készítettem el, ugyanis a szerelék kialakításából adódóan a felhelyezett ólom nagy mozgástartományban képes libegni a víz alatt ezzel folyton impulzusszerűen erőltetve a horog ütötte sebet és kitágítva azt.

0. A kb 30 cm-es Carp Expert Method Gum-ot egy Albright csomóval rögzítjük a főzsinórhoz.

kepatmeretezes hu 4 1(1)

1. Felfűzzük a Method guminkra a Carp Expert ólomtartó fül-et melyet felfűzés előtt szétpattintunk.

kepatmeretezes hu 4 2(1)

2. Egyszerű univerzális csomóval felkötjük a már előre megkötött előkénket mely egy Carp Expert Quick Change forgón van rögzítve.

kepatmeretezes hu 4 3(1)

3. Kötés után a fölösleges gumit levágjuk majd megégetjük, ezzel biztosítva azt szétcsúszás ellen.

kepatmeretezes hu 4 4(1)

4. Az ólomtartó fülbe beakasztjuk a Zeppelin ólmunk forgóját.

kepatmeretezes hu 4 5(1)

5. Ezt követően az ólomtartót ráhúzzuk a gyorskapcsunkra, ezzel megóvva a csomót melyel rögzítettük az előkénket és fixé tettük végszerelékünket.

kepatmeretezes hu 4 6(1)

6. Ezt követően rögzítjük a fület a kötésvédő gumival.

kepatmeretezes hu 4 7(1)

7/a. Ha az ólomtartó fülre ráhúzzuk a kötésvédő gumit az ólmunk rögzített a szerelékünkön. Ez a módszer dobós horgászatokhoz ideális.

kepatmeretezes hu 4 8

7/b.  Ha az ólomtartó fül alá húzzuk a kötésvédő guminkat, akkor fárasztás közben az ólmot elhagyjuk szerelékünkről ezzel is csökkentve annak elakadásának kockázatát, valamint az ólom súlya nélkül fáraszthatjuk ellenfelünket. Ez a módszer behordós horgászatok során ajánlott nagyobb súlyú ólom használata mellett, vagy akadós területeken történő horgászatok alkalmával.

Nos tehát elkészítettük együtt az általam preferált végszerelék fajtákat. Természetesen rengeteg eredményes végszereléket készíthetünk némi kreativitással és megfelelő alapanyagok rendelkezésre állásával, amihez tökéletes alternatívát nyújt a Carp Expert palettája. Itt megtaláltok mindent amire a pontyhorgászat során szükségetek lehet és garantáltan nem fogtok csalódni a termékek minőségében! Remélem sikerült hasznos tippekkel szolgálnom minden kedves olvasó számára és későbbi írásaimban igyekszem még több segítséget nyújtani akár kezdő, akár rutinos sporttársaimnak.

Szöveg és fotók: Kubuk Dániel

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére
×