0
Your Cart

Rothadó halak a holtágon

Tiszacsege ? Kérdésessé vált a Tiszacsegei horgászhely fenntarthatósága. Émelyítő szag terjeng napok óta a tiszacsegei Miskafoki-holtágon. Elhullott, rothadásnak indult halak bűze ez. A tetemek összeszedése a halászati joggal rendelkező Hortobágyi Nemzeti Park feladata lenne. Olajos Péter szakmai igazgatóhelyettes ezt nem vitatja. Azt mondja viszont, hogy nem tudják begyűjteni az elpusztult állatokat, mivel egy 600?800 méteres szakaszon olyan sűrűn benőtték a növények a vízfelületet, hogy az elhullott halak nem képesek feljönni a felszínre, azok egyszerűen megrekednek a növények alatt.

rothadohalak

Teljes oxigénhiány

 

Ez az oka annak is, hogy pusztulás megelőzése érdekében motorcsónakkal sem tudnak oxigént keverni a vízbe, így a holtág teljesen ki van szolgáltatva a természet erőinek. A vízfelület egyébként fokozottan védett természeti terület, amelynek célja a természeti értékek védelme. A szakember azonban leszögezte, hogy keresik a megoldást. Azt, hogy mikor szállítják el a tetemeket, nem tudta megmondani.

 

Lévai Vilibald halőr, aki mindennap jár a területen, úgy látja, egyre több hal pukkan szét, és süllyed le a mederbe. A júliusi pusztuláskor 10 mázsa halat gyűjtöttek össze, a mostani károkat viszont ennél nagyobbra, mint egy 20?25 mázsásra becsüli. A katasztrófa után a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (TIKÖFE) megvizsgálta a vizet. Kelemen Béla igazgató azt mondja, méréseik az oxigén teljes hiányát és a bomlásból származó ammónia jelenlétét igazolták.

 

rothadohalak2

 

Megismétlődhet

 

A holtág másik problémája, hogy nem táplálja élővíz. Árvíz idején átöblíti ugyan a Tisza, ez azonban kevés. A TIKÖFE vezetője lapunknak úgy nyilatkozott, amíg nem lesz élő víztáplálása a holtágnak, addig a természeti körülmények összejátszása esetén bármikor megismétlődhet a halpusztulás. Mivel az ilyen esetek egyre gyakoribbak, a napokban tárgyalóasztalhoz ülnek a nemzeti park, a zöld hatóság és horgászhely kezelőjének képviselői, mivel hosszú távon a jelenlegi formájában nem hasznosítható horgászhelyként a holtág.

 

Forrás: HAON

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére
×