0
Your Cart

Szeptemberi ivadékhelyzet a Füredi-Holt-Tiszán

img 5599Szeptember 27-én ivadékhálós mintavételt folytattunk a Füredi-Holt-Tiszán, melynek eredményét a következőkben foglaljuk össze. Mintánkban kimagasló egyedszámban (több száz) volt jelen a bodorka és a küsz, mindkét faj esetében túlnyomórészt idei ivadékok. A bodorka ilyen nagyarányú előfordulásában annak lehet szerepe, hogy szívesen tartózkodik növényzettel borított vízrészeken, ami a mintavételi helyszínt is jellemezte. A küsz vonatkozásában egyértelműen a szakaszos ívás a magyarázat, mert nagyjából egy méretcsoportból kerültek ki a befogott egyedek. A nagyobb példányok már elhagyták a parti régiót.

img 5571

img 5647
Az idei balinok pedig pontosan ezért még mindig itt tartózkodnak. Jóltápláltságukat mi sem mutatja szemléletesebben, mint az, hogy az átlaghosszúságuk (66 mm) 7 mm-rel haladja meg a tavaly szeptemberben mért értéket (59 mm).
img 5649
A csukák átlagos standard hossza 176 mm, ami a Tisza-tó esetében megfelel a sokéves átlagnak. A sügérről ugyanez mondható el, átlagos hosszuk 62 mm.


img 5696
Nem kis meglepetésre idei compóivadék is került a hálónkba. Standard hossza 38 mm, ami 7 mm-rel több, mint egy 2004-ben ugyanitt, ugyanebben az időszakban folytatott vizsgálat eredményeként kapott 31 mm (Harka 2004). Ebből, és a horgászfogásokból is látszik, hogy a compó számára egyre kedvezőbbek a tározó által nyújtott feltételek.

Általánosságban elmondható, hogy az idei ivadék zöme már elhagyta a parti régiót. Csupán azok maradtak kinn, melyek vagy ott találták meg életfeltételeiket vagy még túl kicsik a nyíltvízi élethez, valamint az ezeket fogyasztó ragadozók. Látható, hogy ivadékvizsgálataink megvalósítják a kitűzött célt: a lehető legpontosabb képet alkotni a Tisza-tó halainak szaporodásáról.

Forrás: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére