0
Your Cart

Kutyahal vadászat a téli napokon (kisfilmmel)

20101121focim

A menyhal a maga módján egyedülálló. Hazánkban a tőkehalfélék családjának egyedüli tagja. Sokan még lehet, sohasem találkoztak vele, hiszen az ismerkedésre igen szűkös idő adatik meg a horgásznak, amit ennek ellenére érdemes kihasználni. A nép nyelvén: kutyahal, méhal, ményhal, menyus, törzsökhal, nagyagyú hal, tarka meny(hal). Vizeinkben őshonos, folyóvizeink többségéből jelezték előfordulását. A Duna, Rába, Lapincs, Láhn-patak, Marcal, Ipoly, Dráva, Mura, Kerka, Karasica, Tisza, Öreg-Túr, Szamos, Kraszna, Bodrog, Keleti-főcsatorna, Nyugati-főcsatorna, Sajó, Bódva, Hernád, Hármas-Körös, Hortobágy-Berettyó, Kettős-Körös, Sebes-Körös, Maros folyókban találkoztak vele. Ősszel, a víz lehűlésével egyenes arányban pezsdül meg a menyhalak vére. Az egyébként éjszakai életmódra berendezkedett állatok, ilyenkor egész nap aktívak.

 

Horgászata:

Kizárólag télen és sötétedés után fogható "aktívan" a menyhal. Az év kis részében találkozhatunk vele, amikor a víz hőmérséklete 4 Celsius alá esik. Ragadozó halról van szó, amelynek horgászatánál élőcsalikat alkalmazhatunk, gilisztát, nadályt, kishalat, vagy haldarabot. Előfordulása kőszórások , sóderpadok, műtárgyak, bedőlt fáknál, de a menyhal szinte mindenhol megtalálható. Van, hogy elég 1 méter víz is, a lényeg, hogy ne legyen eliszaposodva.

A csali mérete fontos lehet a szelektálásban, ha sok a menyus. Nagy csali nagy hal, kis csali kis hal. Persze csak abban az esetben, ha a kis hal meg nem előzi a nagy halat. Félelmetes a falánksága. Ha nagy a kiszemelt étek, képes kiakasztani az állkapcsát, és úgy begyűrni a testéhez képest nagy falatot.

Horgászata egy igen egyszerű fenekező horgászat. 20-25-ös damil, 2-4-es horoggal, 20-40 cm előke, sodrásnak megfelelő kanál vagy pálcika ólom. A horogból kifejezetten hosszú szárú kell, mert ha kicsit késlekedsz a bevágásnál, rögtön torokra nyel. Botnak megfelel bármilyen finomspiccű pálca, talán az fontos, hogy viszonylag nagy gyűrű legyen rajta, mert az viszonylag  nehezen fagy be. Orsóval szemben nincs nagy elvárás, mindössze annyi, hogy megbízható legyen és ne dermedjen le benne a sok zsír.

Mivel ez egy éjszakai horgászat, érdemes magunkkal vinni fejlámpát, világító patront, kéztörlő rongyot, kést, fogót, termoszt és horogszabadítót.

20101121lotalota

 

Ívása:

Decembertől februárig köves, homokos folyószakaszon, tavak mélyén lévő homokpadokon zajlik. Általában ugyanarra a helyre vonulnak ívni nagy csapatokban.

2009. november 18-tól (hatályba lépés napjától) tilos kifogni és megtartani a 20 cm alatti menyhalat (Lota Lota). Annak ellenére, hogy a menyhal méretkorlátozásra került, a naponta kifogható mennyiségét továbbra is a mérettel nem védett halakon belüli szabályozás határozza meg. A méretkorlátozás alá nem tartozó halfajokból és menyhalból naponta összesen tíz kilogramm fogható ki.

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére