0
Your Cart

Lukácsi Béla – Ragadozók a jég alatt!

A téli időszakban sokan nem hagynak fel a horgászattal és akár a jéghátán is megélnek, vagyis a léki horgászat különös hangulatú varázsának sem tudnak ellenállni. Aki egyszer belekóstolt, keresni fogja a következő alkalmat is a léki horgászatra.

kepatmeretezes hu 01

Speciális hangulata van a léki horgászatnak.

A léki pecának kevés az eszközigénye, pár rövid bot. egy lékfúró vagy megfelelő fejsze, és persze egy szerelékes láda. ami leginkább szükségeltetik. Mindez egy ládában vagy akár egy nagyobb hátizsákban is elférhet. Azonban a legfontosabb a léki horgászathoz a megfelelő jégvastagság és minőség. Megvannak az erre kialakított szabályok. amelyek figyelembevételével, biztonságban közlekedhetünk a jégen. Fontos, hogy folyó vagy erősen áramló víz jegén tilos horgászni, ugyanis nem látjuk hol van esetleg elvékonyodva a jég a nagyobb áramlat hatására. Ilyen esetben egy pillanat alatt a jég alatt találhatjuk magunkat, ráadásul az áramlás el is sodorhat minket a léktől és megtörtént a baj. A másik fontos tényező, hogy a jég vastagsága legyen legalább 10 centiméteres, ha biztosra szeretnénk menni várjuk meg, amíg legalább 12 centiméteresre hízik a jég, mert az már kellő biztonságot adhat.

kepatmeretezes hu 04

Látszólag vékony a jég, de itt több mint 12 centiméter vastagsága volt.

kepatmeretezes hu 08

Egyszerű halradar is lehet segítségünkre, a pontos vízmélység megállapításában.

kepatmeretezes hu 02

A léki peca legnépszerűbb hala a csuka.

kepatmeretezes hu 03

A csukát óvatosan, a szemgödrébe nyúlva könnyedén kiemelhetjük a jég alól.

A léki horgászat egy közösségi horgászat, mivel eleve tilos egyedül a jégen tartózkodnunk. A legjobb, ha minél többen vagyunk, természetesen nem egy helyen, mert az is veszélyes lehet.

kepatmeretezes hu 05

Egy megfelelő horgászdoboz akár ülőkeként is funkcionálhat.

A léki horgászat hazánkban elsősorban a csuka horgászattal áll szoros összefüggésben, de a süllő, a sügér vagy akár a keszeg is jól fogható lékről. Itt pontosan ott horgászunk, ahol a halat sejtjük, így leginkább az úszós horgászat ajánlott. Egy megfelelően lesúlyozott élénk úszó feltétlenül kell, ugyanis így akár a jég alatt is látjuk, ha a halunk elhúzza az úszónkat. Fárasztás közben látjuk merre jár az úszónk, ez külön segít minket az eredményes horgászatban. Botnak érdemes speciális lékhorgászbotot használnunk, mert ezek a kedvező árú botok pont az ilyen horgászatokra lettek kifejlesztve, itt nem kell dobni, így bőven elegendő egy rendkívül rövid 50-80 centis bot is, ami a lékből való fárasztást is elősegíti. Orsóként bármely más módszerre használt orsónk megteszi, amelyre 0.2 -0.3 milliméter átmérőjű zsinórt érdemes feltekernünk.

kepatmeretezes hu 06

Nem kell túl sok kiegészítő hozzá.

kepatmeretezes hu 07

A forró tea, mindig jó ha kéznél van.

Természetesen mivel csukára is számíthatunk, így érdemes egy harapásálló előkét is választanunk. Manapság már egész vékony megbízható wolfram előkék is kaphatóak, amelyek nem zavarják a süllőket, de a csukák éles fogának ellenállnak.

kepatmeretezes hu 09

Egy ilyen csalihal a jó helyen nem marad érdeklődő nélkül.

kepatmeretezes hu 10(3)

Ismét egy jelentkező.

kepatmeretezes hu 11(3)

Ez is mindjárt meg lesz.

kepatmeretezes hu 12(3)

Bizony ez egy süllő.

Pont a süllő miatt és a csukák kímélése végett érdemes egyágú horgot használnunk, ami a csalizásra szánt kishalat is megtartja, de nem túl zavaró az akasztás pedig ezzel is biztos lehet.

kepatmeretezes hu 13(3)

Soha rosszabb terítéket.

kepatmeretezes hu 14(3)

A képet megnézve sokaknak ugrik be a léki horgászat különleges varázsa.

Mi kell még egy ilyen horgászathoz? Sokkal több nem, mert egy igazi közösségépítő szórakoztató horgászat a léki peca. amely sokszor meglepően eredményes is tud lenni.

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére
×