0
Your Cart

Rejtsük el a horgot

Nem vitás, hogy a ragadozóhorgászat és az akadók, vízi búvóhelyek kérdése nagyon is összefügg. A ragadozók egyrészt maguk is rejtőzködnek általában, nem szeretik a rivaldafényt, s a táplálkozásukhoz is szívesen használnak rejtekhelyeket, különböző fedezékeket.

Rejtsük el a horgot-01

Számos alkalommal fordul elő, hogy a rejtekükből nehezen csalhatók elő, s nekünk kell a nehezített körülményekkel megáldott helyen megkeresnünk őket. Ekkor kerülhetnek előtérbe olyan végszerelékek, melyek akadós terepen is biztosíthatják a folyamatos horgászatot.

Rejtsük el a horgot-02

A manapság már hazánkban is elterjedt offset horgok kiváló lehetőségeket kínálnak, s szerencsére már a hozzájuk való, a hal megakasztását alakjukkal is támogató plasztik csalik is megvásárolhatók.

Rejtsük el a horgot-03

A módszer sajátossága, az elrejtett horog, támaszt némi elvárást az alkalmazott összetevők vonatkozásában. Illik az offset horog és a műcsali méretét összehangolni. Az se jó, ha a horog túl nagy, ez esetben a plasztik működését hátrányosan befolyásolhatja, de az se üdvözítő, ha a horog túl kicsi, mert ebben az esetben a megakasztási százalékunk lesz csapnivaló.

Rejtsük el a horgot-04

Rejtsük el a horgot-05

A műcsalik, melyek ehhez a módszerhez valók, tartalmaznak olyan ún. slotokat (nyílásokat, bemetszéseket), melyek segítik egyrészt a plasztik feltűzését, de sokkal fontosabb, hogy támogatják bevágáskor a horog kifordulását is a műcsaliból. Ez nagyon fontos a halak hatékony megakasztásában.

Rejtsük el a horgot-06

Rejtsük el a horgot-07

Nézzünk egy konkrét példát. Legutóbbi Tisza-tavi csukás túránkra kétféle horgot vittünk. Az amerikai Trokar extra minőségű offset horgai mellé az Energo Team Wizard Classic offsetjeiből is válogattunk.

Rejtsük el a horgot-08

Rejtsük el a horgot-09

Plasztik csaliból az Energo Team Wizard sorozat FINESSE modelljeit próbáltuk ki, melyek speciális hasi bemetszésüknek köszönhetően kiválóan alkalmasak offset horoggal való felkínálásra. Ilyen horoggal montírozva felkínálhatjuk őket drop shottal, Texas-riggel, vagy akár csuklós ólommal, az ún, cseburaskával is. Ezen módszerek alkalmasak arra, hogy a műcsaliból kiálló karikás horogvégnek csatlakozási alternatívát kínáljanak.

Rejtsük el a horgot-10

Bármelyik módszert választjuk is, a horog elhelyezése a plasztikban pontosan ugyanúgy zajlik.

Rejtsük el a horgot-11

A FINESSE plasztikok alapanyaga nagyon lágy, így ezek a modellek kifejezetten alkalmasak arra, hogy a bevágáskor a horog minél kisebb ellenállással kibújhasson.

Rejtsük el a horgot-12

A feltűzés a plasztik elejénél kezdődik. hasznos lehet a horgot odamérni a csali mellé, hogy lássuk, hol kell a horognak az „állán” kijönni, majd hol kell pontosan a testén átvezetni.

 

Az első beszúrást követően alul kell kibukkanni a horog hegyének.

Rejtsük el a horgot-13

Át kell húznunk a horog karikás végéhez. A gumit egy csavaró mozdulattal – ügyelve arra, hogy nehogy elszakítsuk túlzott lelkesedésünkkel -, a megfelelő irányba kell fordítani. Az eleje ezzel a helyén van.

Rejtsük el a horgot-14

Most jön jól először a hasi bemetszés. A megfelelő távolságban a gumi meghajtásával, elkezdhetjük a horgot alulról felfelé átszúrni a műcsalin.

Rejtsük el a horgot-15

Miután kivezettük a tetején és eligazítottuk, nagyjából így kell kinéznie.

Rejtsük el a horgot-16

Az oldalnézeti kép elárulja, hogy miért is nem akad be az akadókba – ha így szereljük. A horog teljesen rásimul a tetejére. Ha nagyon sok az akadó, és igazi dzsumbujon kell átcibálni, akár még egy kis bemetszést is ejthetünk a műcsalink hátán, hogy a horog még jobban bele tudjon süllyedni.

Rejtsük el a horgot-17

Alulnézetből nyilvánvalóvá válik, hogy milyen fontos a hatékony beakasztáshoz az alsó slot. Megvan az útja a horogöbölnek, és szinte nem ütközik ellenállásba.

Rejtsük el a horgot-18

Ez a remek csali könnyedén összenyomható a horog előtt, ez a tulajdonság is a akasztásokat segíti. A hal össze tudja így nyomni a plasztikot, de az akadó nem.

Rejtsük el a horgot-19

Ha így elkészültünk a montírozással, akkor már csak azt kell eldönteni, hogy milyen végszerelékhez kapcsoljuk hozzá a FINESSE-t.

A Tisza-tavon Texas-riggel próbálkoztunk az ártéri fás részen. Két nap alatt sikerült pár szép halat kiteríteni, egy részüket ezzel a rejtett horgos módszerrel cserkésztük be.

Rejtsük el a horgot-20

A horgászat során érdemes odafigyelni, hogy a bevágásra különös hangsúlyt fektessünk. Ennek a mozdulatsornak kissé erőteljesebbnek kell lennie, mint általában, s emiatt a felszerelésünket is ennek megfelelően kell összeválogatni.

Rejtsük el a horgot-21

Nálunk szerencsére nyögött néhányszor a EnergoTeam Excalibur Spin 210-es botja. A horog beakadását nagyban segíti a fonott zsinór, mely nyúlásmentességével azonnali reakciót közvetít. Nemsokára további plasztikcsalis horgászatokról is be fogunk majd számolni!

 

Forrás: EnergoTeam

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére
×