Horgászbot karbantartása

Horgászbot takarítás

 

Ilyenkor télen, amikor a hideg idő miatt többnyire a meleg szobához vagyunk kötve, hasznos dolgokkal is elfoglalhatjuk magunkat. Bár a mai modern anyagokból gyártott horgászbotok csak kevés ápolást igényelnek, mégis szemet gyönyörködtető látvány régi horgászbotjainkat megint újnak látni. A karbantartást egyszerűen el lehet végezni és nem is túl időigényes. A művelet elvégzéséhez szükségünk van egy kis mosogatószerre, langyos vízre, tiszta törlőkendőre és a gyógyszertárakban beszerezhető paraffinolajra.

 



A műveletet kezdjük a következő módon: egy tál langyos vízbe öntsünk kevés mosogatószert, majd ezzel mossuk tisztára a horgászbotokat és hagyjuk őket megszáradni. A papírkendőre vigyünk fel egy kevés paraffinolajat, majd vékonyan töröljük át a bot felszínét. Hagyjuk tíz percig száradni, majd ismét töröljük át egy száraz papírkendővel. Ha évente kétszer-háromszor megismételjük ezt a műveletet, horgászbotjaink mindig úgy fognak kinézni, mint újkorukban.

 

botkarbantartas

 

 

Ha horgászbotunk lakkozása valahol kis mértékű – de tényleg csak kismértékű – sérülést szenvedett, akkor most ezt is kijavíthatjuk. Először teljes mértékben zsírtalanítani kell a sérülés környékét. Ehhez tökéletesen megfelel a mosogatószeres langyos víz. A sérülés környékét finom csiszolópapírral csiszoljuk át annyira, hogy a lakkréteg vastagsága már ne legyen érzékelhető. A modellezők boltjában vásárolhatunk színes lakkot, melyekből hatalmas a választék, úgy színben, mint minőségben. Ezzel a lakkal javítsuk ki a színhiányt, majd hagyjuk megszáradni. Száradás után, a sérült részre történő vékony réteg műgyanta felvitelével tökéletesen újjávarázsoljuk horgászbotunkat.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .