Tisza tavi ivadékhelyzet

Elsősorban a balin növekedésére voltunk kíváncsiak. Meg akartuk tudni, hogy az idei kiemelkedő egyedszáma mellett a fejlődése milyen ütemben halad. Jelen vizsgálatunk szerint a balin ivadékának átlagos standard hossza 47 mm. Tavaly ilyenkor 54 mm, 2017-ben 59, 2016-ban pedig 57,5 mm volt a hosszuk.

Balinivadék

Az idei alacsonyabb növekedési eredményt a jelentősen nagyobb egyedszám magyarázza. Ezt arra alapozzuk, hogy a hivatkozott években a 2019-es egyedszámoknak csak a töredéke volt jelen a mintában. A 47 mm-es hossz így sem rossz, júniushoz képest 9 mm-rel nagyobbak. Mintánk legnagyobb részét ezúttal a bodorka ivadéka adta. Július 30-án 41 mm volt az átlaghosszuk (2018: 40 mm, 2017: 36 mm, 2016: 37,3 mm), ez 14 mm-rel haladja meg az előző havi mérési eredményt. A sügér ivadéka 45 mm-esnek bizonyult, tehát 12 mm-t nőtt egy hónap alatt. Nagy meglepetésre a védett természetvédelmi státuszú halványfoltú küllő 8 egyede is belekerült a mintába. Átlagos hosszuk 23 mm. Ezenkívül az is örömteli, hogy júliusban is fogtunk pontyivadékot.

A vizsgálaton talált vágócsík

 

Pontyivadék

Átlagos hosszuk 70 mm. Úgy tűnik, hogy az elhúzódó májusi áradás valamelyest hozzájárult a ponty szaporodási sikeréhez, hiszen már második hónapja alkotja részét a mintának, tehát a korábbiakhoz képest jelentősebb az egyedszáma.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .