Ízelítő a Pontyvilág decemberi lapszámából

Bujáki Géza: 

Bányatavi kalandozások (2. rész) – Idegen terepen

 

Kép-1

 

Ez a pontytúra nyárutón esett meg, és az idei esztendő egyik legemlékezetesebbje volt. Színhelye egy Pesthez közeli, kb. 150 hektáros öreg kavicsbányató, amelynek területe napról-napra növekszik, mivel az egyik végén jelenleg is kitermelés folyik.

 

Kép-2

 

Tomi barátommal kettesben kerekedtünk fel az egyhetes pecára, és olyan kalandok részesei lettünk, amelyekről a magunkfajta pontyozók mindig is álmodoznak.

 

Kép-3

 

 

 

Franz Eschberger :

Hideg téli éjszakák?

 

Kép-1

 

Az Újév körüli felhajtás nem én az esetem. Helyette inkább azzal szoktam tölteni az újévi szabadnapokat, hogy megpróbálom partra terelni a tél első pontyát ? gyakran akár szélsőségesen nehéz viszonyok között is?

 

Kép-2

 

Idén külföldön próbáltunk szerencsét, olyan körülmények közt, amelyek nagyon távol voltak az ideálistól a mínusz 16 °C-os hőmérséklettel és a mindent beborító hóval. Az ilyen feltételek sok horgászt elbátortalanítanak ? ők inkább azt választják, hogy elhalasztják évnyitó túrájukat a tavasz első napsugaraiig ?, engem azonban vonz a hideg, a csend, a bizonytalanság, a kihívás és a szabadság érzése, amit egy zavartalan téli tó tud nyújtani. És ha még halat is sikerül kézbe fogni? Mi mást is lehetne kívánni!

 

Kép-3

 

 

 

Bordás József:

A nagypontyhorgászat ? lépcsőről lépcsőre (1. rész)

 

Kép-1

 

?Richard Walker 1952. szeptember 13-án fogott 44 fontos (19,93 kg) pontya tekinthető az első legendás és elnevezett halnak. A ponty neve Clarissa lett ? széljegyzetként megemlíteném, hogy Richard volt, aki elkezdte elnevezni a példányokat. Ez a hal később a londoni állatkertben élt?

 

Kép-2

 

 

?Most viszont a ?bázisország? után jöjjön Európa, hiszen a kronológiát tekintve szinte ugyanúgy űzték a pontyot az öreg kontinens horgászai akár az angolok. DE! Mivel itt a klíma, a természetes táplálék és a pontyok génállománya eltérő a szigetországihoz képest, így az egyedsúly is más, mondhatni gigantikus. Hiszen mindjárt ott van a legendás dél franciaországi Cassien. Kevin Ellis 1984-es 34,45 kg-os pontya mondhatni történelmi volt.

 

cikk 3 3

One thought on “Ízelítő a Pontyvilág decemberi lapszámából

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .