1
Your Cart

Feederbottal az 5-ös tavon

feederbottal-az-otos-horgasztavon-01

Július vége felé közeledve látogattunk el a Püspökladányban található 5-ös tóra. Ezen a tavon rendezték meg a pünkösdi 48 órás horgászversenyt, ami már szinte hagyománnyá vált. Az eddigi versenyek közül az idein fogták a versenyzők a legtöbb halat, összesen 1288kg-t. Így nem volt kérdés, hogy egyszer ide is ellátogatok.

A tó területe 5 hektár, nem kis tóról van tehát szó. A Püspökladányi sporthorgász egyesület kezeli. Szerencsémre sikerült beszélnem a tónál, az egyesület elnökével, Márkus Gáborral. Aki a tónál történő fejlesztésekről beszélt. A tónál jelenleg is folyik a munka méghozzá a tavat körülvevő utat csinálják meg, így még esős időben is jól járható lesz.

Kiérkezésünkkor erős szél fogadott, ami megnehezíti a horgászatot, bár a több napos kánikula utána felüdülés volt ez a pár napos lehűlés.

feederbottal-az-otos-horgasztavon-02
A horgászhely reggel a kiérkezésünkkor

A horgászatot egésznapra terveztem, ennek megfelelőn készültem. Etetőanyagból 2 kilót hoztam magammal, a Target családból a Yellow Feeder névre hallgatót, melyet 1 konzerv kukoricával és fél kiló főtt mag mixel dúsítottam. Az etető színe sárga illata pedig édes, a kukoricának és a mag mixnek köszönhetően pedig elég darabos.

feederbottal-az-otos-horgasztavon-03
Az egésznapra tervezett etetőanyag bekeverés előtt

feederbottal-az-otos-horgasztavon-04
Majd bekeverés után

Alapozó etetést nem végeztem, két okból kifolyólag. Egyik, hogy elég erős szél fújt, ami megnehezíti a dobások pontos kivitelezését, a másik ok pedig, hogy etetőanyagnak nagyon erős illata van. Csupán az egyik boton akasztottam ki a klipszet és megpróbáltam egy helyre horgászni vele a horgászat folyamán, ez által megpróbálva megetetni egy kicsit a helyet.

Két feeder botot hoztam a horgászatra, mindkét 3,6m hosszúságú. Végszerelékek tekintetében mindkét boton megegyező volt, csupán a zsinór vastagságban és horog méretben volt némi eltérés. Az egyik boton 22-es főzsinór és 20 előke volt 8-a horoggal, míg a másikboton ez 20/18 10-es horoggal. A kosár mérete mindkét esetben 20g-os volt.  Barátom is a feeder technikával próbálkozott és ő is az átalakított távdobó kosaras végszereléket használta.

feederbottal-az-otos-horgasztavon-05
A végszerelék

A csali rögzítését csali gumival oldottam meg.

A halakat elsősorban pellettel szerettem volna horogra csalni, de a biztonság kedvért hoztam magammal üveges kukoricákat és élő anyagot is.

feederbottal-az-otos-horgasztavon-06
Csalik

A horgászatot az édes ízű pellettekel kezdtem mivel az etetőanyagom is édes. Ez azonban nem eredményezett túl nagy érdeklődést. Próbáltam lebegtetet is és kikönnyítet csalit is, de kapás nélkül úsztam meg a horgászat első két óráját. Mikor is azonban barátom a halas fűszeres oldódó mini bojlival halat fogott.

feederbottal-az-otos-horgasztavon-07
az első érdeklődő

Ezek után nem volt kérdés, hogy én is a halas büdös ízekkel fogom folytatni a horgászatot. Elsőnek egy egyszerű halas pelletet tettem fel, miközben barátom megfogta a második pontyot.

feederbottal-az-otos-horgasztavon-08
Ennél a halnál is a csali minibojli volt halibutos dippbe mártva

Kis idő elteltével már nekem is megindultak a halak bizonyítva, hogy ezen a napon tényleg a büdös ízek működnek.

feederbottal-az-otos-horgasztavon-09
Ez a hal a halas pelletet vette fel.

Rendületlenül érkeztek a kapások és a halak, sajnos azért az összes kapást nem sikerült megfogni. A mini bojli nagyon beválni látszott, mivel cimborám megfogta újabb pontyát.

feederbottal-az-otos-horgasztavon-010
A mini bojli mindent vitt ezen a napon

Gondoltam, ha már ennyire működik én is ezt a csalit fogom alkalmazni az egyik boton. Így bedobás után nem kellet 20perc már halat szákolhattam. Mivel oldódó bojliról van szó így csak dippbe mártottam és nem cseréltem le. Remélve, hogy ezzel még nagyobb csalogató hatást érek el. Elgondolásomat újabb hal igazolta.

feederbottal-az-otos-horgasztavon-011
A minibojli újabb
feederbottal-az-otos-horgasztavon-012
és újabb ?áldozata?

Ekkora már elég szépen beleszaladtunk a délutánba, nagyon gyorsan repül az idő mikor ilyen sok halat sikerül partra segíteni.

feederbottal-az-otos-horgasztavon-013
Ez viszont már halas pelletre érkezett

feederbottal-az-otos-horgasztavon-014
Neki is tetszett a halas fűszeres íz

A nap végéhez közeledve, édes ízt próbáltam meg újból a délelőtti kudarca után. Egy órás várakozás után sikerült megfogni a nap utolsó halát, mindeközben a halas pelletes horgon csönd volt.

feederbottal-az-otos-horgasztavon-015
A nap utolsó hala

Délután 6 óra körül hagytuk abba a horgászatot. Sok halat sikerült fogni ezen a napon, konkrétan 14 pontyot fogtunk ketten és legalább 10 kapást elrontottunk. Egyértelműen látszott ezen a napon a halas íz világ vált be. A nap legfogósabb csalija a fűszeres halas oldódó mini bojli volt illetve jól működött a halibutos dipp is. Nagyon szép helyen horgászhattunk és abban biztos vagyok, hogy erre a tóra idén még ellátogatunk.

feederbottal-az-otos-horgasztavon-016
Természetesen minden hal visszanyerte a szabadságát

feederbottal-az-otos-horgasztavon-017
Mindenkinek eredményes, élményekben gazdag horgászatott kívánok!

Írta: Dézsi Kornél
Fotók: Dézsi Kornél, Bartha Ferenc

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére