A fix úszós szerelék elkészítése

fix-uszos-szerelesk-keszitese-05

A horgászboltokban megtalálhatóak az előre elkészített szerelékek. Ezek általában nem rosszak, de nem is olcsóak. Emiatt jóval gazdaságosabb, ha magunk készítjük el a szerelékünket, ami a mostani esetben a fix úszós szerelék, és csak a kellékeket szerezzük be hozzá. Ebben a cikkben ezeket a kellékeket szeretném bemutatni, használatukat ismertetni, és tanácsokat adni, hogy miként készíthetjük el fix úszós szerelékünket velük.

fix-uszos-szerelesk-keszitese-01
Nem kell sok eszköz, kellék, csak a legfontosabbakat vegyük meg.

Téli hideg hónapokban amikor nem tudunk hódolni szenvedélyünknek, vagy éppen nem akarunk egy bot mellett dideregni a tóparton, de mégis valamelyest a horgászattal szeretnénk foglalkozni, akkor kitűnő elfoglaltság a szerelék készítés. Más esetekben lehet, hogy ez nehezünkre esik, bosszúságot okoz, például verseny közben (ezért kell pótszereléket vinni). Viszont ha ?csak? saját szórakozásunk, pihenésünk, kikapcsolódásunk miatt megyünk el horgászni és beszakadunk, és esetleg nincs nálunk pótszerelék, akkor is szükségünk lesz tudásunkra.

Ennyi bevezetés után kezdjük is el átvenni a dolgokat.

Először is a zsinórra kell felrögzíteni valahogyan az úszót. Ezt többféleképpen meg lehet oldani. Az úszót lehet csúszóra szerelni de most mi a fix rögzítéssel fogunk foglalkozni. Tehetjük két ütköző közé, ami lehet ólom, gyöngy. Felrögzíthetjük fix úszórögzítő adapterrel is (ha csúszóúszós szereléket készítünk akkor természetesen csúszó úszórögzítő adapterrel). Viszont ami most nekünk téma az a fix úszórögzítő adapter. Ebből több fajta is kapható, nem muszáj a legdrágább mellett döntenünk. Ami fontos viszont az az, hogy a szilikoncső érjen túl a drótszáron.

Az alkalmazása nem bonyolult: a két szilikoncsövet felfűzzük a zsinórra, ha van karabiner a dróton akkor ide, ha nincs akkor a dróton található kis hurokba akasztjuk az úszót, majd az úszóval szerelt drót két szárát mindkét oldalon belefűzzük a szilikoncsőbe. Így az úszónk biztonságosan rögzítve van, és könnyen le is tudjuk cserélni, nem kell ahhoz új szereléket felkötni.

fix-uszos-szerelesk-keszitese-02
Egyszerű fix úszórögzítő adapter

 

fix-uszos-szerelesk-keszitese-03
A szilikoncsöveket felfűzöm a zsinórra...

 

fix-uszos-szerelesk-keszitese-04
? a drótba beakasztom az úszót...
fix-uszos-szerelesk-keszitese-05
? a drót szárát befűzöm a szilikoncsőbe...
fix-uszos-szerelesk-keszitese-06
? az úszóm fixen rögzítve van.

Mivel én most nem önsúlyos úszóval dolgoztam, súlyokat kellett a zsinórra tennem. Én leginkább a sörétólmokat ajánlanám, ezekből is olyat, ami se nem puha, se nem túl kemény. A horgászboltokban általában kaphatók olyan dobozban amelyeken fel van tüntetve, hogy melyik hány gramm. Ez megkönnyítheti dolgunkat. Értelem szerűen semmiképp sem szabad az úszó súlyánál többet a zsinórra helyezni, mert akkor azok a víz alá fogják húzni úszónkat. Vannak úszók amelyeknél fel van tüntetve, hogy maximum hány grammot tehetünk a zsinórra, de a horgászboltost is megkérdezhetjük, hogy mennyit ajánl. Azt, hogy végül is mekkora méretű ólmokat fogunk használni befolyásolhatja az is, hogy mennyire áramlik a víz, tehát mekkora a sodrás. Ha tükörsima vízzel találjuk szembe magunkat ólmozásunkat az úszóhoz közelre tolhatjuk ha viszont eléggé áramlik a víz akkor a horog közelében legyen a főólmozás. Itt még megemlítenék egy tanácsot: azt, hogy hány és milyen méretű ólmok kerültek fel a zsinórra, és addig az hány gramm érdemes feljegyezni, nehogy később belezavarodjunk és elrontsunk valamit.

fix-uszos-szerelesk-keszitese-07
Fel van tüntetve melyik ólom milyen súlyú. Ez óriási segítség.
fix-uszos-szerelesk-keszitese-08
Az ólmokat egy kis fogó segítségével rögzítettem a zsinórra.
fix-uszos-szerelesk-keszitese-09
Általam készített főólmozás sörétólmokból. Sok kicsi sokra megy!
fix-uszos-szerelesk-keszitese-10
Ennyi és annyi ólom van a zsinóron. Érdemes feljegyezni.

A főólmozás elkészítése után még az összes ólmozással nem készültünk el. Ha szükségesnek látjuk pl.: elég erős a sodrás, tehetünk a főólmozás alá néhány kis sörétólmot azzal a céllal, hogy a sodrás ne vigye el csalinkat. Ami viszont nagyon lényeges, hogy mindig legyen, az a jelzőólom, vagy az ezt a feladatot is teljesítő forgókapocs, de lehet mind a kettő is. Ez olyan tömegű legyen, hogy ha a hal felemeli a csalit akkor azt az antenna akkora kiemelkedéssel díjazza, hogy azt mi észrevegyük és be tudjunk vágni. A forgókapocs akkor is szükséges viszont ha jelzőólmot is felteszünk. Ez kiemelt szerepet kap ha élőcsalival pl.: csontival, tűzőszúnyoggal csalizunk, mert azok ahogy mozognak szépen besodorják a teljes zsinórunkat, de így a forgókapocs ezt meg tudja akadályozni. Ha karabineres a forgónk akkor karabiner nélküli részét kössük a főzsinórra, a karabinerebe pedig majd az előkét, és ha végfület kötünk előkénkre akkor csak be kell akasztanunk a karabinerbe. Ez hasznos lehet versenyen, ha előkét kell cserélnünk, mert gyorsan megtehetjük ezt. Használhatunk szimpla, dupla, esetleg tripla forgókapcsot is. Karabineres forgókapocs.

fix-uszos-szerelesk-keszitese-11

fix-uszos-szerelesk-keszitese-12
A forgó már bekötve, előtte pedig a jelzőólom.

 

Már csak egy dolog hiányzik szerelékünkről mégpedig az előke. Kapható előre megkötött is, de mi is készíthetünk zsinórral és horoggal. Az előkét a forgókapocsra ha van rajta akkor a karabinerbe belekapcsoljuk ha nincs akkor pedig a forgóba kötjük. A hosszúsága megint csak függ a sodrás erősségétől, meg attól is, hogy a víz melyik rétegében horgászunk.

fix-uszos-szerelesk-keszitese-13
A jelzőólom majd a forgókapocs után az előke is felkerült a szerelékre.

Ezzel el is készült a fix úszós szerelék. Remélem érthetően fogalmaztam, és sokat segítettem Nektek.

Köszönöm, hogy elolvasták írásomat.

 Jó szerelék készítést, és sok kapást kívánok!

írta és illusztrálta: Csatári László

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .