0
Your Cart

Zöld Dzsungel horgásztó (pergetők oázisa)

Zöld Dzsungel horgásztavak pergetők oázisa 9

2021-10-21

A HORGÁSZTÓ NEM ÜZEMEL!

Magyarországon egyedülállóan kizárólag pergető és legyező horgászok részére lehetőség nyílt szigorúan természetvédelmi területen a horgászatra. Néhány mondat a tavakról. A vízterület nagysága 2 x 30 hektár. A 90-es évek elején a Hortobágy mellett két Tisza holtág privatizációra került. A többszöri tulajdonosváltás alatt senki sem hasznosította a vizek adta lehetőségeket. A jelenlegi tulajdonos elképzelése a pergető és legyező horgászat népszerűsítése ezeken a területeken.

Zöld Dzsungel horgásztavak pergetők oázisa 7 Zöld Dzsungel horgásztavak pergetők oázisa 6

Mindkét holtágon a csuka a domináns, amit lehet is fogni szép számban mindkét módszerrel. 50-60 méteres nádfal veszi körül a szabad vízfelületet. Nádszigetek tavirózsamezők színezik a környezetet. A horgászhelyek megközelítése csak csónakkal lehetséges nád járatokon, alagutakon keresztül. Igazi ős érintetlen vadvilág ez. A tulajdonos elhatározása hogy fenntartja ezt az állapotot, ezért csak korlátozott számú horgásznak adja meg a lehetőséget.

zold dzsungel 2014 12 001 zold dzsungel 2014 12 002

Ez 30 hektáronként nyolc horgászt jelent.

zold dzsungel 2014 12 004

Több tíz éve háborítatlanul fejlődött a növényzet, a halállomány és a nádasokban élő állatok egyaránt. Nagyon nehéz pálya. Ajánlott a fonott zsinór, 15-18 kg körüli szakító szilárdságig.

zold dzsungel 2014 12 009

Általános szabályok

-A vízparton jelölt hely nem létesíthető! Helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

-A tó – gépjárművel megközelíthető – felszólítására köteles a kijáratnál ellenőrzés céljából megállni.

-Hangos beszéd, mások nyugalmának megzavarása tilos, az ilyen horgászt – vagy annak társaságát – halőreink távozásra szólítják fel.

-Tüzet rakni TILOS.

-A horgászhelyen semmilyen építmény nem létesíthető, és a horgászhely elhagyása után semmilyen eszköz ott nem hagyható / tárolható.

-A növényzet irtása bármilyen formában TILOS.

-A tó körüli létesítmények rendeltetésszerű használata, állagának megóvása, tisztán tartása kötelező.

-A tóban fürödni TILOS!

Zöld Dzsungel horgásztavak pergetők oázisa 8

A horgászat szabályai:

-A horgász 2 bottal, horgászhat.

-Éjszakai horgászat NINCS.

-Léki horgászat  megfelelő vastagságú – jég esetén engedélyezett, de mindenki csak a saját felelősségére mehet rá a jégre. Léki horgászat éjszaka SZIGORÚAN TILOS!

-Érkezéskor a bejáratnál elhelyezett jelenléti ívbe beiratkozni, majd távozáskor kiiratkozni és a fogott mennyiséget bejegyezni kötelező

-A horgászathoz az alábbi kellékek megléte kötelező: napijegy, halmérleg, horogszabadító, szák, haltartó háló, mérőszalag.

-A csónakos horgászat engedélyezett, de az ilyen módon horgászó sporttársak semmilyen esetben sem zavarhatják a parti horgászokat. A csónakokat csak a kijelölt csónakkikötőben lehet tárolni.

-Csónakot a helyszínen lehet bérelni.

-A halak etetése megengedett ? akár etetőkosárral, akár más eszközzel történő táplálékbejuttatás is. Az etetés helyét a horgászat megkezdésekor meg lehet jelölni, jelölésre azonban kizárólag nagyméretű (csukázó) úszó használható. A jelölést a horgászat végén el kell távolítani az etetett helyről. (Műanyag palack, hungarocell vagy bármely más módon történő jelölés TILOS)

-Csalihal fogása 4m-nél nem hosszabb spicc bottal (max. 5gr-os úszóval, egy horoggal szerelve) illetve 1 nm területnél nem nagyobb kishalfogó hálóval engedélyezett. A kifogott és csaliként fel nem használt kishalakat a horgászat végén vissza kell engedni a tóba. Amennyiben a spiccbottal vagy a csalihal fogására használt hálóval nemes hal kerül kifogásra, akkor azt haladéktalanul vissza kell engedni a tóba ? méretétől függetlenül.

-Tilos a halat más szákjában tartani, vagy a horgászhelytől 3 m-nél messzebb kikötni. Teríték készítése tilos, erre a vezetőség megfelelő felügyelet biztosítása mellett egyedi engedélyt adhat (pl. teszthorgászat eredményének fotózása visszaengedés előtt).

-A tó területén a halőr jogosult a horgászó, vagy távozó személyek és járművek ellenőrzésére. Utasításait minden horgász és kísérője köteles betartani.

-Szennyezett, szemetes horgászhelyen horgászatot kezdeni, vagy folytatni tilos, a horgászat során keletkező hulladékot a hulladékgyűjtőkben kell elhelyezni. A horgászat befejezése után a horgászhelyeket tisztán kell elhagyni! Minden horgász köteles a víz és környéke környezetvédelmére vonatkozó rendelkezéseket megtartani és másokkal megtartatni!

-Bármilyen szabálysértés észlelése esetén a horgász haladéktalanul köteles a halőrt értesíteni.

 

vissza az elejére
×