Mézeshegyi horgásztó

2018-03-04

A tó kiszáradt.

A Mézeshegyi horgásztó Debrecentől mindössze 10 km-re található a Hosszúpályi felé vezető út mellett. Debrecent alig elhagyva Szeged irányába, a 47-es útról balra letérve juthatunk el a csodálatos erdei környezetben fekvő tó partjára. A tavat a Zöldarany HE kezeli. Tagjait megbecsüli, és a tagok is megbecsülik a tavaikat, amik miatt Debrecen egyik legjobb horgásztavaként tartják számon a Mézest. A Mézeshegyi-tó két tóból áll, összterületük 48,9 hektár, amelyet nádas, gyékényes borít.

A tavak vízutánpótlásáról a közvetlenül mellette folyó Kati-ér biztosítja. A tavakban fogható halak fajtái igen magas, fogható: ponty, amur, csuka, fogas, harcsa, keszeg, kárász. Az értesülések szerint a tagok közzé bekerülni igen nehéz, mivel minden horgásznak saját beülője van. A tavat közvetlenül megközelíthetjük gépjárművel, így nem kell a sok felszerelést a hátunkon becipelni.

A Zöldarany Horgász Egyesületnek kb. 300 tagja van. Területi engedélyük 52000 ft-ba kerül, amiért foghatnak , illetve elvihetnek 80 kg halat, vagy 35 db-ot. Amelyiket hamarabb elérik. Plusz még 10 darab folyami harcsát.

  • Van éjszakai horgászat, de az éjszaka fogott halat nem szabad megtartani, vissza kell engedni a vízbe.
  • Egy nap két nemes halat lehet elvinni.
  • Az 5kg feletti pontyot nem lehet elvinni.
  • Az országos horgász szabályzatban leírt méretkorlátozások vonatkoznak a mézeshegyi horgászokra is.
  • Minden horgászat alkalmával a horgásznak rendelkezni kell digitális halmérleggel, és halmatraccal is.
  • A fogott halat rögtön a megfogás után mérlegelni kell, és be kell írni a fogási-naplóba.

 

Új tag felvétel április hónaptól lehetséges, amikor már tisztán látható hogy a 300 régi tagból ki újítja meg az aktuális évre a tagságát. Annyi új tag kerül felvételre, ahány régi lemorzsolódik. Az újonnan belépőnek ?beugrót?, vagy más néven ?első halasítást? kell fizetnie, amelynek összege 150.000ft-tól indul. Ez abban az esetben 150.000ft ha valaki helyi horgász ?delegálja ?az új tagot. Magyarul egy régi tag ajánlja az elnökségnek felvételre, és felelősséget vállal érte. Ha egy új tag jelölt, saját maga szeretne bejelentkezni, úgy ?natúrban?, akkor ez az összeg lehet akár 300.000ft is. A tagok kialakíthatnak a tó mellett horgászhelyeket maguk részére, melyek meg vannak számozva. Ezeken a horgászhelyeken engedélyezett a bizonyos mértékű átalakítás. Elhelyezhetnek pl. padokat, nem szilárd alapú szalonnasütőhelyeket is.

Napijegy váltására tudtommal nincs lehetőség, csak éves engedély van.