0
Your Cart

Hivatalos információk a vízeresztésről és a gátkapuk nyitásáról a Tisza tavon

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az előttünk álló téli időszakban is kombinált vízszintre számíthatnak a Tisza-tó hasznosításában érdekeltek. Erről született megállapodás a szeptember 27-én, Kiskörén rendezett hagyományos egyeztető tárgyaláson. A tározó leürítése ezúttal is két ütemben történik meg, a vízszintet a tervek szerint november elsejétől kezdődően 580 centiméterre csökkenti, majd két nap múlva fokozatosan 620 centiméterre emeli az üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

leeresztes_tiszato
Az eseményen Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója elmondta, hogy a Tisza-tó környezetvédelmi hatásvizsgálatának megfelelően módosult a tározó üzemrendje, mégpedig egy új elemmel bővült. Immár a nyári vízhiányos időszakban alkalmazott 735+-5 centiméteres duzzasztási szint is a normális üzemrend része. A keddi egyeztetésen a Tisza-tó használatában érdekelt és érintett szervezetek megjelent képviselői kifejtették álláspontjukat a téli vízszint beállításának időpontjával és mértékével kapcsolatban. Kompromisszumos megoldásként végül a többség a tározó leürítésének november elsejei kezdetét támogatta, miután a víz hőmérséklete lehűl 6-9 fok közé. Az első két napon napi 10 centiméterrel csökkenthető a tó vízszintje, majd napi 5-7 centiméteres ütemben mindaddig, amíg el nem éri az 580 centiméteres ? Kisköre-felsőn mért ? vízállást. Utóbbi szint azonban csak két napig lesz a Tisza-tóban, majd duzzasztást követően 620 centiméterre állítjuk be a tavaszig érvényes vízszintet.
A kiskörei egyeztetésen napirendre került a tavat övező töltéskoronán, a kerékpárosok védelme érdekében bevezetett új forgalmi rend, és az azzal kapcsolatos tapasztalatok is. A megjelentek pró és kontra véleményeinek meghallgatása után döntés született arról, hogy a Laskó-patak hídjánál lévő sorompót áthelyezik pár száz méterrel arrébb, az újlőrincfalvai csónakkikötőhöz, továbbá arról, hogy valamennyi szolgálati feladatot ellátó szervezet (pl. mentők, tűzoltók, rendőrség) zárcserét követően kulcsot kap a lezárt, kétkerekűvel átjárható sorompókhoz. Lovas Attila igazgató bejelentette: a Tisza-tavi töltés – az átmenő gépjárműforgalom megakadályozása végett, sorompókkal történt – lezárását a téli vízszint időszakára ? november elsejével – feloldják a nyári vízszint beállításáig, legkésőbb április 30-ig.

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére
×