0
Your Cart

Újoncként az Ász horgásztavon

ujonckent-az-asz-horgaszton01

Újoncként érkeztem a sárrétudvari határában található horgászvízre, mivel eddig mindösszesen csupán egyszer voltam itt horgászni az is már hét éve. Szeretek ismeretlen vízre menni, mindig kihívás halat fogni egy olyan helyen ahol nem rendelkezem helyismerettel. A mai napon pontyhorgászatra készültem feeder botjaim segítségével. Hogy ez mennyire sikerült azt alább olvashatjátok.

A horgászat június végén volt. Az időjárás megint csak nem kedvezett, reggel indulás előtt esett az eső és egész nap változékony volt. Az időjósok záport és zivatart jósoltak a mai napra, ami szerencsére nem teljesen lett igaz. Fontosnak tartom horgászat előtt (amennyiben nincs ismeretünk a vízről) az információgyűjtést. Én is érdeklődtem a tónál és ismerőseimnél, hogy mire is lehet itt számítani. Érdeklődésemre el mondták, hogy sok a kárász a vízben, de szoktak pontyot és afrikai harcsát is fogni itt. A tónál megtudtam, hogy a vízben található több tíz kilón felüli ponty és amur is.

ujonckent-az-asz-horgaszton02
A horgászhely a sziget jobb oldali sarka és a nyílt vízterület

Az etetőanyagot a Target családból választottam méghozzá 1kg Target fish ponty kuglóf és fél kiló carassio match-et. Az etetőanyaghoz fél kiló főtt mézes ízesítésű kemény kukoricát és egy bő marék gyümölcsös pelletet adtam hozzá.

ujonckent-az-asz-horgaszton03
A főtt kukoricát és a pelletet főleg a sok kárász miatt tettem az etetőbe.
ujonckent-az-asz-horgaszton04
A kész etetőanyag a kukoricával és a pelletel

A keverék színe sárga illata pedig édes, egyéb folyékony vagy por aromát nem használtam mivel egyszerűen ehhez a kajához nem kell plusz aroma, úgy jó, ahogy van. Az etetőanyagot bekeverés után állni hagytam egy jó 20 percig és ezután újra nedvesítettem. Miközben a felszerelést állítottam össze kiderült, hogy sikeresen otthon hagytam a bottartóimat, így 2 kölcsön bottartó és egy vödör szolgált bottartó gyanánt a horgászat folyamán.

A felszerelés: 2 feederbotot, mindkét 3,60m hosszúságú medium-heavy pálca. Az orsók 30-as és 20-as méretűek voltak. A 20 méretű orsó kicsinek tűnhet, de itt nincs szükség nagy dobások eléréshez így elég volt bőven ez a méret. A főzsinór 22-es illetve 20-as méretű, míg az előke 18-as mindkét boton. Kosár mérete 25 g és 15 g, míg a horog 10-es számú. Mindkét boton távdobó etetőkosarat használtam és rövid előkét.

ujonckent-az-asz-horgaszton05
A ?kereső? bot felcsalizott végszereléke

Mivel nem rendelkezem helyismerettel, az egyik bottal alapozó etetést csináltam az előttem található sziget jobb sarkára. A másik bottal kerestem a halat. A horgászat megkezdése előtt 10 alapozó gombócot juttattam be kiakasztott klipsz segítségével.

Csaliknak különböző ízesítésű horogpelletet, üveges kukoricákat és csontit, gilisztát terveztem. Élő anyagot mindig viszek magammal, ha békés halakra horgászok, szerintem az egyik kimaradhatatlan kellék a finom szerelékkel horgászók körében.

A horgászatot mézes pelletel és csonti kukorica szendviccsel kezdtem.  Az első kapásokra viszonylag sokat, bő 1 órát kellet várni, amelyek inkább maszatolásnak tűntek így nem is sikerült őket megfogni. E közben végig cserélgettem a csalikat és másfél órával a kezdés után sikerült megfogni az első halat, mely az etetésről érkezett.

ujonckent-az-asz-horgaszton06
Az első ponty a verőfényes napsütésben, a csali scopex-es pellet volt

 

Majd újra csalizás után ismét elrontottam egy kapást, amiből arra tudok következtetni, hogy tetszett a kárászoknak is a pellet. Majd Az első halat követően fél órával szép botgörbítős kapással jelentkezett a második potyka.

 

ujonckent-az-asz-horgaszton07
Ennek a pontynak a scopex-es pellet tetszett meg.

Ez a hal is etetésről érkezett, mielőtt azonban újra csaliztam volna 5 kosárnyi etetőanyagot dobtam az etetésre. Melynek meg is lett a hatása.

ujonckent-az-asz-horgaszton08
Dolgozik a bot
ujonckent-az-asz-horgaszton09
Neki a mézes pellet tetszett

 

Ezt követően kis szünet következett a horgászatban, ami az ebéd és egy kávé elfogyasztásában merült ki, így készültünk a délutánra. Eddig három pontyot sikerült horogra csali mindhármat az etetésről és pelletel.

Ebéd után újabb öt gombóc bejuttatását éreztem szükségesnek mivel 40 percig nem volt kapás. A szünetet egy kárász törte meg, ami a scopex-es 10 mm-s pelletet vette fel. Majd kis idő múlva ismét pontyot szákolhattam.

Újabb ponty az etetésről mézes pelletel
Újabb ponty az etetésről mézes pelletel

Ezt követően nem kellett sok idő a következő vendégnek, ami a nap utolsó pontya lett.

A nap utolsó hala
A nap utolsó hala

Ezen napon két bottal horgásztam egyik botra csináltam etetést és vele mindig egy helyre horgásztam, a parttól kb. 40 méterre. Halat csakis az etetésről tudtam fogni a kereső bottal nem.  A halaimat mind pelletel fogtam a legjobb ízek a mézes és a scopex-es volt. Rajtam kívül tesóm horgászott matchbottal kárászra és fogott is belőlük pár kilót illetve 1 kis pontyot, míg barátom két feederbottal próbálkozott ő összesen 4 pontyot fogott 3-at alapozó etetéséről és egyet az úgymond kereső bottal.

 

Barátom egyik pontya
Barátom egyik pontya

 

A délután közepére elég szépen el kezdtek gyülekezni a felhők és nem szerettük volna, ha elázunk ezért gyorsan összepakoltunk és indultunk haza. Élménydús napon vagyunk túl. Úgy gondolom sikerült jól megoldani a mai horgászatot azzal együtt, hogy nem akad nagyobbacska hal a horogra. A változékony idő nem nekünk kedvezett, hol verőfényes napsütés hol borult idő volt, de szerencsék volt, hogy csak délután érkezett meg az eső, így bonyodalmak nélkül tudtunk pár órát horgászni.

Ezt már nem akartuk megvárni, hogy elkapjon
Ezt már nem akartuk megvárni, hogy elkapjon

Mindenkinek eredményes horgászatot kívánok.

 

Írta: Dézsi Kornél
Fotók: Dézsi Kornél, Bartha Ferenc

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére