0
Your Cart

Nem lesz júniusban haltelepítés a Fancsikán

Nagy valószínűséggel ilyen és ehhez hasonló képeket már az idén nem fogunk látni a Fancsikai-tavakon. Az áprilisi amur telepítés, és a májusi pontytelepítés után a Hajdú-megyei Horgász Szövetség úgy döntött hogy anyagi, és vízügyi okok miatt nem telepít több halat ebben az évben a Fancsikákba. Dr Veres Ferenccel beszéltünk a döntés hátteréről.

Nem lesz júniusban haltelepítés a Fancsikán
Fotó: Erdőspusztai horgászportál

Az ügyvezető elnök elmondta:

Júniusban már nem tudjuk telepíteni a fancsikai tavakat. Májusban 58 mm csapadék hullott, az is legalább 20 alkalommal, így szinte mind azonnal elszivárgott a földbe. Ezért semmiféle tartalék nem tudott képződni a Fancsikai tavakban. Az elmúlt napokban az 1-es tóban némi halpusztulást is észleltünk, közel 30 kg amurtetemet szállítottunk el a fehérje-feldolgozóba.

A másik jelentős tényező a Fancsikai bevételek szűkös kerete. Az idén kb. 3 millió forint folyt be a napi és éves területi jegyekből, amelyet már bőségesen el is költöttünk az elmúlt két telepítésre, illetve a kötelező karbantartó munkálatokra. Géderezés, szemétszedés, halőrök, stb.

Az erdőspusztai tavak végleges vízellátását megoldó CIVAQUA terv még mindig csak terv, még mindig Brüsszel előtt áll. Az engedélyeztetések után is legalább még 5-6 év míg abból lesz valami.

‘Én személy szerint nagyon szomorúan veszem tudomásul hogy egy ilyen rendkívüli szépségű vizes természeti környezetet így hagynak tönkre menni. Annak idején amikor készültek ezek a tavak akkor még teljesen más volt az éghajlat, sokkal több volt a csapadék, tudtunk tervezni. Ma már nagyon kiszámíthatatlanok csapadék szempontjából az Erdőspuszták környéke. Most is nagyon kétséges, hogy marad-e annyi víz a tavakban ősz végére hogy ne legyen ebből probléma.’

A többi a Horgász Szövetség által kezelt vizekbe, Látóképbe, Keleti-főcsatornába június 16-án fogunk pontyot telepíteni.

forrás: Erdőspusztai horgászportál

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére