0
Your Cart

Ízelítő a Pontyvilág 2014 júniusi lapszámából

Szalma József:

Taktika rövid napokra

Már február óta intenzíven horgászom idei új egyesületem tavát. Ez szép halakat rejt ugyan, ám nagy nyomás alatt áll, így a megszokott stratégiámat feladva kellett közelítenem nekem is a megoldáshoz ? az alábbi írásból kiderül, hogy milyen módon.

cikk11

cikk 12

A hely, amit az utóbbi időben rendszeresen látogatok egy kb. 12 hektáros tiszta vizű kavicsbányató, rengeteg púppal, töréssel és zsinórmarasztaló, kagylós résszel; a maximális mélysége cirka nyolc méter. Csónakot nem szabad használni, ugyanakkor a pontyállomány nagyon gazdag, a legnagyobb példányok 25 kiló körüliek, de vannak benne jókora dévérek és egyéb keszegfélék is. Egyesek hosszabb időre is meg tudják ülni a tavat, de a legtöbb ember természetesen a hétvégéjét áldozza az itteni pecára (így a halak hét többi napján esznek jobban ? az ilyesmi nem ritka az erősen horgászott vizeken), és mivel olyankor nem is lehet szabad helyet találni, ezért úgy döntöttem, hogy inkább hétköznapokon ugrok ki egy-két éjszakás kalandokra!

cikk 13

Bujáki Géza:

Viharos napokon? Izmos pontyok a Balatonból

cikk21

Április második felében egy hetet horgásztam a Balaton déli partján. Megérkezéskor a víz hőmérséklete 12-13 °C-on állt, és nem is sokat melegedett a hét nap alatt, mivel a viharok gyakran korbácsoltak jókora hullámokat, folyamatosan keverve a vízrétegeket. Ennek megfelelően az időjárás ? hűen a hónaphoz ? rendkívül szeszélyes arcát mutatta: heves záporok, zivatarok és szép napsütéses órák váltották egymást. De hát mikor kell horgászni, ha nem épp ilyenkor?!

cikk22

A híradásokból már tudtam, hogy ?jó víz van? idén tavasszal a Balatonon? Nem olyan régen rekord magasságot ért el, és még most is csak kevéssel volt 130 cm alatt ? ami a déli laposon egyrészről kedvező, mivel kihozza a pontyokat, ám egyúttal nehezíti is a körülményeket?

cikk23

Lukas Krasa:

Az amur horgászata I. rész

cikk31

Annak ellenére, hogy az időm legnagyobb részét a pontyoknak szentelem, engedjék meg, hogy kétrészes írásomban néhány tanáccsal, tapasztalattal szolgáljak a hatékony amurhorgászat rejtelmeiről.

cikk32

A csodálatos amur hazája a Távol-Kelet, pontosabban az Amur folyó alsó és középső szakaszai. A múlt század ?60-as éveiben került az európai állóvizekbe, ahonnan pedig kiszökött a folyókba. Az 1990-es éveket követően harcossága miatt sok horgász kedvelt halává vált. Ennek köszönhetően néhol ? ahol ezelőtt tömegesen előfordult, de már nincs rendszeresen telepítve ? jelentősen megcsappant az állománya, egyes helyekről pedig teljesen el is tűnt?

cikk33

Forrás: Pontyvilag.hu

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére