Kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia)

5-15 cm magas, évelő, tőálló levélrózsával és füzéres forgó virágzattal. A levelek hosszú nyelűek, kerekdedek vagy haránt elliptikusak, épek, szétterülők, ragadósak és vörhenyes mirigyszőrökkel fedett. A táplálékszerző technikájuk is eléggé különös : A leveleken található szőrszálak végén apró nektár cseppek vannak, ezekhez ragadnak oda a kisebb-nagyobb rovarok video and send it via whatsapp. Miután a zsákmány végleg megragadt, a növény összesodorja a levelet és emésztő enzimek segítségével feldolgozza a rovart.A füzéres forgóban lévő, sűrűn álló virágok kicsinyek, jelentéktelenek, rózsaszínes fehérek. A tőkocsány többszörösen hosszabb a leveleknél. A tenyészidő végén csúcsrügyet fejleszt, s ezt a llevélszerű takarólevelek borítják. Rovaremésztő ps3 spiele legal kostenlos downloaden. Védett faj.

 

Drosera rotundifolia_3

 

Jellemzői

5 ? 15 cm magas évelő növény tőálló levélrózsával és füzéres forgó virágzattal. 4 ? 10 mm hosszú levelei, kerekdedek vagy haránt elliptikusak, épek, szétterülők, felszínük vörhenyes mirigyszőrökkel fedett, melyek ragadós anyagot választanak ki word 2013 for free. A levél szára keskeny, szőrös, 1,3 ? 5 cm hosszú.

 

 

Egy tipikus növény átmérője 3 ? 5 cm, virágzata 5 ? 25 cm magas. A virágok egyetlen vékony, szőrtelen szár egyik oldalán nőnek, ami a levélrózsa közepéből nő ki. Fehér virágai négyesével csoportosulva ún herunterladen. tetrádokat alkotnak. A füzéres forgóban lévő, ötszirmú, sűrűn álló virágok kicsinyek, a növény méretéhez képest jelentéktelenek, rózsaszínek vagy fehérek. A virágok 1 – 1,5 mm-es vékony, kicsúcsosodó végű világosbarna magvakat növesztenek.[1] Toktermése van. A tőkocsány többszörösen hosszabb a leveleknél herunterladen. A tenyészidő végén csúcsrügyet fejleszt, s ezt allevélszerű takarólevelek borítják. Júniustól augusztusig virágzik.

 

Drosera rotundifolia_2

 

A növény télen hibernákulumot (védőburkot) növeszt, hogy túlélje a hideget. Ez földhöz közeli, szorosan összepöndörödött levelekből áll. A kereklevelű harmatfű a nedves környezetet kedveli, például a mocsarakat és lápokat bilder automatisch herunterladen outlook 2010.

 

 

Táplálkozása

A növény rovarokkal táplálkozik, melyeket élénkvörös színe és a leveleit csillogó, cukortartalmú ragadós anyag vonz oda. Ez a táplálkozásmód a tápanyagokban szegény vagy túl savas élőhely hatására alakult ki. A növény enzimekkel bontja le a leveleire ragadt rovarokat és testükből nitrátokat és más tápanyagokat von ki route downloaden op tomtom.

 

 

Elterjedése

A növény Európa nagy részében megtalálható, ideértve a Brit-szigeteket, Franciaország nagy részét, Belgiumot, Hollandiát, Luxemburgot, Németországot, Dániát, Svájcot, Lengyelországot, Fehéroroszországot, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Svédországot és Finnországot, valamint Spanyolország, Románia és Izland északi részeit, Norvégia és Grönland délebbi területeit. Elszórtan található meg Ausztriában és Magyarországon. A Balkánon néhány populációja él. A tengerszint feletti 2000 m-es magasságig fordul elő rollercoaster tycoon downloaden free. Az Egyesült Királyságban a harmatfűfélék legelterjedtebb változata, megtalálható Skóciában is. Ázsiában megtalálható Szibériában, Japánban, Törökország és a Kaukázus egyes részein, a Kamcsatka-félszigeten és Korea déli területein. Új-Guinea szigetén is találtak populációt. Észak-Amerikában megtalálható Kanada minden részén, kivéve a kanadai prérit és a tundrarégiókat malen downloaden.

 

Drosera rotundifolia_1

 

Gyógyhatása

A növényben lévő hatóanyagok görcsoldó tulajdonságúak. A kereklevelű harmatfű alapú készítményeknek köhögéscsillapító hatásuk van, amelyet a naftokinon-származékok felerősítenek. Gátolja továbbá a kórokozók szaporodását Download windows word. A kereklevelű harmatfű enyhe köptető is.

 

 

Felhasználása

A kereklevelű harmatfüvet a légúti megbetegedések kezelésére használják: hörgőgörcsök, hörghurut, erőltetett köhögés, szamárköhögés. Gyakran a pipaccsal és a kakukkfűvel együtt (szirupban) alkalmazzák. Külsőleg történő felhasználásánál a friss növény kivonata hatékony a szemölcsök és a tyúkszem ellen.

 

 

A növény néha bőrkiütést és nyálkahártya-irritációt, de hányingert és véres hasmenést is okozhat. Belső használatnál gyomor-vagy nyombélfekély esetén kerülje az éhgyomorra való fogyasztást, inkább a hígított formában használja.

Horgászboltunk Debrecenben a Kishegyesi út 146 szám alatt található. A legújabb és legjobb minőségű termékeken kívül államijegyek és területi jegyek értékesítését is ellátjuk