Vándorkagyló (Dreissena polymorpha)

Dreissena polymorpha

 

A vándorkagyló (Dreissena polymorpha) a kagylók (Bivalvia) osztályának a Veneroida rendjéhez, ezen belül a Dreissenidae családjához tartozó faj.Kagylói vastag falúak, mellső fele megrövidült, hátulsó fele erősen megnyúlt, külseje olajbarna színű; külső kopoltyúi köpenyével összenőttek, belső kopoltyúi szabadok. Hazánk álló- és folyóvizeiben igen közönséges. Vastagfalú teknőit kívül barna réteg borítja. A tavikagylótól könnyen megkülönböztethető, mivel sarokpántjában fogak vannak. Teknőit két erős záróizom csukja be. Ha az izmok elernyednek, a teknők önműködően felnyílnak, mivel rugalmas szalag feszíti szét őket. A teknőkből gyöngyházgombok is készülnek. Nevezik festőkagylónak is, mivel régente festéktartónak is használták. Közeli rokona a folyami gyöngykagyló.

 

Vándorkagyló (Dreissena polymorpha)

Megjelenése

A vándorkagyló eredetileg a Fekete-tengerbe torkolló folyókban élt, de az elmúlt 150 évben nyugat felé erősen elterjedt (inváziós faj), és ma már Közép-Európában szinte mindenhol megtalálható.A vándorkagyló teknője elöl háromszögletűen kihegyezett, hátul (az ehető kékkagylóhoz hasonlóan) kerek, 25-40 milliméter hosszú és 13-18 milliméter széles. Búbja egészen elöl helyezkedik el. A teknő oldala alul élesen megtörik, ezért a kagyló keresztmetszetben háromélű. Alapszíne szürkéssárga, zegzugos barna vonalakkal rajzos, előrehaladottabb korban piszkos sötétszürke. Lábának mirigye (bisszusz) finom, megszilárduló fonalakat termel, ezekkel szilárdan a vízfenékhez tapad.

 

 

Vándorkagyló (Dreissena polymorpha)

Szaporodása

A vándorkagyló folyók, csatornák, tavak lakója. Az állat kövekre, fadarabokra vagy más kagylókra és vízi járművekre telepedve él.A vándorkagyló petéket rak, amelyekből szabadon úszó, úgynevezett veligera-lárvák fejlődnek. Ezek eleinte a planktonban élnek, később helyhez kötötté válnak.