Spicc botok

A spicc vagy direkt bot.

A spiccbot teleszkóp rendszerű ( manapság már látni "rakós" spiccbotokat is, amik nem rakós botok) orsó nélküli bot.Nevezik direkt botnak is utalva arra, hogy a botvégre erősített zsinór hossza csaknem megegyezik a bot hosszával.A spiccbot – készüljön akár a legmodernebb karbonanyagból – a legegyszerűbb horgászkészség.A legegyszerűbb "nyeles horog", a hajdani mogyoró-, som- és bambuszpálcák utóda.

Elsősorban a halfogó versenyzők eszköze.Igen helyes azonban, ha gyermekek, kezdő horgászok ilyennel kezdenek horgászni, mert a dobást, fárasztást, bevágást teljesen egyszerűen, sallangmentesen gyakorolhatják elsősorban a küszök és kisebb keszegek fogása során.

A spiccbot nagy előnye, hogy az úszós szerelék mindig ugyanoda érkezik a horgászat során.Rövidebb botokkal egészen apró, 0,1-0,5 g-os úszókat is dobhatunk úgy 4-8 m távolságra.Hosszabb botok esetében azonban 1-3 g teherbírású úszókra lesz szükségünk.Egy 8 m-es bot esetében például ha az ereszték 2 m, akkor az úszó kb.: 13,5 m-es távolságba kerül.

A halfogó versenyzők akkor veszik elő, mikor szélcsendes időben álló vagy lassú folyású vízen a halak bátran és gyorsan kapnak.Így a megakasztott halat, amennyiben nem igényel szákolást, a bottal a vízből kiemelve és a halat bal kezükkel elkapva (ezt a folyamatot nevezzük röptetésnek) igen gyors horgászatot tesz lehetővé.Ha a kapás gyakori és a szál sem zavar (a hátszél még segít is), továbbá a halak a viszonylag nagyobb úszóra és ólmozásra sem reagálnak negatívan, akkor a spiccbot a rakós győztes vetélytársa is lehet.Ha azonban a fenti feltételek nem adottak, a rakós bottal való horgászat előnyösebb, eredményesebb is, viszonylag lassú kezelhetősége ellenére is.

Az utóbbi húsz évben a spiccbotok gyártása a karbonanyag megjelenésével nagyot fejlődött.A régebbi üvegszálas anyagból készült botok nehezek és ebből adódóan lassúak is voltak.Ma a 4 m-es küszözőbot súlya 80-100 g-nál, egy 6 m-es bot súlya 180-220 g-nál általában nem nehezebb.

Kétféle csúcsrésszel: tömör- vagy üreges, csőszerű kivitelben készülnek.A tömör (ún. tűspicces) botok végének átmérője 0,7-1 mm, igen könnyű és rendkívül hajlékony.A csőszerű spiccek erősebbek, merevebbek (1,3-2 mm átmérőjűek). Előbbieket 1,5-5 m-es hosszúságban küszök, kisebb keszegek fogására használják, utóbbiakat 6-10 m-es méretben nagyobb keszegek fogásánál alkalmazzák.