Műcsalik

A villantó a ragadozóhalak élő áldozatait utánozza. Mivel a csuka, a pisztrángsügér, a domolykó és a süllő szinte minden halszerű dolgot megtámadnak, ezért a villantok egészen meglepő formákban, színekben, és méretekben a lehető legkülönösebb fantázianeveken kaphatók. Érdekes feladat, különböző vizeken különböző körülmények és halfajták fogására szolgáló villantógyűjtemény összeállítása.

A legtöbb vízre megfelelnek a különböző horgászdugók és villantókanalak. A dugó fel-le ugrál a víz alatt, a kanálnál pedig a tengely körül forgó szál végez pörgő mozgást.
A wobblerek egy darab festett fából, műanyagból, vagy fémből készülnek és három fő típusuk van: felszíni wobbler, úszó és süllyedő.
A 7,6 cm-es wobblerek ideálisak csukára és domolykóra, de ha kifejezetten csukára megyünk, akár 30 centiméteres wobblert is a zsinórra akaszthatunk!

A felszíni wobblerek

A felszíni wobblerek használata a legélvezetesebb, mivel a műcsali a szemünk láttára bukkan újra meg újra a felszín fölé. Különösen a csukakapások felejthetetlenek: a ragadozó ilyenkor magasra kiugrik a vízből, hogy egy nagy loccsanással a wobblerre vesse magát. A legtöbb felszíni wobbler semmilyen, a ragadozóhalak által ismert táplálékra nem hasonlit – valószínűleg a felszínen keltett vibrációjuk ébreszti fel a csuka vadászösztönét. A halak minden bizonnyal azt hiszik, hogy egy felszínen úszó béka, vízi patkány vagy pocok az.
A felszíni wobblerek a vízililiom telepek, és a nádasok mellett, valamint hínármezők fölött hatásosak, 3 méternél nem mélyebb, tiszta vízben.

Úszó wobbferek

Ezek a legsokrétűbben alkalmazható villantok. Közvetlenül a felszín alatt is horgászhatunk vele, ilyenkor lassan kell felcsevézní a zsinórt, de mélyebbre is buktathatjuk, a zsinór gyors behúzásával. Egy kicsi lapát található az elejükön, ami meghatározza a dugó mozgását. A nagy, lapos szögű lapáttal felszerelt horgászdugók mélyebbre buknak, mint a kisebb, éles szögű lapáttal ellátott dugók. Íme néhány a jobb lebegő búvár márkák közül: Shakespeare Big S, Rapala Shad Rap, Abu Hi-lo, Booker Tail Crankbait, és a Rapala Fat Rap Deep Runner.
Jerkbait

Ezeket a nagyméretű, egy, vagy több darabból álló csalikat a nagy ragadozóhalakra találták ki. A csali mozgásának nagy része a horgászon múlik, akinek erős felszerelést kell használnia, hogy bedobhassa és működtetni tudja a csalit. Lebegő, süllyedő, és alacsonyra süllyedő típusuk is kapható.

Süllyedő wobblerek

A süllyedő wobblerek bedobás után azonnal a mélybe süllyednek. Különböző vízmélységeket fedezhetünk fel velük attól függően, hogy milyen melyre engedjük le, és milyen gyorsan húzzuk vissza őket. Az egyik klasszikusnak számító típus a Creek Chub Pike. Ezzel a wobblerrel fogták a jelenlegi brit csuka rekordot, egy 21,23 kilogrammos példányt. Ez a típus egyben és két részben is megvásárolható,

Körforgó villantok

A villantok a kinézetükkel és a mozgásuk által keltett vibrációjukkal csábítják a halakat. A villantok két részből állnak, egy tengelyből és a körülötte forgó kanálból. A leghíresebb villantókanalakat a Mepps gyártja. A kisebb (00-tól 1-ig) méretűek nagyszerű sügér- és domolykó-csalik. Megbízható gyártók még a Rublex, a Landa, vagy az Abu.

Forgócsalik

Ezeket a furcsa kinézetű, amerikai csalikat elsősorban az amerikai pisztrángsügérre tervezték, de a tapasztalatok szerint a csukára is nagyon csábitólag hatnak. Méretüknek és színüknek köszönhetően nagyon feltűnőek, így leginkább felkavart vízben hatásosak. Általában egy nagy horgot szerelnek rájuk, s nem háromágú horgot. Könnyen rájuk szerelhető a hínárvédő is, hogy a zegzugos, hínáros vizekben is használható legyen.

Kanalak

A kanalak nem többek egy egyszerű fémdarabnál, amelynek egyik végére egy horgot, a másikra pedig egy rögzítőgyűrűt szereltek, mégis rengeteg halat fognak vele. A zsinór felcsévélésekor úgy mozognak, mint a sérült halak, ráadásul mozgás közben a napsugarakat is visszaverik, ami a napfényes és tiszta vizek legkívánatosabb csalijává teszi őket. A legjobb kanalakat a Kuusamo cég gyártja.