Tavi Káka (Schoenoplectus lacustris)

 

 

Igénytelen, gyorsan terjedő, erős gyökerű növény. Feltétlenül ültetőkosárba ültessük, különben nem bírunk majd vele! Érdekes, többcsúcsú barna virágzata nyáron nyílik, termése a késői fagyokig díszít.A növény nagy tömege miatt hatékonyan gátolja az algásodást, jól árnyékol. Sűrű állománya miatt biológiai vízszűrőként akár tisztítótavakba is ideális.Napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát.

 

 

 

A sásfélék többnyári füve, 200-300 faja az egész föld kerekségén terem. Szára tömött, puha, fonásra v. lámpabélnek célszerű. Füzérje a szár tetején magános v. csoportos. Víz körül, tóban, ingoványon a világrésznek minden helyén terem. Legismeretesebb a cigány, gömbölyű v. tavi káka (Sc. lacustris L.), 1/2-21/2 m. magasra megnő. Fiatalon a disznó megeszi, megnőve magasságának legnagyobb részét a végső cikkje alkotja. Ez csomótlan és leveletlen, puha, tömött, hajlékony. Szokás levágni, azután fedésnek, mint a gyékényt fonásra (mészáros kosár, kocsi-ernyő, sátorgyékény), szobák köbéllelésére használják. Fonásra a Sc. silvaticus L. és Sc. maritimus is használható, de ezek alacsonyabbak. A parti K. (Sc. maritimus L.) édes és sós vizek mellékén terem, tőkéje a földben messzire szétkúszik, helyenként gumókká dagad s lisztnek felhasználható. Több fajnak gumóját orvosságnak is használták, a Sc. tuberosust K.-indiában ehető gumója kedvéért termesztik. Valamennyi faja zölden is rossz takarmány, annál soványabb széna. Sok faja az alföldi tőzeg alkotásához is hozzájárul. Száraz füvével aljaznak, l. Árvakáka. Virágos K., l. Virágkáka.

 

 

Kákán is csomót keres, izgága, akadékoskodó emberről mondják, aki ott is hibát keres, ahol nincs. Ehhez a közmondáshoz azonban a botanikának is van szava. A káka csomója v. bütyökje lent, közel a földhöz van, cikkei kurták, tehát sem a csomó, sem a cikk szembe nem tűnő. Csak a legvégső hosszúra nyúló cikkje csomótlan, mely a növény magasságának a legnagyobb részét alkotja, ezért a káka látszólag csomótlan.