Keringőbogár (Gyrinus natator)

Gyrinus natator

 

A közönséges keringőbogár (Gyrinus natator) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjéhez, ezen belül a ragadozó bogarak (Adephaga) alrendjéhez és a keringőbogarak (Gyrinidae) családjához tartozó faj.5-7 mm hosszú teste tojás alakú, áramvonalas herunterladen. Feje az előtorba behúzott, rajta 2 pár összetett szem található, egyik a fej felső oldalán, a másik alul. Csápja rövid, az első íz fül alakú nod32 for free german. Elülső lábai hosszúak, a középső és a hátulsó rövid, erőteljes evezőkké alakultak át. A lábszárak rövidek és laposak, a lábfejek ízei befelé erősen kiszélesedtek, és legyezőszerűen helyezkednek egymásra program to write. A lábszárak és a 4. lábízfej szélén úszóserték vannak. A test erősen domború felső oldalán szabályos pontsorok húzódnak. Színe kékes csillogású, fényes fekete, alul vörös hp psc 2355 treiber download kostenlos. Többnyire a víz felületén úszik keringve, eközben a felső szempár a víztükör fölötti, az alsó a víz alatti részeket kémleli. Ha megzavarják, gyors keringéssel menekül a veszély elől peppa wutz folgen herunterladen.

Megjelenése

A közönséges keringőbogár Közép-Európában fordul elő: délen Észak-Spanyolországig, északon Norvégiáig és Svédországig, keleten pedig a Fekete-tengerig herunterladen. A faj nem veszélyeztetett, bár a vízszennyeződés miatt egyes populációk kárt szenvedtek.A lárva hossza 10-15 milliméter, a kifejlett rovar hossza 4,8-5,5 milliméter Download windows 10 update for free. A bogár teste kemény és ovális alakú, áramvonalas. Domború felső oldalán szabályos pontsorok húzódnak. Felülete csillogó fekete, fedőszárnya alatt található a szárny roblox android for free. A tes alul vörös, de a mellközép és az utolsó potrohlemezek világosabbak, lábai sárgák. Az elülső pár lába hosszú, a két hátsó pár láb sokkal rövidebb, ezeket a víz felszínén evezésre használja tetris free windows 7. A lábszárak rövidek és laposak, a lábfejek ízei befelé erősen kiszélesedtek, és legyezőszerűen helyezkednek egymásra. A lábszárak és a negyedik lábfejíz szélén lapított, merev úszóserték vannak herunterladen. A keringőbogár szeme két részből áll, és a bifokális szemüveg elvén működik, így a bogár egyszerre lát a víz alatt és felett. Csápja rövid, az első íz fül alakú. Szájszerve hegyes rágószerv. A lárva teste karcsú, több tagú, mintegy 13 szelvényből áll. Kétszer-háromszor hosszabb, mint a kifejlett rovar teste. A lárva lábain hegyes karmok vannak. Az állatnál a kopoltyúk kis nyúlványok, melyeken keresztül a lárva a víz alatt lélegzik. A lárva szájszerve lyukas szívócsatorna.

 

 

Keringőbogár (Gyrinus natator)

Életmódja

A közönséges keringőbogár álló- és folyóvizek, gyér növényzetű árkok és szabad vízfelülettel rendelkező tavacskák lakója. A közönséges keringőbogár társas lény; napközben táplálékot keres, éjszaka új vizekre repül. A csápok a víz felszínén nyugosznak, és minden hullámmozgást észlelnek, olyanokat is, amelyek a vízben levő tárgyak felöl érkeznek. Ezáltal a bogár felismerheti és villámgyorsan kikerülheti az akadályokat. A bogár tud repülni, ugrani, merülni, sőt a víz felszínén futni. A kifejlett rovar téli álmot alszik. Ha veszélybe kerül, és nem tud sem lemerülni, sem elrepülni, akkor tejszerű váladékkal teszi zavarossá a vizet maga körül, így próbál menekülni. Tápláléka rovarok és lárvák; főleg szúnyogok.

 

 

Szaporodása

A párzási időszak március-április között van. A petéket szálon vagy csomóban a víz alatt rakja le. A bábból való kibújás augusztus végén vagy szeptember elején történik meg.

 

Horgászboltunk Debrecenben a Kishegyesi út 146 szám alatt található. A legújabb és legjobb minőségű termékeken kívül államijegyek és területi jegyek értékesítését is ellátjuk