Horgászbotokról általánosságban

A horgászok legfontosabb és nélkülözhetetlen kelléke, mondhatnánk úgy is, hogy a horgász meghosszabbított karja a horgászbot.
A horgászbottal juttatjuk el a csalit a kívánt helyre, vele vágjuk be és fárasztunk eredményesen. A kiszemelt zsákmánytól a meghorgászott víztől és az alkalmazott horgászmódszertől függ, hogy milyen botot választunk.

Történelmi áttekintéséről csak annyit, hogy valaha nagyon régen gyermekkorunkban sokan átmentünk a fejlődés szakaszain, kezdetben mogyorófa vessző, majd bambusznád bot kísért bennünket horgászataink során. Ami nekem kimaradt, a nehéz nagyhalazó acélbot valamint a ragasztott nádbotok.

Ezt követték a valaha szenzációnak tekintett üvegbotok, melyek jóformán elhasználhatatlanok voltak. Őket váltotta fel az üvegszövetből készült csőbot, mely sokkal könnyebb volt a tömör elődjénél.

Ma a legtöbbet használt botok a szénszálas (carbon) botok, melyek könnyűek, erősek és szinte minden horgászmódszerhez használhatóak. De egyben életveszélyesek is, mivel a szénszálak nagyon jól vezetik az áramot, ezért vegyük komolyan a boton elhelyezett figyelmeztető jelzést. Ezeknél a botoknál külön figyelni kell a szállításra, a botok lehelyezésére, mivel nagyon könnyen sérülnek, a sérülés helyénél nagyon könnyen törnek.
De az imént említett hibái ellenére ezekkel a finom botokkal igazán nagy élmény a horgászat.
Nagyon sokféleképpen lehet őket csoportosítani. A tökéletességre törekedve, a teljesség igénye nélkül lássunk néhány csoportot:

Felépítésük alapján: lehetnek egyrészesek, melyek rövidebbek. Felhasználásuk eléggé szélsőséges, ugyanis az egyik véglet a nagyon könnyű, aprólékos botok, a másik véglet a nagyon erős csónak vagy hajó botok.
Jellemző hosszuk 180-240 cm.
Különleges változatuk az un. jégbot is.
Összedugható botok: melyek több szártagból állnak. Általában 2-3 részesek, hosszuk 240-450 cm között változik.
Minden horgászmódszerhez fejlesztettek ki összedugható botot, ezért nagyon sok fajtája van.

Természetesen az itt leírtak nem szentírások, hanem általánosságok, és mint ilyen, nagyon sok dologban eltérhetnek ettől. Ám erre mondják azt, hogy a kivétel erősíti a szabályt.

Teleszkópos bot: minden horgászmódszernél felhasználható. Könnyen felismerhető rövid szállítási hosszukról, na és persze arról, hogy tagjai egymásba csúsznak, mint a teleszkópok.
Szintén mindenhol megtalálhatóak, nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanis mint említettem, rövid szállítási hosszukból előnyt kovácsoltak azzal, hogy nagyon hosszú botokat tudtak legyártani, melyek hosszuk ellenére mégis könnyűek maradtak (bolognai, spicc).
A hosszú bot még nagyobb dobótávolságot, jobb csali-vezetést, hatásosabb, élvezetesebb fárasztást tett lehetővé.
Akciójuk alapján lehetnek A-B-C-D akciósak, de mielőtt megnéznénk ezek tulajdonságait FONTOS tudnunk, hogy a bot akciószáma nem függ a dobótömegtől. Az akcióképesség határozza meg a bot rugalmasságát, hajlékonyságát és erejét. Ebben az értékben ez a három fontos tulajdonság együttesen jut kifejezésre.

Akciójuk szerint lehetnek:

A (merev) akciósak, másképpen csúcsakciós botok, melyek betűjeleihez tartozik egy számérték is (4,5-5,0). A bot, mint nevéből is következtethetünk rá, alapvetően merev, csak a bot csúcs része kb. a bot felső negyede hajlik. Ezek a botok very fast (gyors) akciósak. Alkalmasak kis súlyok nagy távolságra való pontos eljuttatására. Ha kapás van, akkor viszont gyors bevágásra és a merev alsórész következtében nagytestű halak fárasztására.

B (közép merev) akciójúaknak vagy gyors (fast) akciójú botok, akciószámuk 3,5-4,0. Terheléskor a bot felső harmada dolgozik. Jól lehet vele dobni, bevágáshoz kellően gyors, jól lehet vele fárasztani is. Ezzel a bottal alkalmas horgászható terület a közepes-, nehéz pergetés, fenekező horgászat.

C (közép-lágy) akciósbotoknál -akciószámuk 2,5-3,0- fárasztáskor a bot felső kétharmada dolgozik. Alkalmas nagy súlyok távoli és pontos dobására, s mivel a bot majdnem teljes egészében fáraszt, ezért nagytestű halak horgászatára jól alkalmazható.

D (lágy) akciósak – akciószámuk 1,5-2,0 – terhelésekor a bot teljes egészében hajlik (kivéve a nyél J J J). A bot használata tapasztalatot és jártasságot igényel a pontos dobás és a bevágás véghezvitelében.

Botny él alapján lehetnek a botnyél anyagából: műanyaggal borított (teniszütő) nyél, valamint csúszásmentes EVA gumival borított szivacsos nyél.

Orsótartó: orsórögzítő gyűrűs, béka záras, eltolható, mozgatható orsótartó, erős csavaros fém orsótartó, integrált csavaros orsótartó, legyező orsótartó.

Gyűrűzetlen botok:
Spicc botok: amelyek teleszkópos rendszerű botok. Fő jellemzőjük, hogy nincs rászerelve a zsinór megvezetésére szolgáló gyűrűsor, tehát orsó sincs rajta.
A horgászboltokban két fajtája kapható. Az egyik az üvegszálas, a másik a sokkal könnyebb, sérülékenyebb (carbon) szénszálas bot.
Hosszuk széles skálán mozog, de általában 250-800 cm között van. Szélsőséges esetben és valamikor réges-régen a versenyhorgászatban használtak 900-1200 cm-es botokat is. Ám ezeket felváltotta a sokkal korszerűbb rakós bot. Még egy fontos jellemzőjük van, méghozzá az, hogy milyen a spiccrészük: amely lehet tűspicces (tömör) és csőspicces (üreges). A begumizásra, mely a nagyobb halak megfogását is lehetővé teszik csak a csőspicces botok alkalmasak.

Rakós bot: szintén gyűrűzetlen és orsó nélküli bot. A spiccbottól való különbsége csupán annyi, hogy a bot hossza a bottagok egymásba dugásával nő széthúzásával csökken. A rakósbotok hossza a versenyszabályok értelmében 14,5 méter, ezért a gyártók a hobby horgászoknak sem gyártanak hosszabbat. (De azért ott vannak a toldók, amivel növelhető a bot hossz, csak legyen erő tartani is a botot.)

Gyűrűzött botok. Úszózásra.

Nádi bot: ajánlott hossz 300-330 cm, de van aki a 400 cm főlé esküszik

Match bot: 360-450 cm, érzékenyek, karcsúak, gyorsak és rendkívül erősek.

Bolognai botok: ezek csak teleszkóp rendszerű botok jellemző hosszúk 500-900 cm között változik. Úszós horgászatra alkalmazható jól, főleg folyóvízen.

Gyűrűzött botok. Fenekezésre.
Hagyományo s fenekező botok: 240-350 cm nagyon változó felépítésűek.
Bojlizó távdobóbotok: 360-390 cm nagyságú csúcsbotok. Nagy dobótávolság jellemzi őket és a kellő lágyság, mely a kritikus időszakban elképesztően fel tud keményedni.
Ezeken a botokon librában adják meg a dobótömeget. Tehát, hogy mindenki értse 1 libra=454 gramm, amit osszunk el 16-al és az így kapott 28,375-ös számot szorozzuk meg a boton található libra értékével. Így egy két librás bot ideális dobósúlya 70,94 gramm-

Lengőspicces bot: 300-360 cm közötti hosszúak. Különlegességük a neve által is megjelölt lengőspicc, mely olyan mintha el lenne törve a vég és egy gumi darabbal össze lenne újra fűzve. A bedobásnál nagyon kell vele vigyázni, de ha sikerül akkor a legérzékenyebb fenekezős horgászmódszer birtokában jutunk. Hátránya, hogy hullámzásban és szélben nem igazán tudunk vele horgászni.

Rezgőspicce s bot: két csoportra osztják őket. Egyik csoport a winkler-picker botok, melyek 240-300 cm-es botok. A másik csoport a feeder botok 330-420 cm hosszúságban. Különlegességük ezeknél is a spicc rész, mely a kapásjelzésre szolgál.
Dobótömeg meghatározására itt az OZ-t használják, melynek jelentése az, hogy 1 OZ=28 gramm. Tehát 1 OZ spiccel maximálisan 28 gramm össztömegű etetőkosarat, ólmot dobhatunk be biztonságosan.

Csónakb otok: 210-300 cm hosszúak, Jellemzőjük a rövidhossz mellet a nagy dobósúly is.

Pergető botok: jellemzője a könnyűsúly, jó kiegyensúlyozottság, a jó kidolgozású botnyél. Általában ezeken a botokon a szokásosnál nagyobb méretű gyűrűk találhatók a dobótávolság növelése érdekében. Általában négy csoportra osztják őket:

ultrakönnyű pergetőbot
1-25 g dobósúly
270-340 cm

könnyű pergetőbot
20-60 g dobósúly
270-330 cm

közepes pergetőbot
50-100 g dobósúly
270-360 cm

nehéz pergetőbot
100- g fölötti dobósúly
270-330 cm

Legyezőbotok: 240-290 cm hosszúak. Nagyom finom, páratlan kidolgozásúak. Hihetetlenül karcsúak, súlytalanok és nagyon érzékenyek.
Allround, vagy multifunkcionális botok: igazi szabadidős botok. Nagyjából mindenféle horgászmódszere sikeresen és élvezetesen használható.