Fehér busa (Hypophthalmichthys molitrix) | KAPITALIS.EU Hajdú-bihari horgászportál, horgászbolt és webáruház
  Címünk: 4031, Debrecen Kishegyesi út 146. Tel.: (52) 739-299 Email: info@kapitalis.eu Rendelj akár regisztráció nélkül!
Kapitális Horgász Egyesület

Fehér busa (Hypophthalmichthys molitrix)

 

 

Jellemzői:
Teste megnyúlt, közepesen magas, oldalról lapított. Feje viszonylag nagy, orra rövid, szája kicsi és felső állású. Fejéhez képest kicsi szeme szokatlanul alul helyezkedik el, a száj szögletéből húzott vízszintes átmegy rajta. A hasúszóknál hátrább kezdődő hátúszójában 6-7 elágazó sugár van. Farkalatti úszója hosszú, a széle homorú, osztott sugarainak száma 12-14. Hátrasimított mellúszói nem érik el a hasúszók tövét. Pikkelyei aprók, számuk az oldalvonalon 110-124. A hal hasoldalán, a toroktól a végbélnyílásig egy jól látható él húzódik. A halak színe ezüstös, nem márványozott. Nagyobb példányainak hossza 50-70 cm, de 1 méternél nagyobbak is előfordulnak.

 

Élettani sajátosságok:
Kötődik a nagyobb vízfolyásokhoz, mivel ikrája pelagikus, vagyis az áramló vízben sodródva kel ki. Elsősorban fitoplanktont, azaz parányi lebegő algákat fogyaszt, de sok szerves törmeléket és zooplanktont is eszik. Táplálékát a kopoltyúívek belső oldalán kialakult szűrőkészülék segítségével gyűjti össze a vízből.

 

 

Élőhely:
Eredeti hazájában a nagy folyók lakója. Tavasszal a folyók fölső szakaszaira vonul, ahonnan ívás után visszatérve, az elöntött ártér táplálékban gazdag, sekély vizeibe húzódik. Hazai tapasztalatok szerint a fehér busa jól alkalmazkodik a különböző környezeti viszonyokhoz. A közepes és nagyobb folyókon kívül jól fejlődik a kisebb és nagyobb tavakban, a víztározókban és a holtágakban is. Hazai szaporodása a Tiszában és a Balatonban is bizonyított.

 

Elterjedés:
A kelet-ázsiai faunakomplexum tagja, eredeti elterjedési területe Kína nagy folyóinak vízgyűjtő rendszerére terjed. Több kontinensre is betelepítették.

 

Természetvédelmi státus:
A faj mivel az 1960-as évek elején került hazánkba, nincs természetvédelmi jelentősége. Hazánkban Guti (1994) természetvédelmi értékrendszerében az exotikus (introduced ) fajok kategóriájába sorolta.

 

Halászati hasznosítás:
Fontos haszonhalunk, ugyanis zömmel olyan táplálékot – planktonikus algákat – alakít át halhússá, amelyet őshonos halaink nemigen fogyasztanak. Tógazdasági termelése a ponty mögé zárkózott fel, természetes vizekbe azonban nem telepíthető mivel nem őshonos Magyarországon. Nagy gondot jelent, hogy a régebben természetes vizekbe betelepített állományok visszafogására nincs igazán megfelelő módszer.

Feliratkozás hirlevelünkre

Kosár
Termék kereső
Ünnepi nyitva tartás

Aug. 19. vasárnap ZÁRVA

Aug 20. hétfő ZÁRVA

Aug.21. kedd ZÁRVA

Nyitva tartás
Hétfő 12:00-18:00
Kedd-Péntek 9:00-18:00
Szombat 7:30-14:00
Vasárnap 7:30-12:00

Szállítás

Futárral: 1490 Ft

Pick Pack pont: 990 Ft

Ingyenes 20.000 Ft felett!!!