Címünk: 4031, Debrecen Kishegyesi út 146. Tel.: (52) 739-299 Email: info@kapitalis.eu Rendelj akár regisztráció nélkül!
Kapitális Horgász Egyesület

Compó (Tinca tinca)

 

Egyéb nevei:
nyálkás compó, cigányhal, sárhal, haldoktor, gyászkeszeg.

 

Jegyei:
Zömök, oldalról kissé lapított testű hal, aránylag nagy fejjel és kicsi szemmel. Szája kicsi, csúcsba nyíló, szögletében egy-egy ? a fiataloknál alig látható bajusz-szállal. Ajkai húsosak. Pikkelyei aprók; testét vastag nyálkaréteg fedi. Úszói vastagok, húsosak, lekerekítettek, csak a farokúszó enyhén homorú. Háta sötét olajzöld, oldala szennyes sárga, máskor barnászöld, hasa sárgásfehér. Időnként és helyenként fel-feltűnnek aranysárgás egyedek is, melyeket a nép ?aranycompó? névvel illet. A fejlett példányok hossza 20-30, ritkán 40 cm.

 

 

Elterjedése:

Eurázsiai elterjedésű őshonos halfajunk. Betelepítve ma már Amerikában, Afrikában és Ausztráliában is előfordul. Nálunk a folyó és állóvizeinkben sokfelé megtalálható. Különösen kedveli a lassan mozgó, de még jobban az álló, iszapos fenekű, sekély, felmelegedő vizeket, s így mocsarainkban, holtágakban, csatornákban, víztározókban és kisebb tavainkban is gyakori.

 

Életmódja:

Főleg fenéklakó állatokkal ? férgekkel, rovarlárvákkal, vízicsigákkal táplálkozik, de növényi részekkel, magvakkal és szerves törmelékekkel is él. Háromnyaras korára válik ivaréretté. Május végétől július közepéig, a 20-23 fokra fölmelegedett vízben, vízinövényekkel benőtt sekély területeken, csoportosan ívik. A nőstény 200-300 ezer ikrát rak. Ikrái 1,2 mm átmérőjűek. Lassan növő pontyféle. Az 1. évben 6-8, a 2. évben 11-14, a 3. évben 15-20, a 4. évben 21-28 cm bosszú, és többnyire 0,5-1 kg testtömeget ér el. A 20 °C mellett 3 nap alatt kikelő, 4-5 mm-es lárváik fején ragadós mirigy van, ezzel tapadnak meg a vízinövényeken, amíg szikzacskójukat felélik. Kezdetben a legapróbb planktonszervezetekkel táplálkoznak. Óvatos, az erősebb fényt kerülő halfaj; napközben a fenékre húzódik, és csak alkonyatkor élénkül meg.

 

 

Jelentősége:
Húsa szálkás, de jóízű, egyes élőhelyekről származóké iszapízű lehet. Mint nyugat-európai piacokon szívesen fogadott és itthon is értékesíthető haszonhalat, néhány pontyos tógazdaságban mellékhalként nevelik. A természetes vizekből kifogott compók mennyisége csekély, ezért idehaza nincs komolyabb gazdasági jelentősége. Természetes vizeinkből csak ritkán akad horogra. Kedvelt csalija az árvaszúnyog vörös lárvája.

Feliratkozás hirlevelünkre

Kosár
Termék kereső
Nyitva tartás
Hétfő 12:00-18:00
Kedd-Péntek 9:00-18:00
Szombat 7:30-14:00
Szállítás már 990Ft-tól