Compó (Tinca tinca)

 

Egyéb nevei:
nyálkás compó, cigányhal, sárhal, haldoktor, gyászkeszeg.

 

Jegyei:
Zömök, oldalról kissé lapított testű hal, aránylag nagy fejjel és kicsi szemmel. Szája kicsi, csúcsba nyíló, szögletében egy-egy ? a fiataloknál alig látható bajusz-szállal. Ajkai húsosak. Pikkelyei aprók; testét vastag nyálkaréteg fedi. Úszói vastagok, húsosak, lekerekítettek, csak a farokúszó enyhén homorú. Háta sötét olajzöld, oldala szennyes sárga, máskor barnászöld, hasa sárgásfehér. Időnként és helyenként fel-feltűnnek aranysárgás egyedek is, melyeket a nép ?aranycompó? névvel illet. A fejlett példányok hossza 20-30, ritkán 40 cm.

 

 

Elterjedése:

Eurázsiai elterjedésű őshonos halfajunk. Betelepítve ma már Amerikában, Afrikában és Ausztráliában is előfordul. Nálunk a folyó és állóvizeinkben sokfelé megtalálható. Különösen kedveli a lassan mozgó, de még jobban az álló, iszapos fenekű, sekély, felmelegedő vizeket, s így mocsarainkban, holtágakban, csatornákban, víztározókban és kisebb tavainkban is gyakori.

 

Életmódja:

Főleg fenéklakó állatokkal ? férgekkel, rovarlárvákkal, vízicsigákkal táplálkozik, de növényi részekkel, magvakkal és szerves törmelékekkel is él. Háromnyaras korára válik ivaréretté. Május végétől július közepéig, a 20-23 fokra fölmelegedett vízben, vízinövényekkel benőtt sekély területeken, csoportosan ívik. A nőstény 200-300 ezer ikrát rak. Ikrái 1,2 mm átmérőjűek. Lassan növő pontyféle. Az 1. évben 6-8, a 2. évben 11-14, a 3. évben 15-20, a 4. évben 21-28 cm bosszú, és többnyire 0,5-1 kg testtömeget ér el. A 20 °C mellett 3 nap alatt kikelő, 4-5 mm-es lárváik fején ragadós mirigy van, ezzel tapadnak meg a vízinövényeken, amíg szikzacskójukat felélik. Kezdetben a legapróbb planktonszervezetekkel táplálkoznak. Óvatos, az erősebb fényt kerülő halfaj; napközben a fenékre húzódik, és csak alkonyatkor élénkül meg.

 

 

Jelentősége:
Húsa szálkás, de jóízű, egyes élőhelyekről származóké iszapízű lehet. Mint nyugat-európai piacokon szívesen fogadott és itthon is értékesíthető haszonhalat, néhány pontyos tógazdaságban mellékhalként nevelik. A természetes vizekből kifogott compók mennyisége csekély, ezért idehaza nincs komolyabb gazdasági jelentősége. Természetes vizeinkből csak ritkán akad horogra. Kedvelt csalija az árvaszúnyog vörös lárvája.