Címünk: 4031, Debrecen Kishegyesi út 146. Tel.: (52) 739-299 Email: info@kapitalis.eu Rendelj akár regisztráció nélkül!
Horgászkártya
Kapitális Horgász Egyesület

Balin (Aspius aspius)

 

 

Jellemzők:
Teste erősen megnyúlt, hát- és hasvonala egyformán ívelt. A szájnyílása nagy, szájszeglete túlér a szem vonalán. Alsó állkapcsának csúcsa kissé felfelé hajló, kampós. Pikkelyei aprók. Uszonyaik vörhenyesek, a farokalatti úszó erőteljesen kikanyarított.

 

Élettani sajátosságok:
A Magyarországon élő pontyfélék közül ez az egyetlen faj, amely valódi ragadozó, piscivor életmódot folytat. Litofil faj, ikráit kemény aljzatra rakja.

 

Élőhely:
Elsősorban a nagyobb víztereket kedveli, a márnazónától a folyók torkolatvidékéig képes megélni. Kis folyóknak inkább csak az alsó, sügér zónájában találhatók meg állományai. A szabad vízteret kedveli, pelágikus életmódot folytat. A nyílt víztérben magányosan vadászik a csapatosan mozgó apróbb halakra.

 

Elterjedés:
Az euro-szibériai faunakomplexum termofil csoportjába tartozik. Elterjedési területe a Rajna és Ural közötti terület. Hiányzik Észak- és Dél-Európából. Magyarországon a legtöbb nagyobb víztérben megtalálhatók állományai.

 

 

Természetvédelmi státus:
Szerepel az Élőhelyvédelmi Irányelv II. és V., valamint a Berni Konvenció III. függelékében. Magyarországon őshonos, de állományai az utóbbi évtizedben csökkenő tendenciát mutatnak, ezek alapján a ritka kategóriába sorolható.

balin

 

Halászati hasznosítás:
Mivel a nyílt vízben állományai szétszórtan vannak jelen, ezért a halászok zsákmányában csak kevés egyeddel van jelen. Horgászata jelentős, mert kiváló sporthal.

Feliratkozás hirlevelünkre

Kosár
Termék kereső
Ünnepi nyitvatartás

Okt. 20. szombat 7:30-14:00

Okt. 21. vasárnap 7:30-12:00

Okt. 22. hétfő 9:00-14:00

Okt. 23 kedd ZÁRVA

Szállítás

Futárral: 1490 Ft

Pick Pack pont: 990 Ft

Ingyenes 20.000 Ft felett!!!