Pióca (Hirudinea) | KAPITALIS.EU Hajdú-bihari horgászportál, horgászbolt és webáruház
  Címünk: 4031, Debrecen Kishegyesi út 146. Tel.: (52) 739-299 Email: info@kapitalis.eu Rendelj akár regisztráció nélkül!
Kapitális Horgász Egyesület

Pióca (Hirudinea)

 

 

A gyűrűsférgek törzsébe, a piócák osztályába tartozó, a gilisztákkal rokon orvosi pióca, valamint a lópíóca ugyancsak jól bevált csali. Az orvosi pióca vérszívó, kisebb testű. Állóvizekben a part közelében, köveken vagy növényi részeken megtapadva várja az itatóra jövő állatokat. Testének hátulsó részén tapadókorong, elülső részén szívókorong van. Hátoldala piszkos-, néha vörösesbarna. Az alapszínen három pár rozsdabarna hosszanti sáv látható, a test oldalán élénksárga szegélyek vannak. A hasoldalon rendszerint sárgászöld a színezet. A kisebb termetű orvosi pióca inkább törpeharcsa horgászatához való, de felveszi a harcsa is. Egyes horgászok horogra tűzése előtt levágják tapadó- és szívókorongját. A piócából kimosódó testnedvek (esetleg vér) távcsalihatása így kihasználható. A horgon rendkívül ellenállóak, egy-egy példánnyal gyakran tucatnyi törpeharcsát is foghatunk.

 
Az olykor 100 mm-es nagyságot is meghaladó lópióca vagy más néven lónadály hasonlít az orvosi piócára. Hátoldalának színe egyöntetű barnás- vagy zöldessárga, vöröses hosszanti sávok nélkül. Fontos különbség, hogy a lópióca nem vérszívó. Harcsára fenekezéshez, kuttyogatáshoz egyaránt kiváló csali. Élénk, szívós kígyózó mozgásával felkelti az éhes ragadozó figyelmét. Az apró hal nemigen tudja lecsipkedni a horogról.

 

 

Mindkét piócafaj a parti kövek alatt a parton korhadó növényi részek között él. Az orvosi piócát uborkás üvegben hónapokig eltarthatjuk, csupán a vízcserét kell elvégezni, ha a víz megzavarosodik. A lópiócát iszapos növényi korhadék között csak rövid ideig tarthatjuk.

Feliratkozás hirlevelünkre

Kosár
Termék kereső
Ünnepi nyitva tartás

Aug. 19. vasárnap ZÁRVA

Aug 20. hétfő ZÁRVA

Aug.21. kedd ZÁRVA

Nyitva tartás
Hétfő 12:00-18:00
Kedd-Péntek 9:00-18:00
Szombat 7:30-14:00
Vasárnap 7:30-12:00

Szállítás

Futárral: 1490 Ft

Pick Pack pont: 990 Ft

Ingyenes 20.000 Ft felett!!!