Kukorica, tengeri, törökbúza, málé (Zea mays)

 

 

A kukorica mint etetőanyag és mint csali több formában kerül a horogra és a horog köré. A kukoricaszem természetes, száraz formájában elsősorban a pontyozáshoz használható etető- és csalianyagként. Kényszermegoldásként használjuk, mivel az összes kukoricaféleség közül a száraz kukoricából kioldódó íz- és zamatanyagok hatása a legkisebb. Alkalmazása ott indokolt, ahol a nagyszámú keszeg könnyen lecsípkedné a puhára főtt kukoricát. Etetésre legjobb az egy hétig vízben áztatott kukorica. A horogra vékony fúróval vagy árral kifúrt kemény szemek kerüljenek.

 

 

Főtt kukorica sokféle van. Jellemzője, hogy elkészítésétől függően különböző, de igen erős az íz- és zamathatása. Főzéskor elsősorban az íz- és zamatanyagok feltárásával tesszük a halak számára vonzóvá ezt a táplálékot.

 

 

A kukorica főzése külön tudomány. A főzéshez lehetőleg ne használjunk egyévesnél öregebb szemeket. Fontos, hogy lassú tűzön főzzük meg őket, különben a magban található keményítőszemek hirtelen duzzadnak meg, és szétrepesztik a kukorica külső héját, miközben a mag belseje kemény marad, s horogra tűzéskor a külsőleg ép szem is szétreped. A hirtelen főtt kukoricából sok ízanyag oldódik ki a főzéshez használt vízben, az így nyert kukorica tehát nem teljes értékű. Legjobb módszer az előzetes áztatás, lehetőleg langyos vízben, 24 órán át.
A megfelelően előáztatott kukorica kuktában 2?3 óra alatt puhára fő. Ügyelni kell arra, hogy a víz jól ellepje. Gondoljunk arra is, hogy főzés közben a kukorica 3?4-szeresére is megduzzad, ezért csak megfelelő mennyiséget tegyünk az edénybe, nehogy ?kinője” azt. A főtt kukorica akkor tökéletes, ha a szemek nagy része nincs felrepedve, viszont annyira puhák, hogy ujjunk között morzsolva szétnyomhatók.

 

 

A kukoricaszem értékes béltartalmát viszonylag ellenálló, kemény, vízben nem oldódó (a főzéssel is dacoló) héjréteg fedi. Ez a héj az ízanyagok terjedését is megakadályozza, ezért hámozzuk meg a kukoricát. Elegendő a vékony héjréteget lehúzni róla. Ha azonban a nagyobb szemű főtt kukoricából keszegezéshez akarunk borsó-szemnyi csalit előállítani, úgy azt zsebkésünkkel faragjuk ki.

 

 

A ?nagynyomású” kukoricát a Ráckevei-Duna horgászai használják eredményesen. A kuktás kukoricához hasonlóan, ezt is előáztatással és főzéssel készítik; a főzéshez használt edényben azonban nagy nyomás van. Míg a kuktában 1 ? 1,5 bar nyomás alatt fő meg a kukorica, ebben az edényben 8?10 bar nyomás is kialakítható. Ily módon azonban csak hivatalos nyomáspróbának kitett edényben főzhetünk, mert más edény használata, az esetleges robbanás miatt, életveszélyes. A nagynyomású főtt kukorica valóban vajpuhaságú, színe barna, de ami a legfontosabb: ízanyagait a ponty rendkívüli módon kedveli. A kukorica keményítője a nagy nyomás alatt sajátos fiziko-kémiai folyamat következtében átalakul, és illata a karamelléhez válik hasonlóvá.

 

 

A piacokon júliusban megjelenő tejes kukorica ugyancsak igen jó csali. Ha a szemeket úgy vágjuk le, hogy tövük a csutkán marad, tejszerű, szag- és ízanyagban dús nedvet nyomhatunk ki belőlük. A tejes kukorica a keszeg- és a pontyhorgászathoz egyaránt alkalmas csali- és etetőanyag. Pontyozáshoz 2?3 szemet is fel kell tűzni a horogra. Ha etetésre használjuk, gondoljunk arra, hogy a keszegek is szívesen fogyasztják. A tejes kukoricát sokan megfőzik, így is kiváló, puha csalétket kapnak.

 

 

Konzervkukoricát is használhatunk csalinak. Sajnos gyakori, hogy a szemek aprók, emiatt a pontyozáshoz 2?3 kukoricát is fel kell fűzni a nagyobb horogra. íz- és zamatanyagai kiválóak. Az étkezési célokra szolgáló konzervkukorica szemeit édes szirupban tartósítják, jelentősen fokozva ezáltal íz- és zamathatását. Talán egyetlen hátránya, hogy viszonylag drága.
Lényegesen olcsóbban készíthetünk konzervált kukoricát mi magunk. A többször átmosott szemeket kellően megfőzve, a meleg vízzel együtt töltjük a tisztára mosott befőttesüvegbe. Tartósítószerként késhegynyi szalicilt szórunk rá, gondosan lekötözzük, majd az üvegeket ruhák közé rakva lassan hagyjuk lehűlni (kidunsztoljuk). Egyes horgászok cukrozzák a vizet.

 

 

Ugyancsak gyakran használt csali a mirelit kukorica. Nylon zacskóban hozzák forgalomba, így vásárláskor ? a konzervkukoricával szemben ? látható a szemek nagysága. Etető- és csalianyagként való felhasználása megegyezik a konzervkukoricáéval.

 

 

A pattogatott kukoricával pontyra, keszegre egyaránt csalizhatunk. A könnyű kukoricaszem sajátosan lebegteti a horgot. Etetésre ebben a formában nem szokták használni.
A kukoricacsalik Ízesítésével a csalogató hatás fokozható. A boltokban kapható főtt kukoricát pl. ánizsolajjal kezelik. Jó eredménnyel jár, ha a horogra szánt kukoricaszemeket a felhasználás előtt 24 órával alkoholba áztatjuk. A főzővíz cukrozásával ugyancsak javíthatjuk a távcsalihatást. Még jobb, ha a horogra szánt szemeket mézben, esetleg mézes vízben tároljuk.

 

 

Száraz, áztatott:

A száraz kukorica, akár kezeletlen formában, akár egy-két napos áztatást követően sokak által eredményesen használt csali. Teljesen száraz állapotában csak némi segítséggel tűzhető horogra. A bojlifúró, cipészár vagy egyéb segédeszköz által készített lyukon keresztül egy, maximum két szem kerül a horogra. Általában is jellemző – és azt gondolom, hogy a nádban horgászók többsége is így van ezzel -, hogy bármekkora horgot is teszek fel, nem készítek „füzért” a kukoricából. Gyakrabban két szemet, ritkábban egyet teszek fel. Az áztatott kukorica már némi erőszakkal segédeszköz nélkül is feltehető, de jobb a békesség alapon fúrhatjuk is. Ez a legegyszerűbb csali, mellyel etetni és csalizni egyaránt lehet, bár horogra valóként én csak akkor használnám, ha azzal is etetnék.

 

 

Tejes kukorica:

Etetni nemigen használatos, mert elég szaporátlan, horogra azonban csodálatos. . Ha egész szemmel csalizunk, akkor a horog ütötte „seben” keresztül ellenállhatatlan aroma távozik belőle, de célszerű a szemeket megvágva fokozni a hatást. Készítése egyszerű kell nagyszemű válogatott kukorica egy edény amibe beletesszük és tej. Ezt fokozhatjuk némi cukorral, hogy jobb legyen az erjedés és mint a fotoszintézishez ide is jöhet a nap! (csak fel ne robbanjon)


 

Üveges kukorica:

 

 

Ezekből nagy a választék a boltokban lehet is találkozni tucat számban az ízesítésekkel (Mézes, ánizsos, vaníliás, legújabban epres, kagylós). Itt a gyártók rábízzák a horgászra mit válasszanak, a választék hatalmas.

 

 

Gyöngykukorica:

A gyöngykukorica 1984-óta folyamatosan fontos, és nélkülözhetetlen a horgászok körében. Rendkívül könnyű, lebegő csali. A horgon 1-2 órán át is tökéletesen megmarad. A szemek mérete 10-14 mm.