Címünk: 4031, Debrecen Kishegyesi út 146. Tel.: (52) 739-299 Email: info@kapitalis.eu Rendelj akár regisztráció nélkül!
Kapitális Horgász Egyesület
Szállítás már 990Ft-tól

Egyéb állati eredetű etetőanyagok és csalik

A lisztbogár lárvája keszegezéshez, pontyozáshoz való csali. Lisztkukacot horgászboltban is vásárolhatunk, de magunk is tenyészthetünk. Kisebb deszkaládát töltünk meg liszt és korpa keverékével, és ebbe helyezünk néhány vásárolt kukacot. Megvárjuk, amíg a lárvákból bogarak fejlődnek, és szaporodni kezdenek. A rovarok által lerakott petékből 2?3 hét múlva kikel a lárva, amely 3?4 hónap alatt négyszer-ötször vedlik. A lisztbogár lárvája kemény bőre miatt kevésbé jó csali.

 

 

A darázslárva ugyancsak megfelelő csalétek. Beszerzése azonban veszélyes. A nyári hónapokban természetesen is beválnak csaliként a cserebogarak, a szöcskék, a sáskák, a tücskök stb. Elsősorban domolykóra és pisztrángra horgászhatunk velük eredményesen, de más halak is szívesen fogyasztják őket.

 

Az egyéb ? vízparton vagy a vízben fellelhető ? csalik közé tartoznak a kagylók. A tavikagyló és a festőkagyló sárgás húsából vágott kockára a törpeharcsától a pontyig mindenfajta hal rákap.
Az előbbieknél lényegesen kisebb testű vándorkagyló a ponty egyik kedvelt tápláléka. Gyakran foghatunk kagylóhéjtól összeszabdalt szájú pontyot, amelyet felbontva, bélcsatornájában apróra őrölt kagylódarabokat találunk. Ezt a csalit vízben álló oszlopokról, hajók fenekéről begyűjtve főzve is felkínálhatjuk a horgon. Kagylóval borított helyen etethetünk is vele, ha az aljzatról, kövekről pl. gereblyével leszakítjuk őket.

 

Jó harcsacsali a folyami rák. A nagy egyágú horgot a farka felől vezethetjük a tor alá, majd azt is átszúrjuk.

 

 

 

Harcsázáshoz szintén kiváló csali a házi egér vagy a házi veréb. Univerzális csalinak tekinthető a baromfibél, amelyre a keszegeken kívül minden hal szívesen rákap. Sok helyen horgásznak a háziállatok bélrendszerében élősködő különböző bélférgekkel. Bár ezek elsősorban márna és harcsacsalik, veszélyességük miatt (az emberre is veszélyesek!) használatuk nem ajánlott.

 

 

Univerzális csalinak tekinthetők a különböző sajtok, a keszegezéstől a márnázásig. Fenekezéshez keményebb sajtot használunk. A sajtból kockát vágunk, és ezt tűzzük a horogra. Úszós módszerrel horgászva ? pl. keszegezéshez ? ömlesztett sajtból készített golyócskákat kínálhatunk a halaknak. Ha az illatos pálpusztai sajtot kenyérgyurmához keverjük, fokozhatjuk távcsalihatását. Vigyázzunk azonban: a sajt, zsírtartalmánál fogva, a gyurmát mállékonnyá teszi, ezért nem szabad sokat kevernünk belőle a kenyérhez. Az illatos sajtokhoz hasonló vagy azoknál még jobb csali a tejipari hulladékként keletkező dobiszap.

Feliratkozás hirlevelünkre

Kosár
Termék kereső
Nyitva tartás
Hétfő 12:00-18:00
Kedd-Péntek 9:00-18:00
Szombat 7:30-14:00
Vasárnap 7:30-12:00