Pergető tippek: kell vagy sem az előke?

Pergeto tippek kell vagy sem az eloke

A ragadozók horgászatakor nagy dilemmát jelentenek az előkék használatának szükségessége, ezen belül a fluorocarbon válja ki a legtöbb kérdést. Ebből lehet készen felhasználható, vagy általunk elkészíthető változatokat kapni. De melyik a jobb, egyáltalán szükségünk van erre?

Az elején tisztázzuk, hogy a csuka esetében kötelező az előke, itt lehet sima drótelőke, de még inkább a wolfram, vagy a speciális titán. A lényeg hogy harapássálló legyen.

01(30)

Egy előke, amit én is szívesen használok.

Átmeneti megoldásnak jön képbe a fluorocarbon, vagy a fluorocoated előke. mindkettő hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, annyi a legszembetűnőbb különbség, hogy a fluorocoated sokkal lágyabb ezáltal a csalivezetésünk is természetesebb lehet.

02(26)A fonott zsinór elé bizony kell valami, ami bírja a strapát.

 

A fluorocoated előkék – a fluorocarbonhoz hasonlóan – ?láthatatlanok? a vízben, és ami fontos bírják az apró sérüléseket. Ez egyrészt a csukafogak miatt fontos, másrészt a köves akadós esetleg kagylós pálya nagyon csalimarasztaló lehet. Leginkább akkor érdemes használni, ha csukaveszélyes a pálya, de nem elsődleges célhalunk a csuka. A másik a már említett köves akadós terep, mivel egy kövön egy apró feszítéssel is elpattanhat a fonottzsinór, míg előkével ezt kiküszöbölhetjük.

03(25)

Az L&K előke 4 méretben kapható, ráadásul most megújult csomagolásban.

Érdemes még kitérni a csalivezetésre is, mert ezt is befolyásolja, a csali ?behullása? is másabb. Persze nem nagy különbség ez, de lehet ez kell a kapás kiváltásához.

Amennyiben készen kapható előkét vásárolunk, akkor nincs sok variáció, egyszerűen bekötjük a forgóba a főzsinórt, míg a másik végén találhat karabínerbe mehet a műcsali.

04(25)

Az FG knot egy rendkívül vékony, de nagyon megbízható kötés.

Ha nagyobb szabadságot szeretnénk, akkor kell a tekercses előkezsinór, mint például az L&K fluorocoated zsinór. Itt mi szabhatjuk meg az előke pontos hosszát, illetve ami fontos lehet a főzsinórral való összekötést is mi választhatjuk ki. Erre a pergetés esetében az FG knot elnevezésű kötést ajánlom, amely 100% biztonságot, nyújt persze akkor, ha tökéletesen kötjük meg a csomót.

05(25)

Amennyiben kapcsot is használunk, érdemes feketét használni, a fényes ugyanis zavaró is lehet.

A műcsalit itt direktbe is köthetjük, de érdemes, kapcsot használni, ekkor gyorsabb a csalicsere is, illetve a műcsalinak is nagyobb mozgásteret hagyunk.

06(25)

Süllőt abszolult nem zavarja a fluorocoated.

Az L&K előke kapcsán jegyezném meg, hogy a csomagolása is megújult, próbáltuk a csomagolást minimalizálni, így egy letisztult, de kiváló terméket vehetünk kézbe.

Forrás: Lukácsi Béla (Energofish)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .