A penge új arca

lukacsi bela a penge uj arca

Vannak bizonyos dolgok, amelyeket megszokásból használunk, és vannak tárgyak, amelyekhez számos élmény köt. Nekem a Spin Blade botok a szívemhez nőttek, persze nem kevés közöm van a bot kialakulásához, ezért talán egy kicsit személyes is a rögződés. Azonban a sok pozitív visszajelzés nem véletlen műve lehet.

 

01(21)

Már az új végleges mintadarab nyúzópróbára került.

A pergetőbotok manapság már nem csak egyszerűen egy módszerre használhatóak, sokkal inkább csalikra, adott halfajokra is lehet boncolgatni, azonban az általánosság még is meg van. Ebbe a körbe tartozik a Spin Balde széria is, amely alapvetően kiállta az idő próbáját

02(18)

A keverő gyűrű az új formatervezett NT szériából került a botra, természetesen az összes gyűrű ezzel harmonizál.

03(17)

A stucnis megoldás miatt tökéletes a toldás.

Aki nem ismerné, ez egy olyan bot amely, megelőzte a korát. Kiváló karakterisztikájú, könnyed mégis rendkívül erős bot. Amely egyben merev, és ha kell lágy is. A bottest, vagy más néven a blank olyan speciálisan kialakított anyagból rétegződik, amely már ránézésre is különleges. A fényben látszik, hogy olyan mintha gyűrt karbonból lenne, amely igaz is egy picit, ez a plusz gyűrt karbon olyan hihetetlen erőt és egyben kecsességet kölcsönöz a bottestnek, amely párját ritkítja.

04(16)

Íme a három dobósúly ami sok mindenre alkalmas.

05(17)

A 240-es és a 270-es hossz minden dobósúlyban elérhető.

Kezdetben hosszabb méretek is megtalálhatóak voltak, azonban a pergetés fejlődése más irányba mutatott, így mára egy rendkívül letisztult nagyszerű blank családra épül maga a bot. Kettő hosszban 240 és 270 centiméteres kapható, illetve ezen felül a dobósúly sokszorozza meg a széria darabszámát. Ezek közül a Light 10-30 -as dobósúlyú változat amint a nevében is benne van, a könnyebb csalikkal való horgászatot teszi lehetővé. A Médium 30-80 as darabok igazi mindenesek, ezzel balin, süllő, csuka, vagy akár harcsa is lehet a célhal. A nagyágyú a Heavy változat a maga 80-150 grammos dobósúlyával pedig egy igazi nagyágyú, amellyel a kapitális csukák és a nagyobb vagy akár a legnagyobb harcsák is könnyedén legyőzhetőek vele.

 

06(15)

A botok dobósúlyát a nyéltagon is megnézhetjük, könnyebbé téve ezáltal az azonosítást. Más szín más dobósúlyt jelent.

07(13)

L&K márka már megjelenik az új szérián.

Még a blank tulajdonságainál feltétlenül meg kell említeni a kétrészes mivoltát, amely stucnis megoldással rakható össze. A stucni is hozzájárul, hogy sokkal kecsesebb legyen a bot, plusz a bot terhelés alatt is tökéletesen teszi a dolgát, gyönyörű ívben hajlik, így a fárasztás során is sokat segít a hal erejének felőrlésében. Az eddig felsoroltak nagyon fontos alaptulajdonságai a botnak, így ezen nem volt érdemes változtatni, hiszen egy jól kiforrt szériáról beszélünk.

08(11)

Az orsótartó jól elhelyezett és stabil.

A bot ruhája, vagyis a felszereltsége az utóbbi időben sokat változott, amely most ismét egy új ráncfelvarráson ment keresztül, azért, hogy a kornak és persze a horgászok igényeinek is tökéletesen megfeleljenek. Sok apró, de annál fontosabb részletet érinthetek ebből a szempontból. amelyek közül elsőként a bot gyűrűzését említeném.  Egy teljesen új NT gyűrűsort kapott a bot, amely mind nagyságával mind formai kiképzésével, teszi teljesebbé a botot. A fekete gyűrűsorból a 240 centis változatokon 9 darabot találunk, míg a hosszabb változaton már 10 darab segíti a dobásokat és a fárasztást.

09(11)

Egy apró ne annál fontosabb figyelmesség a horogbeakasztó.

Persze azért a dizájn is változott, mivel az L&K márka minőség követelményeinek megfelel a bot így ez a márkanév is rákerül a botra persze csak szolidan. Ezzel jelezve azt is, hogy kiemeltebb figyelmet és szakértelmet kap a bot kialakítása, és persze a folyamatos minőségellenőrzés sem marad el.

10(60)

Íme a súlyozás amely segít a tökéletes egyensúly elérésében.

Az első darabok az akkori hagyományoknak megfelelően még elibe parafanyelesek voltak, volt, aki azt szerette jobban, azonban a használhatóságán nem rontva de kedvezőbb árat elérve teljesen új nyelet kapott a bot. Itt megállnék egy pillanatra, mert ezzel csalóka tud lenni az összehasonlítás. A két blank teljesen megegyezik, azonban az új osztott nyélrész miatt terhelés vagy erőteljesebb dobás mellett már jobban hajlik. Ez változtatta meg egy picit a bot merevségét, vagy inkább az érzést, amit a bot visszaad. A telibe nyelezett bot ugyanis sokkal merevebb volt, míg az új osztott nyélen jobban érezzük a terhelést, amely igazából előny, mert így sokkal jobban érezzük a botra ható terhelést, ezzel jobb a hal feletti kontrolunk is.

11(46)

Leginkább napfénynél látszik a gyűrt karbon.

A botokon az orsótartó egy fontos pont ugyanis a jól elhelyezett orsó, sokkal könnyedebbé teszi a botot. de mondhatnánk úgy is nem lesz orr nehéz. Ennek pontos meghatározása rendkívül nehéz, ez egyénenként változó lehet, ugyanis nem mindenki pont ugyanott fogja a botot, plusz nagyon nem mindegy mekkora méretű, vagy inkább mekkora súlyú orsót rakunk a botra. Ez miatt egy olyan rendszer került a botra, amely segíti a jó egyensúly kialakításának lehetőségét. Ehhez plusz súlyok kerültek a botvégbe, amelyek személy szerint testre szabhatóak, plusz 3 lamellával változtathatjuk meg a bot egyensúlyát saját igényeink szerint.

12(38)

13(35)

A megérdemelt jutalom.

Fontos még megjegyezni, hogy az orsó felhelyezése és annak helye azért is fontos, mert a hosszabb változatokon már túlságosan hosszú nyelet is kaphatunk, ami kezelhetetlen botot eredményezne, a plusz súly a nyélvégben és a mérnöki pontossággal odatervezett orsótartó azonban, egy kezelhető nem túl hosszú nyél részt eredményezett a hosszabb botok esetében is.

Összegezve egy olyan bot alakult át az évek során, amely a pergető horgászok igényeit szem előtt tartva elsősorban a közép európai vizekre lett optimalizálva.

Lukácsi Béla