0
Your Cart

A halőrzés tapasztalatai megyénkben 2020. első félévében

A Hajdú Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének vezetése a halőri csoport részére erre az évre is fő célkitűzésként fogalmazta meg a halőrzés hatékonyságának a folyamatos javítását.

A célkitűzések megvalósítása érdekében a Szövetség halőrei mellett a rendőrkapitányságok munkatársai, a mező- és természetvédelmi őrök, a társadalmi halőrök és egyéb segítők közreműködnek.

A szövetség vízterülete 1122 hektár, ami 477 km hosszú folyóvíz. Ennek a hosszú partszakasznak az ellenőrzése komoly kihívást jelent a Szövetség halőreinek.

halor 2020

Az új halászati törvény bővítette a halőrök jogkörét, mindemellett jelentős technikai felszereltség fejlesztésnek voltunk részesei mind MOHOSZ, mind saját erőforrásból.

A halőri munka fő tevékenységi formája a ?látható? ellenőrzés, melynek célja a minél gyakoribb halőri jelenlét a vízpartokon, mellyel a horgászok szabálykövető magatartását igyekszenek biztosítani. Az értékelt időszakban 2228 horgász került ellenőrzésre, melyből 98 feljelentés készült. Kisebb szabálysértésért 47 horgász lett figyelmeztetve.

A halőrzés kevésbé látványos részét az orvhalászat megakadályozása teszi ki. Az információgyűjtés, élőerős vagy telepített kamerával végzett megfigyelés, valamint a folyamatos kutatás a jogtalanul kihelyezett halászeszközök után mind a repertoárba megtalálhatóak. Az elmúlt félévben orvhalászati tevékenység miatt több esetében sikeres felderítés és tettenérés eredményeként 5 alkalommal, 7 fő ellen indult jogosulatlan halászat miatt büntető eljárás.

A halőrök a fentieken kívül három esetben távolítottak el a vizekből tiltott vagy engedélyköteles halászeszközt.

Felhívjuk horgásztársaink figyelmét arra, hogy a halőri ellenőrzés alkalmával legyenek közreműködőek, a horgászat előtt a fogási naplóba jelöljék be a napot, a kifogott és megtartani kívánt darabszámkorlátozással védett halat a horogtól való megszabadítás után azonnal írják be, és csak a területi jegyen engedélyezett számú készséggel horgászanak egyidőben. A személyi igazolványt a halőrnek joga és kötelessége megnézni, hiszen az állami horgászjegy azzal együtt érvényes.

A felderített esetek száma ugyan növekedik, de a szabálytalanságok száma még messze van a kívánatostól.

Sok esetben csak késve értesülnek a halőreink a szabályszegésekről.  Minden tisztességes horgász érdeke, hogy ha szabálytalanságot tapasztal azonnal jelezze a területi engedélyen szereplő halőri bejelentőszámok valamelyikén. A bejelentő névtelenségét garantáljuk!

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére
×