0
Your Cart

Szezonkezdés KOÓS CATFISH TEAM módra

Még mielőtt elkezdeném, érdemes tisztázni, hogy az idény mikortól is kezdődik. Az utóbbi években egyre korábbra tehető ez az időpont, úgy március közepére. Amire érdemes figyelnünk ebben az időszakban az a vizeink hőmérséklete. Ha a vizek elérik a nyolc fokot és az időjárás melegedőre vált a meghorgászandó területen a helyünk, és csak ekkor jelenthetjük ki, hogy az idény elkezdődött. A telelőket elhagyó harcsák ezután már csak fekvőhelyként fogják használni a vermelő helyeiket.

KOÓS CATFISH TEAM(1)

Koós Catfish Team

Ettől eltérő, korábbi időpontokban alkalmilag is előfordul, hogy a harcsák ideiglenesen egy két napra elhagyják a vermelő helyeket táplálkozás céljából, de ha az enyhült tél újra szorítani kezd, a harcsák rendre visszatérnek a gödrösökbe.

P1020770(1)

Ólmozott hosszú előke 1

Ólmozott hosszú előke.

Az apróságokra figyelni

Az apróságokra figyelni.

Az idén a téli táplálkozó harcsák horgászatára csak egy rövid időszakot láttunk alkalmasnak február közepén. Győr környékén már egy hete tartott, a csak a mediterrán területekre jellemző tél. Az enyhe napok után még két nap erőteljesebb melegedés sarkalt minket cselekvésre. A választás egy gyorsabban melegedő, kimondottan sekély vizű tóra esett, ami érzékenyebb a hőmérsékletváltozásokra. Ez a víz a Győrhöz viszonylag közeli Ravazdi Erdész tó. A víz hőmérséklete 8 fok a levegőé 16. Az előrejelzés alapján az éjszakai lehűlés nem lesz erőteljes, ami jelentősen növeli az esélyeinket.

A jelentős melegedés Ravazdon

Jelentős melegedés ravaszdon.

Ravazdi tó

Ravazdi tó.

Ravazdi bokrosok

Ravazdi bokrosok.

A vártnak megfelelően majdnem nyárt idéző nyüzsgő vízi világ fogadott minket. A rendkívül aktív keszegek, küsz csapatok között bíztató lapos hullámok, burványok, mélyebbről jövő jelek kötötték le a figyelmünket. Láthatóan élt a víz.

Ravazd ősszel

Ravazd ősszel.

Február 17 Ravazd

Ravazd harcsái.

A terület meghorgászására most is a legegyszerűbb és leghatékonyabb eszközt, a 180-as táboros óriásantennás úszót választottuk. A tó vízmélysége ideális volt a használatához. A 10-15 centis bodrikat a felszíntől 20-50 centiméteren kínáltuk fel a partszéli gyökeres bokrosok alatt. Ezek kiváló búvó helyet nyújtanak éjszakára a táplálék halaknak, ezt a harcsák is tudják. A letett botokra jelző karika és nálam most először ágasra telepíthető elektromos kapásjelző is került, ami nagyon jól jött, mert az események gyorsan zajlottak! Szűk másfél óra alatt négy kapásból három harcsa került partra, köztük egy új tórekord is. Az első kávéra csak 20:30-ra jutott idő. A várakozásunk felfokozottá vált, mert az éjszaka, tulajdonképpen még el sem kezdődött.

Most először csipogó is került

Most először a csipogó is előkerült.

Március eleje a hőskorban

Március eleje a hőskorban.

Hasonló ?csodát? nem is olyan régen élhettünk át Csoszi barátommal a múlt évi utolsó túráink egyikén az Ohati tavon. Ott közel százkilónyi harcsát tereltünk partra hasonlóan rövid idő alatt. Megjegyzem a siker egyik kulcsa, az esetben is a hirtelen melegedés, és a víz gyors visszamelegedésének volt köszönhető október vége felé. A három éjszakás túrán 337 kilónyi harcsa ellenállásának erejével tesztelhettük a Koós Catfish horgász eszközeinket. A legjobb halunk 71 kg-os volt.

Ohat a java

Ohat a java.

Természetesen február közepén ekkora ?csodára? azért nem számítottunk, de arra sem, hogy a továbbiakban, reggelig már nem lesz egyetlen kapásunk sem. ?Csoszi? csapattársam ezt a tény nehezebben viselte, mint én.

Ohati visszamelegedés

Ohati visszamelegedés.

Én teljes mértékben elégedett voltam az eredménnyel. Felidéztem a lassan harmincéves harcsázó múltamból az aktuális emlékeket és túl sok kiemelkedő eredmény nem nagyon jutott az eszembe. Ebben az időszakban az aktívan táplálkozó harcsákból csak háromszor fogtam kettőnél többet, és csak egyszer értem el nagyobb összsúlyt, azt is folyóvízen. A vermelőhely környéki horgászatot nem sorolom ide, mivel ebben az esetben mi visszük házhoz, a harcsák szája elé a csalinkat. Ez a mód, jóval kitartóbb és tevékenyebb horgászt igényel. Kiemelkedő mennyiséget a kivermelést követő napokban lehet fogni belőlük, főleg nappal, amikor az idény már elkezdődött.

Ohati legnagyobb

Ohati legnagyobb.

Az erőteljes felmelegedéseket, vagy a visszamelegedéseket egész évben érdemes figyelni, és rászervezni a horgászatot, mert a fogási esélyeink jelentősen javulnak ezeken a napokon. Ez a hidegfront utáni első és második napjára is igaz, a harcsák aktivitása erőteljesebb lesz az átlagnál.

Ohati párórás fogásunk

Ohati párórás fogásunk.

Részünkről a szezonkezdés nem igényel különösebb felkészülést, mivel a horgászat majdnem folyamatos. Az orsóinkon a Koós Monster Braid zsinórok elég fiatalnak számítanak a 3-4 évükkel, még nem érdemes megforgatni őket. Elegendő, csak a nagyon igénybevett 2-3 métert levágni az elejükből. Az előketartóinkat ilyenkor egészítjük ki a hosszú ólmozott előkékkel a nappali fenék közeli horgászatokhoz. Az ?apróságokra? nagyobb figyelmet fordítunk, hogy mindenből elegendő tartalék legyen az első versenyekre. Az ?egér füle? mára már ott van a fűz ágak végén, úgy hogy készülhetünk!

A Koós Catfish Team eredményes szezont kíván mindenkinek!

Forrás: Koós Ferenc (Energofish)

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére