960 mázsa ponty került a Tisza tóba

960 mázsa ponty került a Tisza tóba

Befejeződött az országos, rendkívüli haltelepítés az állami tulajdonú horgászvizeken; 18 nap alatt 324 horgászvízbe 1177 tonna pontyot helyeztek ki a Magyar Országos Horgász Szövetség szervezésében – közölte Dr. Szűcs Lajos, a szövetség elnöke május 12-én Tiszafüreden, a Tisza-tavi telepítések utolsó helyszínén.

A Kormány döntése alapján az elmúlt hetekben, a magyar haltermelők megsegítése kapcsán, korábban soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutottak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodási hasznosítói. Az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kezdeményezésére, az Agrárkamara támogatásával a koronavírus-járvány okozta külpiaci és belföldi értékesítési nehézségek miatt intervenciós felvásárlást határozott el a haltermelőknél felhalmozódott harmadik nyaras korosztályú pontykészletekből.

960 mázsa ponty került a Tisza tóbaA telepítések befejezése kedden sikeresen megtörtént. A több tucat szakember közreműködésével megvalósított komplex program során végül 18 szállítási napon, 27 haltermelő 1 176 658 kg halkészletét mintegy 80 szállító jármű igénybevételével, összesen 450 fuvarral és 453 telepítési helyen lehetett kihelyezni a kijelölt 324 magyar horgászvízbe.

960 mázsa ponty került a Tisza tóba 2

A Tisza-tó területére rekordmennyiségű, összesen 960 mázsa, már fogható méretű hal érkezett. Ezt a hatalmas haltételt megosztva, 7 termelő szállította le, nem sokkal több mint két hét alatt. A kiváló minőségű halak az Aquint-Hungária Kft., az Aranyponty Halászati Zrt., a Czikkhalas Halastavi Kft., a Fish Coop Kft., a Jászkiséri Halas Kft., a Szegedfish Kft., és a Tiszahalker Kft. telephelyeiről származnak. A halátvételeket minden esetben a munkatársaink felügyelték. A munka nagyságrendjét mutatja, hogy a telepítés 8 szállítási napon, 11 helyszínen és 29 kihelyezéssel valósult meg. Az egyes haltételeket igyekeztünk a horgászlátogatottságot és a közelben lévő vízterület méretét is figyelembe véve úgy elhelyezni, hogy lehetőség szerint minden horgászvendég részesüljön belőle.

960 mázsa ponty került a Tisza tóba 3

A kihelyezések az alábbiak szerint oszlanak meg:

-Poroszló 5 alkalommal, összesen 17.302 kg (kb. 8.651 db)
-Abádszalók 3 alkalommal, összesen 16.159 kg (kb. 8.080 db)
-Tiszafüred 2 alkalommal, összesen 15.775 kg (kb. 7.888 db)
-Sarud 5 alkalommal, összesen 14.377 kg (kb. 7.321 db)
-Tiszaörvényi-morotva 3 alkalommal, összesen 11.248 kg (kb. 5.558 db)
-Újlőrincfalva 5 alkalommal, összesen 7.879 kg (kb. 3.922 db)
-Tiszaszőlős 3 alkalommal, összesen 5.059 kg (kb. 2.557 db)
-Tiszaderzs 1 alkalommal, 4.754 kg (kb. 2.370 db)
-Tiszavalk 1 alkalommal, 2.467 kg (kb. 1.230 db)
-Tiszanána 1 alkalommal, 1.017 kg (kb. 507 db)

Mától ezeken a vízterületeken soha nem látott mennyiségű halállomány szolgálja a magyar horgászok szórakozását, s a veszélyhelyzeti korlátozások fokozatos megszüntetése után tartósan segíti a hazai, majd a nemzetközi horgászturizmus további fejlesztését.
Korábban hírt adtunk az előnevelt csukaivadék, az egynyaras compó és az egynyaras ponty telepítésének befejezéséről, azonban nem árt felhívni a figyelmet, hogy az előbb felsorolt intervenciós szállítmányok érkezésével a haltelepítéseknek még nincs vége. A saját beszerzésű két-, illetve háromnyaras ponty telepítése csak ezt követően indul. Elképzeléseink szerint a kétnyaras korosztályt még májusban átvesszük, a háromnyarast pedig a nyár folyamán, több tételben helyezzük ki.

Az intervenciós haltelepítés kiemelt jelentőségű esemény volt a Tisza-tó életében, amiért köszönetet mondunk a döntést meghozó Kormánynak, a felügyeletet ellátó Agrárminisztériumnak, a szervezést, koordinálást és ellenőrzés vállaló MOHOSZ OHSZK-nak, továbbá az Agrárkamarának és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezetnek. Tevékenységüknek köszönhetően a Tisza-tó még vonzóbbá vált a horgászok számára.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .