Csalizási tippek kezdő pontyhorgászoknak

Mikor az emberek álmaik halának megfogására gondolnak az első ami eszükbe jut egy remekül megválasztott hely egy gyönyörű tavon, egy erős bot, egy erős, strapabíró orsó, a fütyülő fék esetleg egy remekül megválasztott csali. Ezek valóban mind fontosak célunk elérése érdekében, azonban úgy gondolom az emberek kisebb része gondol egy jól megkötött horogra, egy megfelelő módon felkínált csalira pedig mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik. Ezekben szeretnék segítséget nyújtani a kezdő ponty horgászok számára a következő írásommal.

Magam részéről kimondottan szeretem a Carp Expert palettáján található aprócikkeket használni végszerelékeim elkészítéséhez. Úgy gondolom egy igen jó minőségű, megfizethető, minden igényt kielégítő választékkal rendelkező márkáról beszélhetünk.

A fent látható néhány apróságból elkészíthető számtalan különböző végszerelék melyek közül a 4 kedvencemet szeretném megmutatni nektek!

1. Egyszerű hajszálelőke

Kezdjük a legegyszerűbb típus elkészítésével. Ezt az előke típust bátran és eredményesen használhatjuk mind süllyedő mind pedig pop up csalik felkínálásához is. Nincs az a ponty horgász, aki ne használta volna már ezt a fajta előkét!

Nincs is szükségünk másra az elkészítéséhez, mint:

-Carp Expert Camou Green előkezsinór

-Carp Expert Classic Boilie horog

-Carp Expert Gumi Stopper

-1 szem bojli

-Carp Expert Horogbefordító

-egy kis darab szilikon cső

1. Első lépésben egy kisméretű hurkot kötünk a kb 30 cm hosszan levágott fonott előkezsinórunk végére. Azt javaslom főleg ha az ember még nem elég rutinos, hogy a hajszál előke hosszút a felkínálásra szánt csali segítségével állítsa be.


2. Egy gumiütköző segítségével rögzítsük a felfűzött és stopperrel megütköztetett bojlinkat. Ha ezt követően készítjük el a horogkötést garantáltan abban a távolságban fog elhelyezkedni a csalink a horgunktól, ahogyan azt szeretnénk!


3. A kisméretű szilikon csövünket a damilra felfűzzük majd a horog szemén átbújtatjuk az előkezsinórt és beállítjuk a számunkra ideális horogtávolságot! (Nagy halakat remélve ne ijedjünk meg az esetlegesen nagyobb horog távolságtól sem!) Ezt követően a horog hegye felől húzzuk fel a szilikoncsövet a horgunk öbléig! (én a 8-as méretű classic bojli horgot használom legszivesebben)


4. Készítsük el az egyszerű csomómentes horogkötésünket (7-8 menetet tekerjünk a horog szárán majd bújtassuk vissza a zsinórt a horog szemén!


5. Fűzzük fel az előkénkre a Carp Expert horog befordítót! Óvatosan húzzuk rá a horog szárára! (Ez a kis kiegészítő fogja garantálni számunkra a megfelelő akadást minden körülmények között!)


6. Állítsuk be a horog befordítót úgy, hogy az előkénk zsinórja a horog hegyével egy oldalon helyezkedjen el!


7. Kössünk egy hurkot az előkénk végére melyhez nagy segítség lehet a Carp Expert palettáján fellelhető csomóhúzó!


8. Az előkénk bevetésre kész!

2. Blowback rig

Szintén egy könnyen és gyorsan elkészíthető előkéről van szó, azonban kritikusan kiegyensúlyozott csalikhoz, pup up-ok, esetleg hóember szerelékek felkínálása esetén szabadabb mozgást biztosít a csalinknak, ezzel felhívva magára a környéken mozgolódó halak figyelmét!

Amire szükségünk lesz:

-Carp Expert Camou Green előkezsinór

-Carp Expert Classic Boilie horog

-1 szem bojli

-Carp Expert Gumi Stopper

-Carp Expert Round Rig gyűrű

-Carp Expert Horogbefordító

1. Kisméretű hurkot kötünk a hajszálelőkénk végére, majd felfűzzük a felkínálásra szánt csalit. Ezt stopperrel és gumiütközővel rögzítjük.


2. Veszünk egy darabot a Carp Expert Round Rig-ből és felfűzzük a fonott zsinórunkra. Beállítjuk a megfelelő horog-csali távolságot majd egy egyszerű görcsöt kötünk az apró gyűrűnkre.

3. A kiválaszott horgot felfűzzük az előkénkre, majd a gyűrűnket felhúzzuk a horgunkra.


4. Ha a horog és csali távolság megfelelő számunkra, kössük meg a horgunkat csomómentes kötéssel. Amennyiben a távolság nem megfelelő még módosíthatjuk az a horog megkötése előtt. Húzzuk fel a horogbefordítót az előkére majd a horog szárára és állítsuk be a fentebb már ismertetett orientációba (Ez nagyon fontos lépés, ugyanis ha fordítva helyezzük fel épp ellentétes hatást érünk el vele!).


5. Kössünk egy hurkot az előkénk végére majd vágjuk le a fölösleges zsinór részt!


6. A szerelékünk kész is a bevetésre!

3. D-rig

A D-rig nevezetű végszerelék kimondottan lebegő csalik felkínálására készül. Most azonban a lágy fonott zsinór helyett egy merevebb monofil vagy fluorocarbon damilra van szükségünk. Én jelen esetben egy vékony 0,16-os monofil leader-t használok.

Szükséges anyagok:

-Monofil- vagy fluorocarbon zsinór

-Carp Expert Classic Boilie horog

-Carp Expert Round Rig gyűrű

-Carp Expert horogbefordító

1. Vegyünk egy horgot és egy tetszőleges hosszúságú monofil damilt majd a horog öblén készítsünk egy lapkás horogkötést.


2. Vegyünk egy darabot a Rig-ből majd fűzzük föl a damilra.


3. Fűzzük át a damilunkat a horog fülén ügyelve arra, hogy hagyjunk elegendő szabad mozgást a gyűrűnek. Így tehát ahogyan a képen is látható egy ?D” alakú fülben mozog majd a gyűrűnk.


4. Kössük meg a horgunkat csomó nélküli kötéssel.


5. Fűzzünk föl az előkénkre egyet a Carp Expert horogbefordítóból és állítsuk be azt a megfelelő orientációba.


6. Kössünk egy hurkot az előkénk végére.


7. Vágjunk egy kisebb darab monofil zsinórt majd fűzzük át a gyűrűn és fogjuk össze a két végét!


8. Fűzzük át mindkét szálat egyszerre egy bojlifűző segítségével.


9. Egy öngyújtó segítségével olvasszuk meg az összefogott damilvégeket és nyomjuk el azt a bojli felületén.


10. Ezzel el is készült a felcsalizott végszerelékünk!

4. Pop Up rig

A Pup Up rig ahogyan a neve is elárulja Pop Up csalik felkínálására lett kitalálva. Fő előnye a szereléknek, hogy a felfűzött lebegő bojlink a horog szárán általunk állítható mértékben szabadon csúszhat el a Rig segítségével.

Szükséges eszközök:

-Carp Expert Camou Green előkezsinór

-Carp Expert Classic Boilie horog

-Carp Expert Round Rig gyűrű

-Carp Expert Horogbefordító

-Carp Expert Gumigyöngy 3 mm

-Carp Expert Gumi Stopper

1. Vegyük az előkezsinórunkat majd fűzzük át a horog fülén a képen látható módon!


2. Kössük meg a horgot egy csomómentes kötéssel! Vágjuk le a felesleges zsinórrészt!


3. Fűzzünk föl egy horogbefordítót majd húzzuk a horog szárára!


4. Fűzzünk egy rig-et a horog hegye felől a horog öblére!


5. Fűzzünk egy gumigyöngyöt a horogra a hegye felől és állítsuk be rajta a gyűrű mozgástartományát!


6. Kössünk egy hurkot az előkénk végére!


7. A D-rig-nél már bemutatott módon egy darab monofil zsinór segítségével fűzzünk föl egy pop up bojlit, majd a két damilvéget összefogva fűzzünk föl egy gumi stoppert mellyel rögzítjük a bojlit! Ezt követően a szerelékünk elkészült!

A horogbefordító minden általam elkészített előketípusnak oszlopos része. Engedjétek meg, hogy képekkel szemléltessem nektek előnyeit. Személy szerint nem szeretném ha álmaim halát egy rossz akadás miatt veszíteném el, vagy esetleg meg sem akasztanám mert kifújás közben a horgom nem akadna meg a hal szájában ezért sosem hagyom ki ezt az apróságot az horgászládámból!

Remélem sikerült néhány hasznos tippet adnom nektek és ezen ötletek hozzásegítenek titeket álmaitok halának sikeres terítékre hozásához!

Forrás: Energofish.hu

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .