1
Your Cart

Kapcsok, praktikák pergetéshez

Talán mindegy is hol, hogyan és milyen műcsalival pergetünk, de egy dolog biztosan megegyezik mindegyik esetben: valamilyen kapcsot használnunk kell a zsinórunk végén. Vagy azért, mert könnyen és egyszerűen cserélni szeretnénk a műcsalit, vagy csak azt szeretnénk, hogy a zsinórt a villantó ne pörgesse be túlzottan. Más kell a fonotthoz, és más a monofilhoz, nem mindegy a terhelhetőség és persze az sem, hogy butítja-e valamennyire a kapcsunk a műcsalit a mozgásában. Mai cikkünkben erre adunk választ!

1(31)

Pergessünk bárhol és bármivel, kapcsokat bizony használnunk kell.

A pergetésnek csupán egyetlen szeletkéje van ahol teljes egészében mellőzöm a kapcsok használatát, az pedig az ultra light módszer. A vékony, esetemben 0,16-os monofil zsinóron felkínált műcsalik, a grammnyi tömegű twisterek és apró wobblerek elé nem teszek kapcsot, még a legkisebbekből sem. Legtöbbjüket rapala csomóval rögzítem a jó nagy mozgástér érdekében, hogy a kicsi csali mozgását még véletlenül se mattolja semmi. Az UL kategória fölött már eggyel viszont bekötöm a csalik elé a különféle méretű biztonsági kapcsokat. Szeretem a gyors csalicsere lehetőségét kihasználni de csak úgy, hogy tudom, jó hal, vagy akadó esetén rajta semmi nem fog múlni!

2(43)

Black Fighterek széles skálája kínálja a megoldást. Szerencsére van miből a legjobbat választani.

Hagyományos forgókapocs névvel ragadt meg a köztudatban az anyag és formavilágát, no meg persze felhasználási körét tekintve a legnépszerűbb típus. Fő funkciójuk a zsinór csavarodásának a megakadályozása és a gyors horog, előke, vagy műcsali cseréje.

3(41)

Hengeres forgóval szerelt biztonsági kapocs, mely a legextrémebb körülmények között sem hagy cserben.

4(42)

Egyetlen mozdulattal nyitható, mégis rendkívül erős acél kapocs, mellyel egyben biztonságban tudhatjuk a csalinkat.

Az Interlock ősidők óta létezik, szerelékeink legváltozatosabb összeállítását teszik lehetővé, gyors változtatási lehetőséggel kombinálva. Fenekező és úszós horgászathoz alkalmazott szerelékek kényelmes összeállítása gyerekjáték a használatukkal.

5(38)

Horogelőkék, súlyok, műcsalik, vagy az úszók gyors cseréjét hivatottak szolgálni. A bevonatos acél ellenáll a korróziónak a legextrémebb körülmények között is.

A Nice és a Hook kapcsok közös tulajdonsága, hogy a legkeményebb fárasztás során sem nyílnak ki. A széles méretskálának köszönhetően a light pergetéstől a harcsázásig találunk használható modellt.

6(35)

Szorosan tartó csomóval rögzítsük a zsinóron, például egy dupla clinch bőven megteszi!

A legerősebb acélból, felületkezeléssel gyártott darabok, melyek olykor fekete szinterezéssel kerülnek forgalomba. Jellemző rájuk, hogy nemcsak a karabiner, de ha van, akkor a forgó részük is erősített.

7(26)

A szoros kötésnek köszönhetően a zsinór nem csúszkál a kapcson, viszont a műcsali mozgástere rendelkezésre áll a hibátlan veretésre.

8(30)

Not-a-knot és Hook kapocs. Ha ezekből van nálad, akkor a fonottal és a monofil zsinórral feltöltött orsódat is gond nélkül használhatod.

9(25)

Hook kapocsba akasztott ötös Salmo Executor. Ez tökéletes wobblernek nem lenne szép akadályozni a mozgását egy nehezebb, durvább eszközzel.

10(30)

Na ez már kicsit bonyolultabb megoldás. Hook kapocs-cheburashka-és Wizard Frog a sorrend, hogy a süllyedővé tett breki ingerlőn libbenjen a fenéken.

A leggyakoribb forgó nélkül gyártott, erős, könnyű pergető kapcsok a Hook és a Nice változatok, amelyek egyszerű kezelhetőségük révén nagy mértékben megkönnyítik a műcsalik cseréjét.

11(27)

Not a knot kapocs fonott zsinórokhoz, a csomó nélküli csalirögzítés nélkülözhetetlen eszköze.

A not-a knot-ok is erős, rideg acéldrótból készülnek, hajlásuk, deformálódási hajlamuk rendkívül csekély. Ezért is tartják őket a legmegbízhatóbb kapcsoknak a fonott zsinórral pergetők!

12(26)

Ha biztosra akarunk menni, tökéletes választás a fekete forgós hordós kapocs is!

Természetesen a wobblerkészítőknek, az ezermestereknek kiváló minőségű kulcskarikák állnak a rendelkezésére, ha például nem elégedettek a gyári csalik horgaival és kulcskarikáival, vagy a régi mutatja az anyagfáradás jeleit, bátran cserélhetik őket. A karikák segítségével könnyen és megbízhatóan lehet a horgokat felrögzíteni a műcsali testére.

13(21)

A Wizard és a BF karikák is hatféle méretben, 5-10 mm ?es méretben érhetőek el.

14(22)

Akár a Wizard sügér drillingjét is leutánozhatjuk?

15(18)

?a plasztik csukánkat egy hármashoroggal és kulcskarikával még ?ragadósabbá” tehetjük.

Forrás: Halmos Mihály (Energofish)

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére