Horgászat világító úszókkal

ibite uszo

Több oka is van, hogy szívesen próbáltam ki egy nagyszerű, világító úszós lehetőséget. Az egyik, ok, hogy az iBite ?fénycsalád” ragadozóhalas úszóinak használata egyszerűen kivitelezhetőnek tűnt. A másik, hogy amint az úszóra pillantottam, éjszakai ragadozónk, a süllő horgászatának legizgalmasabb pillanata, a látható kapás azonnal megelevenedett bennem. Vágyam támadt mielőbb lesni az éjszakai ragadozó halak titkait. Csábított a használatra, hogy a világító úszók hosszantartóan, belülről, az antennáikból, bóbitáikból szórják a fényt.

[wpcsp id=”84932″]

1(36)

Természetesen, amíg jók a látási viszonyok addig világítás nélkül is használhatjuk őket, így is jól működnek. Nagyon sokszor a fényváltás körüli időpontok már eredményesek. Magam is fogtam süllőt az úszókkal az est beállta előtt.

2(41)

3(39)

A karcsú, úszótest nagyon könnyen meríthető, a támadó rablóhal nem érezhet ellenállást.

4(37)

A háromféle méretet jól kihasználhatjuk. Kövesezéshez a hatgrammos, a legkisebb méret. Ha nagyobb, eleven csalihalat kínálunk fel, a tíz vagy akár a húszgrammosak a kívánatosak. Az antennák bóbitái nagyobb távolságról is nagyszerűen láthatóak.

5(36)

Az úszót direktben is, de kapocs alkalmazásával is tehetjük a zsinórra. A dolgunk csupán annyi, amint erősödik a sötétség, nagyon egyszerűen üzembe helyezzük a világítást. A kis áramforrásunkat beletekerjük az antennába, majd amint az világítani kezd, az antennát visszatekerjük az úszó testébe.

6(33)

7(37)

8(28)

9(27)

Amikor rendesen beáll a sötétség, akkor látszik igazán milyen erőteljesen látható lesz az úszónk.

10(31)

Így egyrészt ismét biztosan láthatjuk, hogy a megfelelő helyen kínáljuk e fel a csalihalunkat. Különösen a süllőzésnél fontos, hogy a tartások az süllőtanyák közelében várjuk a kapást. A sötétben is jól látható úszót könnyen tudjuk a megfelelő helyre dobni, így fokozzuk a kapás esélyét.

11(25)

A kis sugárzó fényünk egy cseppet a környezetre is szór. Legizgalmasabb pillanat, amikor a világító antenna, egy pici tánc után süllyedni, víz alá bukdácsolni kezd. Ennél is jobb, amikor léket kap, átmenet nélkül eltűnik a mélységben. Ha élő kishalat használunk, akkor rendszeres, hogy a csali mozgásától az úszó egy cseppet fel és le vagy oldalirányba is mozog, ez a jó, mert a passzív kishal kevésbé figyelemfelkeltő a rablóhalak számára. Világító úszóinkkal nem csak akadók közelében, gyakran a partok rézsűjén is érdemes a süllőkre, harcsákra horgászni.

12(23)

13(17)

Számomra a néhány állóvízi horgászaton kívül, az alkonyodó, majd a leesteledő folyóvízen, a Dunán is élményeket jelentett a használata. Barátaimmal együtt nagyon örültem annak, hogy ebben az évben jelentős mennyiségű kősüllő örvendeztet meg bennünket. Számtalanszor támadnak még a felszín közelében húzott wobblerre is.

14(19)

Ez adta az ötletet, hogy a part széleiben, kövezések oldalában a világító úszóval is próbálkoztam egy kicsit. Kövesre még a halszelet is bevált, még világosban kezdődtek, a sötétben folytatódtak a bátor támadásaik. Nagyon jó tere a világító úszós horgászatnak még a folyók megcsendesedő öblei, lassú visszaforgói is. Ha a sötétségben ilyen helyeken kaffognak az éjszakai ragadozóink, érdemes kishalat úsztatni a közelükbe. Itt általában nehezebben megy a pergetés, viszont az úszóval csábosan kínálhatjuk fel az élő csalit. Én legutóbb, az egyik pergetésem után, a kikötőnkben engedtem úszóval egy kis sétára élő csalihalat.

15(16)

Még félig sem pakoltam össze, (bár húztam kicsit az időt) amikor a süllő bejelentkezett a vacsorára. Nem utolsó vacsorája volt az esti vendégnek. Amint merítette az úszót azonnal bevágtam, szája szélén akadt a horog, sértetlenül engedhettem vissza. A tesztelések után szívesen ajánlom: akár álló, akár folyóvízen horgásznak ragadozóhalakra, néhány darab iBite-os úszóval is érdemes kiegészíteni a felszerelést. Használata fényes élményeket hozhat.

[wpcsp id=”84932″]

Bokor Károly (Energofish.hu)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .