0
Your Cart

iBite – A fény az éjszakában

Nem vagyok egy nagy éjszakai pecás, elvégre a sötétben horgászni nem egyszerű. Ennek nem is feltétlenül az előbb utóbb elhatalmasodó fáradtság az oka, hiszen úgy vélem, ilyen téren elég jól bírom a strapát, sokkal inkább az, hogy mennyire körülményes tud lenni éjszaka a csalizás, a szerelés, nem is beszélve a spiccek megvilágításáról, ami valódi rémálom számomra. Persze, létezik világítóparton, amit minden dobás előtt le kell venni, majd a szerelék vizet érését követően újra felcsíptetni. Vannak nagyon spéci lámpák, amelyekkel a rezgőspicc megvilágítása kivitelezhető ugyan, de nem egy egész éjszakán keresztül. Megoldás lehet még az elektromos kapásjelző, de feeder horgászként csak szökőévente vetemedek a használatára. Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki a felsorolt eszközök között még nem találta meg az igazit. Az iBite termékcsalád megjelenésével azonban hiszem, hogy az éjszakai macerák egy csapásra megszűnnek majd! Máris bemutatom, hogy miért!

[wpcsp id=”68599″]

Mielőtt bárminek is az elébe mennék, szeretném leszögezni, hogy az iBite márka égisze alatt egy komplett termékcsalád jelenik meg a közeljövőben, melynek ebben az írásban csak egyetlen, a szívemhez legközelebb álló elemét veszem részleteibe menően is górcső alá. Hosszú hónapok óta folyt mindegyik eszköz tervezése, mintadarabok tucatjainak legyártását és kipróbálását követően készültek el a végleges formát öltött termékek, melyek közül ez alkalommal a LED-es feeder spiccekkel foglalkozom. Igen, olyan rezgőspiccekről lesz szó, amelyek kialakítása lehetővé teszi, hogy egy kisméretű elemet és egy kellően erős fénnyel világító ledet rögzítsünk rajtuk.

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 1

Már a LED-es feeder spiccek csomagolása is arról árulkodik, hogy nem hétköznapi eszközök ezek!

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 2

Minden fontos termékinformáció jól olvasható. Ezek a spicc erőssége, anyaga, hossza és átmérője, a LED színe, illetve annak a botnak a neve, amelyhez a spicc tartozik.

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 3

Természetesen minden csomagban van egy elem és egy LED is, melyek egyébként külön is megvásárolhatók.

Fontos tudni, hogy teljes értékű, a normál, megszokott rezgőspiccekkel majdnem minden elemükben megegyező spiccekről van szó, amelyek mindössze az utolsó gyűrűjük kialakításában különböznek hagyományos társaiktól. Tehát a LED-es spiccek ugyanúgy karbonból vagy üvegszálból készülnek, gyűrűik száma és a festésük is megegyezik tradicionális társaikéval. Ez rögtön rávilágít használatuk egyik legnagyobb előnyére: nem kizárólag éjszaka érdemes ezeket a botba helyezni, hanem nappal is, mindössze az elem és a LED nélkül, hiszen teljes értékű feeder spiccekről van szó. A képeken jól látszik, hogy utolsó gyűrűjük van oly módon kialakítva, hogy a pici elem és a LED tökéletesen beleilleszthető a gyűrű talpában erre a célra kialakított részbe, de azok onnan a legminimálisabb mértékben sem lógnak ki, így használatuk kellemetlen gubancolódással egyáltalán nem fenyeget, ellenben annyira szorosan illeszkednek, hogy dobáskor sem áll fenn a veszélye annak, hogy kirepülnek a helyükről. Így a dolgunk mindössze annyi, hogy szürkületkor behelyezzük az elemet és a LED-et a tartóba, majd elkezdünk horgászni és ahelyett, hogy a világítópatronnal vagy a spiccet láthatóvá tevő lámpákkal bajlódnánk, minden idegszálunkkal a kapásra koncentrálhatunk, esetleg élvezhetjük az éjjeli ?fények” nyújtotta panorámát.

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 4

Ezek az apróságok jelentik a fényt az éjszakában!

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 5

A dolgunk mindössze annyi, hogy a LED-et ráhúzzuk az elemre. A megfelelő pozíciót akkor érjük el, ha a LED világítani kezd.

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 6

Fénye épp elég erős ahhoz, hogy akár nagyobb távolságból is látható legyen a kapás.

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 7

Nemcsak egy, hanem kétféle színben is gondolkodhatunk, hiszen piros és zöld LED-ek egyaránt kaphatók a spiccekhez!

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 8(1)

A spiccgyűrű úgy lett kialakítva, hogy abba tökéletesen belesimul a LED és az elem. Garantáltan nem zavarja a horgászatot!

Így tettem én is a legutóbbi, Harcsa-tavi látogatásom során, amikor a munkaidő letelte után egy mindössze néhány órás, de mindenképpen éjszakába nyúló horgászatra érkeztem e remek bányató partjára. Mivel a nyárnak vége és a nappalok egyre rövidebbek, így túl sok időm már nem volt a világosban. Gyorsan összeállítottam hát a felszerelésem és előkészítettem bő kétkilónyi kaját, hogy legalább az alapozó etetést el tudjam végezni a lenyugvó nap sugaraiban gyönyörködve. Mire ezzel végeztem, már javában sötétedett, így nem is hezitáltam túl sokat, elláttam River Feedereim legkeményebb, piros spiccét az elemmel és a LED-del, így a vacsorámat már kapkodás nélkül, a két pici pontocskát figyelvén fogyasztottam el.

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 9

A dobások során sem kell félnünk attól, hogy a LED és az elem kirepül a helyéről. Precíz illesztésüknek hála nagyon stabilan ülnek a spiccgyűrűn.

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 10(1)

Fárasztás közben sem szükséges aggódnunk, terheljük a botunkat pont ugyanúgy, minta a hagyományos spiccek valamelyikét használnánk!

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 11(1)

Bizonyára sokakban felmerült a kérdés, hogy a botok mögött ülve pontosan mit látunk a spiccekből. A válasz a képen: mindent!

Mielőtt jobban belemerülnék az éjszaka történéseibe, fontos leszögeznem, hogy a LED-es feeder spiccek nem kizárólag a Carp Expert River Feederhez kaphatók, hanem egy sor másik, az Energofish Kft. által forgalmazott, saját márkás bothoz is. Ezek egészen pontosan a Benzár Allround Feeder, a Benzár Method Feeder, a Carp Expert Method Feeder és a Kamasaki Pellet Feeder. Nem titok, hogy ezek a legnépszerűbb, legnagyobb darabszámban értékesített feedereink, így természetes volt, hogy az iBite spicceket is hozzájuk készítjük el elsőként. Az említett botok egytől egyig erős, kimondottan a pontyok horgászatára kialakított feederek, melyek közül úgy gondolom, hogy a sporttársak többsége tud igényeihez megfelelőt választani.

Kanyarodjunk azonban vissza a horgászathoz. A tavat jól ismerem, így egy olyan etetőanyagnak szavaztam bizalmat, ami itt, korábban már többször is remekül működött. Egy erősen halas, mikropellettel gazdagított és némi fokhagyma&robin red aromával megspékelt keverékről van szó, amely ideális bordás és flat method kosárba is. Készültem is mindkét típusú végszerelékkel, hiszen az egyik bottal, amin a bordás volt, végig egy pontba dobáltam, oda, ahová előzetesen etettem is ugyanezzel a felszereléssel, míg a flat kosárral ellátott bot volt a kereső. Ezt a végszereléket rendre az etetés mögé dobtam, bízva abban, hogy tudok vele fogni néhány termetes pontyot a horgászatra szánt néhány óra során.

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 12

Etetőanyagaim még világosban előkészítettem. A végeredmény egy nagyon tartalmas, hallisztes keverék lett, amely az intenzíven telepített tavakon szerintem verhetetlen!

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 13

A Method Smoke használatával ezúttal lényegesen gyorsabban érkeztek a kapások, de csak akkor, ha az aromát is elrejtettem az etetőanyagkupacban a csalihoz hasonlóan.

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 14

Vízparti idill, csend és nyugalom. A halak azonban gondoskodtak róla, nehogy álomba szenderüljek!

Az elképzelés némi finomhangolást követően el is kezdett működni, hiszen, bár az etetésről csak néhány kapást tudtam kicsikarni, a kereső bottal minden dobásra jelentkezett valaki, igaz, kezdetben legalább 10-15 perces várakozást követően. Akkor tudtam ezt az időtartamot lecsökkenteni, ha erősen megaromáztam a horogcsalimat, már a töltőszerszámban, az etetőanyagkupac belsejében. Ez utóbbi fontos mozzanat, hiszen nem a megtöltött kosárra nyomtam aromát, hanem a töltés folyamán magára a csalira, hiszen így garantálni tudtam, hogy az le fog érni a mederfenékre és csak ott lép majd működésbe. A nyerő íz egyébként egyáltalán nem harmonizált csoki-narancsos csalim aromájával, valamiért azonban mégis a chilli&krill bizonyult a legjobb választásnak ezen a napon.

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 15

Nagy élmény volt a kirobbanó erőben lévő bajszosok fárasztása a tükörvízen, hiszen alaposan megdolgoztatták a felszerelésem, no meg engem is!

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 16

Kapitális pontyot ezúttal csak fárasztottam, a kamera elé nem tarthattam, de a ?kisebb” példányok folyamatos aktivitása kárpótolt!

Éjfél körül aztán úgy határoztam, hogy összepakolok és hazamegyek, hiszen jó kétórás út várt még rám az ágyamig. Az idő nagyon kellemes volt, a halak szája ízét is sikerült eltalálnom, egyetlen dolog bosszantott csak, mégpedig a két elvesztett, vélhetően 10 feletti pontyom, amelyek megkoronázhatták volna a napot. Sebaj, majd legközelebb! A LED-es spiccekről pedig csak legjobbakat tudom elmondani, hiszen ezúttal is tökéletesen tették a dolgukat, nem okoztak egyetlen gubancot vagy bármilyen más, dobás során jelentkező problémát, a LED-ek fényere cseppet sem csökkent menet közben, úgyhogy én továbbra is maximálisan meg vagyok elégedve velük. Ha legközelebb is éjszakai horgászatra adom a fejem, egészen biztos, hogy olyan botokat hozok magammal, amelyekhez kapható a most bemutatott spiccekből!

img BENCE SZABO IBITE A FENY AZ EJSZAKABAN 17

Egészen biztos, hogy a következő éjszakai pecám során sem hagyom ezeket a spicceket otthon!

Szabó Bence
Képek: Molnár Zoltán

Forrás: ENERGOFISH.HU

[wpcsp id=”68599″]

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére