Lukácsi Béla – Kedvenc nyári wobblereim

kedvenc nyari wobblereim

Minden évszaknak megvan a sajátossága, éppen ezért a ragadozó halak is ehhez alkalmazkodnak. Ősszel az eltűnő növényzet miatt a táplálékhalak nagyobb csoportokba kezdenek verődni, míg télen a mélyebb vizekben találjuk meg őket, tavasszal pedig az ívó keszegrajokat tizedelik meg. Nyáron azonban más a helyzet, nincs konkrét olyan pont, amely extrának mondható, de egy jól felépíttet taktikával ekkor is horogra csalható bármely ragadozó.

Én a legtöbbször a megszerezhető táplálék lehetőségét vizsgálom meg. A nyári időszakban három részre osztom a lehetőségeket. Az egyik a növényzet, ahol friss hajtásokat csipegetnek a táplálék halak, a másik a rovarok és a lárvák helye. Vannak rovarok, amelyek időlegesen esnek a vízre, ezeket sokszor a ragadozó halak is összeszedegetik, vannak amelyek a növényeken vannak és vannak a lárvák, amelyek a mélyben találhatóak. Van a harmadik verzió, ami a folyó vízre lehet jellemző, ez a sodródó táplálék. Ezek mindegyike más helyzetet jelent, vagyis az ott táplálkozó békéshalakra vadászó ragadozók meghorgászása elég sokrétű tud lenni

A nyári időszakban a ragadozó halainkra jellemző a felszíni vagy felszín közeli táplálkozás. Említhetjük a fröcsögő balinkokat, a víztetőről bogarat szedegető domolykót vagy az egérre vadászó harcsákat is. Az utóbb nem éppen bogár, de beleillik az elsőként vázolt képletbe. Vagyis egy olyan „csodabogár”, ami csak időlegesen tartózkodik a víz tetején.

A felszín közeli vagy vízközti horgászatra kétségtelenül a legjobb műcsali a wobbler, ugyanis ezt pontosan a meghatározott mélységben tudjuk vezetni, legyen szó akár 2 méterről, fél méterről vagy akár a vízfelszínről. A wobblerek közül természetesen nekem a Salmo által gyártottak a legkedvesebbek, egyrészt tényleg szinte minden megoldható velük, másrészt rendkívül megbízhatóak, harmadrészt pedig a fogóssága sokszor felülmúlhatatlan.

01(6)

Az a bizonyos Salmo Thrill, amely nálam előkelő helyen szerepel a kedvenc wobblerek listáján.

Akkor vágjunk is a közepébe, kezdjük a sort a vitathatatlanul teljes favorit csalival, a Salmo Thrillel. A Salmo Thrill szempontjából két féle horgász létezik. Vagy valaki nem szereti, vagy valaki nagyon kedveli. Egy biztos, a Thrill minden komoly pergetőhorgász dobozában ott volt már. Sokan egyébként azért nem szeretik, mert nagyon könnyű vele horgászni, ami szerintem nézőpont kérdése. Abban az esetben, ha meg van a megfelelő csali vezetési technika egy adott vízre, akkor bizony tényleg könnyűnek tűnik vele a horgászat. Ha belenyúlunk, akkor tényleg nem túlzás a minden dobás egy hal kifejezés vagy akár egy bevontatáson belül több koppintásunk is lehet. Érdekes módon nem érez mindenki rá az ízére, pedig óriási élmény vele horgászni. Ez egyrészt adódik abból, hogy a Thrillt, nagyon gyorsan kell vezetni, esetleg néha egy picit lassítani, de nincs más egyéb különösebb trükk a vezetésében. Ezt a gyorsan vezetett csalit a még gyorsabb balinok rendkívül agresszíven támadják, és olyan kapások vannak, amely miatt egyből karikában van a pergetőbot és megszólal az orsó fékje is.

A Thrillnek van egy másik lehetősége, amennyiben hasonlóan horgászunk vele mint a plasztikcsalival. Egyszerűbben leírva: pattintgatjuk a mederfenéken. Vannak, akik egyből le is törik a terelőlapot, mert állítólag így fogósabb. Az utóbbi terelőnyelv letörést még nem próbáltam, de ezzel a módszerrel jópár süllőt én is becsaptam már.

02(8)

A Sparky Shad rendkívül sokoldalú műcsali.

03(6)

A kapitális domolykók imádják a Sparky Shad egyedi mozgását.

04(9)

Ez az apró süllő egy verőfényes nyári nap legmelegebb időszakában verte le a Sparky Shadot.

05(9)

Sok apró koppintás ami jellemzi a garda kapását, érdekes a horgászat erre a felszín közelében táplálkozó halra.

A következő kedvencem az újabb generációt képezi, ez nem más mint a Saprky Shad. Egy igazi mindenes wobblerről beszélünk, amelynek valóban a nyár a fő szezonja, szemből nézve egyedi háromszög alakot mutat. Négy centiméteres méretben kapható, merülési mélysége pedig 1 méter, ami szintén utal a nyári időszakra, nagyon jó erőteljes veretése van ennek a csalinak, így könnyű eltalálni azt a sebességet amelyet imádnak a ragadozók. A mérete azért meghatározza a meghorgászandó halfajokat is, nekem a domolykó horgászatában nagyon bevált, de a süllő a sügér is imádja, meg lehet említeni még a jász keszeget is, illetve kuriózumként nagyon sok gardát is fogtam már a Sparky Shaddal.

06(8)

A Hornet szintén rendkívül sokoldalú, ezért is kedvenc.

A harmadik nyári kedvenc a Hornet, bár ezt a típust nehéz egy kalap alatt említeni a korábban bemutatott két csalival. Már eleve a méretválasztéka is igen széles skálát ölel át, a 2,5 centis mérettől egészen a 9 centis méretig kapható, van csörgős változata, van úszó és süllyedő is belőle. Létezik belőle nagyobb terelőnyelvű változat, amely miatt mélyebbre merül és itt még nem említettük a hihetetlen színvariációkat, amelyek közül válogathatunk. A Salmo Hornet hihetetlen választékából azért kiemelek hármat, amelyek állandóan ott vannak a dobozomban. Amennyiben apró csali kell akkor a legkisebb Hornet egy kihagyhatatlan játékos, méretéhez képest igen jól dobható és kiválóan veret a vízben. A domolykó, a sügér és a jászkeszeg egyik meghatározó wobblere.

07(8)

Az áradásban már sokszor bebizonyosodott a 9 centis Hornet fogóssága.

A Hornet középső méretei közül a csörgős 4,5 centiset emelném ki, amely kiváló a kapitális domoolykó horgászatára, a süllők is előszeretettel kaffantanak oda neki, illetve is már a csuka és akár a harcsa is célhal lehet A sor végén következzen a harcsás nagy kedvencem, a Hornet 9, amely nagyon sok harcsa fogással megörvendeztetett, bár ennek tekintélyes súlya és ellenállása is van vízben. Éppen ezért ide kell az erősebb pergetőbot, ami harcsa esetében egyébként is ajánlott. Érdemes megemlíteni, hogy ebben a méretben a Hornet külön horgokat kapott – persze eleve minden Salmo wobblert csakis a legkiválóbb horoggal és kulcskarikával szerelnek – a horgok mellett a kulcskarika erejére is figyeltek a tervezésnél, így az is sokkal erősebb az átlagnál. Éppen ezért a 9 centis Hornet mindenféle átalakítás nélkül alkalmas a harcsa horgászatára.

08(5)

Mivel egész mélyen is eltudjuk vezetni a Hornetet a fenéken nappal pihenő harcsákat is kapásra bírhatjuk a Hornettel.

09(7)

Apró süllő a csörgős, vagyis Ratlin Hornetre.

Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa a Salmó műcsalik esetében, de egy nyári pergetésre az említett woblerekkel, szinte az összes helyzetet megoldhatjuk, és megfoghatjuk bármelyik ragadozó halunkat.

[wpcsp id=”70121″]

Lukácsi Béla

Forrás: Energofish.hu

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .