Harangi Csaba – Keleti gondolatok…

keleti gonodlatok

Sötét van, szinte még épp hogy itt a reggel és januárt mutat a naptár. Ilyenkor minden víz befagy már, de most a 2018-as évben enyhe a telünk így ezt a telet nem is igazán érzem. Lassan váltom a sebességeket, nem kapkodok ráérek egyébként is a szülővárosomba megy az autó és itt minden kedves emlék visszaköszön, de rég is születtem itt…

akele7tiscikk

Barna cserzett bőrű magas ember száll ki a farmotoros okkersárga Skodából és kézen fogja a szőke gyereket, aki a szép családi ház előtt várja és maga mellé ülteti, nem szól egy szót sem. A nyári meleg ellenére a kopott csikóbőr kabátot nem veszi le, hisz abban van a slusszkulcs papírok meg minden más, ami kellhet. A csomagtartóba bambuszbotok a vödörben dara meg olyan vetni való krumpli még tavaszról maradt, félig megfőve olyan kis krumpli golyók. Fáradt nagyon fáradt ezt érzi magán, egész nap járkált a munkások után, ha már agronómus és irányította a kombájnosokat, traktorosokat, nem könnyű, de hát az egész élet nem ad semmit csak úgy, azért tenni kell mindig valamit.

akele4tiscikk

A Keleti főcsatornához mennek még estig van idő pár halat fogni, ilyenkor nem siet a napkorong annyira lefelé, munka után lehet pihenni egy kicsit. A kisfiú elkezd mosolyogni a víz láttán, de nemkülönben az Apa is mosolyog, hisz apja-fia páros megy horgászni. Az Apa azért hogy a sok gond kimenjen a fejéből, a gyerek azért mert valami ellenállhatatlan erőt érez egyedül lenni, elege van a sok nyüzsgő emberből, csend kell nagy csend… Nem beszél egyikük sem, a stég üres ahova mennek a folyó pedig szokás szerint siet a folyással és a rengeteg zöld rucaöröm úszik a víz tetején.

Hatalmas barkácsolt etetőkosarak kerülnek elő sok ólommal ráhajtogatva, a félig főtt krumpli golyók a horgokra kerülnek a kenyeres-darás keverék pedig a kosárba bele és lendítés a túlsó nádszélbe. Nagyokat csobbannak a kosarak, majd a bambusz botok ferdén lesznek elhelyezve a stég szélén. Ha kapás van vagy megmozdul a bot, vagy belazul a zsinór, mindegy is akkor is ponty a vendég már ha lesz kapás.

Az Apa cigarettát vesz elő és rágyújt és elnéz a nádon túli erdő irányába és most érzi jól magát. Lassan nagyokat szív a cigiből és lassan is fújja a füstöt, majd elnyomja a csikket és a csikóbőr kabátból fekhely lesz és eldől rajta és szinte azonnal elalszik. A gyerek mosolyog hisz tudta, Apa mindig alszik egy jót a parton fáradt egész nap dolgozott és most itt lehet pihenni. A jobb oldali bambusz bot zsinórja belazul, a kisfiú bevág és karikába ugrik a bot és félelmetes huzavona kezdődik, a hal a nádfalba akar menni, a gyerek meg kifelé akarja húzni onnan.

Valahogy csak fel kellene kelteni Apát, de szerencsére az orsó fékjének recsegése nem hagyja aludni tovább és már ketten fogják botot, nehogy beessen a fiú a vízbe. Hatalmas kiflit ír le a ponty balra, inkább a stégközeli nádfalat választja és oda rohan be. Ez nem egy sima fárasztás ez inkább küzdelem, de a kisfiú tartja a botot és jön már a hal rengeteg hínárral együtt, de jön és Apa szákol. Most mindketten örülnek és lassan a nap is elköszön tőlük egy vörös kontúrral, talán menni kéne vissza abba bizonyos nyüzsgő életbe…

Nagyot döccen a kocsim épp megérkezem a Keletihez és visszatérek emlékeimből a jelenbe, ideje horgászni. Zoli és Attila is jött utánam ma január vége felé a Keleti főcsatornán rakózunk egyet, hátha lesz valamilyen fogás. Lássuk milyen a víz, mekkora a mélység? Barátságos az arca Keletinek így elsőre hiszen tiszta a víz és körülbelül  2,5-es és az 5 grammos úszó jó lesz.

akele6tiscikk

akele1tiscikk

Zoli kezdi a fogást mégiscsak az idei első rakózás, ráadásul januárban a kis keszeg is több mint semmi. Szorgalmasan úsztatgatunk meg-meg állítjuk az úszót a kis apróságok zavarják meg a nyugalmunkat csak.

akele3tiscikk

Mit is mondhatnánk télen, örülünk hogy itt lehetünk mert adott egy szép folyóvíz és vele jár a nyugodt csend is ez több mint elég. Fotózgatok kicsit, ez a hobbi már gyerekkortól kezdve megmaradt, most is csak pár szép téli természeti szín szállít le a versenyládáról és ilyenkor se kép, se hang csak exponálok és egyik kattanás a másik után… Majd otthon megnézem, nem szeretem értékelni magam, inkább hallgatom más véleményét csendben.

Vehemensebb kapásom van és a beemelésre kiszalad a gumi, nocsak mi lehet a horgon? Mindenre gondoltam csak erre nem, mert ez egy süllő!!

akele9tiscikk

Persze a csekély fogásra gondolva még a merítőm sincs összerakva, így Zoli jön át és szákban a hal. Nem nagy hal, de az izgatottság és az öröm határtalan.

akele8tiscikk

Elnézem ezt a csatornát ezt a Keletit, itt születtem, itt nőttem fel és méltósággal folyik és még mindig kijövök ide? Semmi nem változott csak én lettem öregebb, de az érzések ugyanazok…

Harangi Csaba

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .